«Στηρίζουμε τις επιλογές για να μην υπάρχει το δίλημμα οικογένεια ή καριέρα», τόνισε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στο συνέδριο «The Upfront Initiative 2024».
Σχετικά με το πλαίσιο των αδειών γονεϊκότητας, επισήμανε ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην άρση της αδικίας που υπήρχε μεταξύ των εργαζόμενων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, θεσμοθετώντας, για πρώτη φορά την άδεια για τις αυτοαπασχολούμενες, τις αγρότισσες και τις ελεύθερες επαγγελματίες.
«Υποχρέωσή μας είναι και αυτό κάνουμε, να ενισχύσουμε τις επιλογές και τις δυνατότητες ώστε να μην υπάρχει το δίλημμα ‘οικογένεια ή καριέρα’» είπε η υπουργός. Σημείωσε δε, ότι «προστατεύουμε το κομμάτι της γονεϊκότητας» και πως «οφείλουμε, όμως, όλοι – πολιτεία, επιχειρήσεις και εργοδότες – να αναλάβουμε την ευθύνη ώστε η επιστροφή στην εργασία να συνοδεύεται από το δικαίωμα στην απρόσκοπτη ανέλιξη και επαγγελματική ανάπτυξη», ενώ συμπλήρωσε ότι «υπάρχει ένα θετικό και στέρεο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο όμως, θα πρέπει να μεταφραστεί σε μια καθημερινότητα μέσα στην επιχείρηση».
Η κα Ζαχαράκη ανέφερε ότι παράλληλα με την αύξηση του χρόνου της άδειας, θεσμοθετήθηκε η δυνατότητα μεταβίβασης μέρους της και στον πατέρα. Επ’ αυτού πρόσθεσε, ότι αναμένεται να αξιολογηθούν τα δεδομένα σε σχέση με τους άνδρες γονείς, που έκαναν χρήση αυτής της δυνατότητας.
Αναγνώρισε την ανάγκη να ελέγχεται αυστηρά η τήρηση του θεσμικού πλαισίου προστασίας της γονεϊκότητας, για να επισημάνει με νόημα ότι «ο νομοθέτης βάζει το πλαίσιο, από την άλλη όμως, κάποιος πρέπει να το εφαρμόσει και κάποιος πρέπει να ελέγξει. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία ο ελεγκτικός μηχανισμός. Τι γίνεται με όσους παραβιάζουν και παρανομούν επί του συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου…»
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ζήτησε να υπάρξουν συνέργειες για τη δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών μέσα στις επιχειρήσεις, επισημαίνοντας ότι αν και υπήρξε θεσμοθετημένο χρηματοδοτικό εργαλείο, δεν υπήρξε η δέουσα ανταπόκριση.