Διεθνής Διάκριση για τον Αρχιτεκτονικό Φωτισμό του Μεγάρου της Βουλής και του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη

0

Βραβείο LIT Lighting Design για την ανάδειξη της αισθητικής του ελληνικού κοινοβουλίου και του μνημείου, με υπεύθυνο φωτισμό.

Το έργο του αρχιτεκτονικού φωτισμού του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων και του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, που ανατέθηκε στην εταιρεία «DANILOF studio light + perception» και ανέλαβε η «Ζαμπέλης ΑΒΕΕ», τιμήθηκε με το βραβείο διάκρισης από τον διεθνή οργανισμό LIT Lighting Design Awards 2024 στην κατηγορία «Heritage Lighting Design – Φωτισμός Ανάδειξης Διατηρητέων Κτηρίων».

Ο οργανισμός LIT Lighting Design, με έδρα την Ελβετία, βραβεύει κάθε χρόνο τα καλύτερα έργα φωτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, σε κατηγορίες όπως φωτισμός τοπίου, εσωτερικός φωτισμός, φωτισμός γέφυρων και υποδομών. Η διάκριση αυτή αναδεικνύει τον καινοτόμο και υπεύθυνο σχεδιασμό του φωτισμού για δύο από τα πιο εμβληματικά σημεία της Αθήνας.

Η Αρχιτεκτονική και η Φωτεινή Σύνθεση:

Ο νέος φωτισμός του κτιρίου της Βουλής, που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα F. von Gärtner το 1843 και μετετράπη σε έδρα του Κοινοβουλίου το 1935, ενισχύει την αισθητική του κτιρίου και του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη. Σκοπός της αναβάθμισης του φωτισμού είναι η ανάδειξη των αρχιτεκτονικών στοιχείων, όπως τα μάρμαρα, τα αετώματα και τα αγάλματα, με ένα περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο.

Η νέα φωτεινή σύνθεση μεταβάλλεται απαλά από το ηλιοβασίλεμα και μετά, με διαφορετικές εντάσεις και θερμοκρασίες λευκού φωτός, δημιουργώντας ατμόσφαιρα που αποκαλύπτει τα διαδοχικά επίπεδα του κτιρίου, χωρίς να προκαλεί φωτορύπανση.

Καινοτόμα Χαρακτηριστικά του Σχεδιασμού:

Ένας από τους βασικούς στόχους ήταν η μείωση της φωτορύπανσης, με τη χρήση χαμηλών επιπέδων φωτισμού και την προσαρμογή τους σε πολύ χαμηλά επίπεδα μετά τα μεσάνυχτα. Επίσης, η αλλαγή από το ψυχρό λευκό φως στο θερμό φως περιορίζει την έκλυση μπλε φάσματος, μειώνοντας τη ρύπανση και προστατεύοντας το σκοτεινό ουρανό.

Ο φωτισμός πραγματοποιείται με LED φωτιστικά, που διαθέτουν ακριβείας οπτικά συστήματα και αντιθαμβωτικά εξαρτήματα, μειώνοντας τη διάχυση του φωτός προς τον ουρανό και εξασφαλίζοντας την υπεύθυνη χρήση της ενέργειας.

Η ενσωμάτωση του νέου φωτισμού στο κτίριο και τον περιβάλλοντα χώρο έγινε με σεβασμό στα μορφολογικά στοιχεία του και την αξιοποίηση των υπαρχουσών ηλεκτρολογικών οδεύσεων, όταν αυτό ήταν δυνατόν.

Με την αναβάθμιση αυτή, ο φωτισμός της Βουλής αναδεικνύει τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του κτιρίου με σεβασμό στον ιστορικό του χαρακτήρα, καθιστώντας τον λιγότερο ορατό κατά τη διάρκεια της ημέρας και εντυπωσιακό κατά τη διάρκεια της νύχτας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ