Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα Τετάρτη 4/5 το μεσημέρι για να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων μπροστά στο κύμα ακρίβειας που μαστίζει την κοινωνία μας.
Στη σύσκεψη πρόκειται να αποφασιστούν τα νέα μέτρα στήριξης τα οποία στη συνέχεια αναμένεται να ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Τα μέτρα που είναι στο «τραπέζι» της κυβέρνησης
Το θέμα της παρέμβασης στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση με τον Κυριακό Μητσοτάκη να συνομιλεί σχεδόν καθημερινά με τον αρμόδιο υπουργό, Κώστα Σκρέκα, και πηγές να σημειώνουν ότι δεν αποτελεί είδηση ότι συναντάται ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Ενέργειας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου μελετούν τις επιμέρους λεπτομέρειες για το πακέτο τωνμέτρων στήριξης η φιλοσοφία του οποίου, όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, θα είναι διττή με παρέμβαση και στην χονδρική και στη λιανική.
Πρακτικά, δηλαδή, η κυβέρνηση φαίνεται να προσανατολίζεται στη λύση και να επιβληθεί πλαφόν στην χονδρεμπορική αλλά και να υπάρξει στήριξη απευθείας σε νοικοκυριά με τις πληροφορίες να θέλουν, μάλιστα, η επιδότηση να ξεπερνά τις 300 κιλοβατώρες όπως ισχύει, δηλαδή, μέχρι σήμερα.
Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προτίθεται να επιβάλει «πλαφόν» στη χονδρεμπορική αγορά και συγκεκριμένα θα ορίσει ανώτατη τιμή πληρωμής των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για τις ποσότητες που πωλούν στους παρόχους. Αυτή λέγεται ότι θα είναι στα 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και θα καλύπτει μέρος του κόστους ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για την παραγωγή ρεύματος (μονάδες φυσικού αερίου, λιγνιτικά εργοστάσια, υδροηλεκτρικοί σταθμοί, αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα). Το επιπλέον κόστος των ηλεκτροπαραγωγών θα αποζημιώνεται από εθνικούς πόρους.
Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι να διατηρηθεί η ιδιαίτερα χαμηλή τιμή των 0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις μηνιαίες καταναλώσεις κάτω των 300 κιλοβατώρων, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά τις τρέχουσες κρατικές επιδοτήσεις.
Συνολικά η εκτίμηση που υπάρχει είναι οτι από την παρέμβαση θα ωφεληθούν περί τα 7,5 εκατομμύρια πολίτες με το σκεπτικό των μέτρων να στοχεύει στην μείωση της κιλοβατώρας από τα επίπεδα των 0,33-0,35 ευρώ (χωρίς την επιδότηση) και τα 0,21-0,27 ευρώ (με την επιδότηση) στα περίπου 0,15-0,16 ευρώ, στις τιμές, δηλαδή, που ίσχυαν το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και το πρώτο εξάμηνο του 2021 προ της ενεργειακής κρίσης.
Το δεύτερο πακέτο, τελεί ακόμα υπό επεξεργασία ενώ για την κεντρική παρέμβαση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού πολλά θα εξαρτηθούν και από το εάν η Ευρώπη θα κάνει τελικά ένα συντονισμένο βήμα αντιμετώπισης του πανευρωπαϊκού προβλήματος που έστειλε τον Απρίλιο τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη στο 7,5% και στην Ελλάδα στο 9,4%.