Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι 4 Ημερίδες Περιβαλλοντικής Δράσης και Συνεκπαίδευσης του ΚΠΕ/Κ.Ε.ΠΕ. Α Δραπετσώνας
με θέμα: «Μια φορά και ένα καιρό στον πρώην βιομηχανικό χώρο των Λιπασμάτων της Δραπετσώνας» για τους μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς της ΣΤ΄ τάξης του 2ου Δ. Σχ. Δραπετσώνας, του 27ου Δ. Σχ Νίκαιας, του 4ου Δ. Σχ. Κερατσινίου και του 5ου Δ. Σχ. Νίκαιας, στις 18/10/22, 19/10/22, 20/10/22 και 21/10/22 αντίστοιχα (και ώρες 10.00-12.30) στον πρώην βιομηχανικό χώρο του Εργοστασίου Λιπασμάτων της Δραπετσώνας (κοντά στον Μόλο Κράκαρη).
Συνολικά συμμετείχαν 121 μαθητές/τριες σε εργαστήρια και δράσεις με κεντρικό θέμα το νερό ως κοινό αγαθό και θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Συγκεκριμένα έλαβαν χώρα οι δράσεις:
- Αφήγηση Οικολογικών Λαϊκών Παραμυθιών με κεντρικό θέμα τις αξίες των ανθρώπων σε σχέση με τη φύση και το νερό ως κοινό αγαθό:
- «Γιατί το φεγγάρι είναι ψηλά στον ουρανό» (λαϊκό παραμύθι από την Αφρική).
- «Σε ποιον ανήκει το νερό;»(λαϊκό παραμύθι από την Ινδία).
Με αφορμή τις αφηγήσεις των δύο Οικολογικών Λαϊκών παραμυθιών, οι μαθητές/τριες συνεργάστηκαν, συζήτησαν και προβληματίστηκαν για το ζήτημα του νερού ως κοινού αγαθού (κατασκευή δέντρου και εικαστικές παρεμβάσεις, μελέτη περίπτωσης από τις εκθέσεις του ΟΗΕ για το νερό).
- Καθάρισαν συμβολικά την έκταση δίπλα στην πρώην μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και συζήτησαν για τις συνέπειες της συσσώρευσης απορριμμάτων ως προς τη θαλάσσια ρύπανση.
- Συμμετείχαν στο παραδοσιακό παιχνίδι της σκυταλοδρομίας, μαθαίνοντας για την ορθή χρήση της ανακύκλωσης και των άλλων συστημάτων διαχείρισης απορριμμάτων.
Οι Δράσεις έγιναν σε συνεργασία με το Δ/νση Αθμιας εκπαίδευσης Πειραιά (και τον Υπεύθυνο ΠΕ κ. Γ. Βούλγαρη), το 6ο ΠΕΚΕΣ Αττικής (και τον Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Εκπαίδευσης για την Αειφορία κ. Αχ. Μανδρίκα) και τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, στο πλαίσιο της Πράξης «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) – Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Β’ Κύκλος)». Ευχαριστούμε θερμά τους συνδιοργανωτές και τα παιδιά που, μαζί με τους/τις εκπαιδευτικούς τους, ανέδειξαν στον ιστορικό χώρο του Εργοστασίου Λιπασμάτων κεντρικές αξίες όπως της συνεργασίας αλλά και της διεκδίκησης του δικαιώματος σε ένα ασφαλές και πόσιμο νερό για όλες και όλους, θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και δείκτης διασφάλισης όλων των άλλων δικαιωμάτων.