Παρόλο που η πανδημία Covid-19 έληξε επίσημα πέρυσι, τα κρούσματα κοκκύτη έχουν αυξηθεί σε όλη την Ευρώπη τους τελευταίους μήνες. Η «ρετρό» λοίμωξη είναι η πιο πρόσφατη πάθηση της βικτωριανής εποχής που επιστρέφει στη Δύση μετά την αύξηση της ιλαράς, της σύφιλης, της ουρικής αρθρίτιδας, της λέπρας και της ελονοσίας.
Στην Τσεχία —όπου υπάρχουν αναφορές για ελλείψεις εμβολίων κατά του κοκκύτη— τα κρούσματα είναι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 60 ετών, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Σημειώθηκαν επίσης απότομες αυξήσεις στη Δανία, το Βέλγιο, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο τους τελευταίους μήνες, αναφέρει δημοσίευμα του Politico.
«Ως επί το πλείστον, η αύξηση τα τελευταία δύο χρόνια οφείλεται στην επιστροφή στα επίπεδα προ κορωνοϊού», δήλωσε ο Πολ Χάντερ, καθηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο της East Anglia. Αυτά είναι εκτός από φέτος, είπε, «όταν οι μολύνσεις έχουν αυξηθεί δραματικά και βρίσκονται σε καλό δρόμο για να ξεπεράσουν κάθε ετήσιο σύνολο που έχουμε δει σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες».
Πρακτικά, το 2023, καταγράφηκαν συνολικά 853 κρούσματα στην Αγγλία. Μόνο τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, υπήρχαν 913 κρούσματα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).
Το τρέχον ευρωπαϊκό hotspot είναι η Κροατία, η οποία ανέφερε 6.261 κρούσματα τους πρώτους δυόμισι μήνες φέτος.
Μια έκθεση από το British Medical Journal (BMJ) αναφέρει ότι η εξάπλωση εν μέρει οφείλεται στην πτώση των ποσοστών εμβολιασμού.
Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, τα μωρά λαμβάνουν τις δύο πρώτες δόσεις του συνδυασμένου εμβολίου κοκκύτη, διφθερίτιδας και τετάνου μεταξύ δύο και 12 μηνών, με μια άλλη δόση μέχρι την ηλικία των 2 ετών και μια τελική δόση μεταξύ 3 και 7.
Αλλά για να προστατευθούν τα νεογέννητα μωρά από τη νόσο, οι έγκυες γυναίκες μπορούν επίσης να εμβολιαστούν για κοκκύτη. Στην Αγγλία, αναφέρει η BMJ, το ποσοστό από αυτήν την ομάδα έχει μειωθεί από πάνω από 70 % τον Σεπτέμβριο του 2017 σε 58 % τον Σεπτέμβριο του 2023.
Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό δεδομένου του κινδύνου που ενέχει στα μικρά βρέφη.
Ενώ ο κοκκύτης μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστος για τους ενήλικες, στα μωρά μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές.
Οι έφηβοι μεταξύ 15 και 19 ετών αποτελούν την πλειονότητα των κρουσμάτων, αλλά «σχεδόν όλοι οι θάνατοι» στην ΕΕ φέτος αφορούν βρέφη κάτω των τριών μηνών, σύμφωνα με το ECDC. Υπήρξαν τέσσερις θάνατοι τις τελευταίες εβδομάδες στην Ολλανδία, αριθμός υπερδιπλάσιος από το συνηθισμένο ετήσιο ποσοστό.
Συνέπεια του Covid
Ο ευρωπαϊκός οργανισμός ασθενειών επεσήμανε επίσης ότι ο Covid μπορεί να ευθύνεται για την άνοδο.
«Η τρέχουσα αύξηση συνδέεται δυνητικά με χαμηλότερη κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, σε συνδυασμό με τον χαμηλό εμβολιασμό σε ορισμένες ομάδες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19», έγραψε σε έκθεση του Μαρτίου.
Ο εμβολιασμός είναι το κλειδί για την αναχαίτιση της επιδημίας, αλλά αυτό είναι πιο εύκολο να το λες από το να το κάνεις.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, πέντε περιφερειακές υπηρεσίες υγείας ανέφεραν ότι η πανδημία επηρέασε δυσμενώς τα ποσοστά εμβολιασμού, πέρα από τη μακροπρόθεσμη μείωση.
«Είδαμε πολλή παραπληροφόρηση από το λόμπι κατά του εμβολιασμού σε όλη την πανδημία και νομίζω ότι υπήρχε μεγάλη ανησυχία ορισμένων ότι αυτή η παραπληροφόρηση θα μεταφραζόταν σε δισταγμό γύρω από τη συνήθη ανοσοποίηση», δήλωσε στο Politico ο Μαικλ Χεντ, ανώτερος ερευνητής παγκόσμιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.
Ο Χεντ επεσήμανε επίσης την επιδημία ιλαράς στην Ευρώπη, η οποία επίσης έχει αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των επιπέδων ανοσοποίησης.
Πηγή : xtypos.gr