Ισχυρές σεισμικές δονήσεις ταρακούνησαν τη Δευτέρα τη δυτική Ινδονησία και το μεγαλύτερο νησί των Φιλιππίνων.
Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή σοβαρές υλικές ζημιές στις δύο νησιωτικές χώρες. Στην Ινδονησία, σεισμική δόνηση 6,7 βαθμώνκαταγράφηκε στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Σουμάτρας, ενώ στις Φιλιππίνες, σεισμός 6,4 βαθμών σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή 110 χλμ. ανοικτά της νήσου Λουζόν, σύμφωνα με το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο (USGS).
Ινδονησία
Ο σεισμός στα ανοικτά της Ινδονησίας έγινε σε βάθος 21 χιλιομέτρων, με το επίκεντρό του 167 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Παριαμάν, στη Σουμάτρα.
Ο σεισμός «έγινε αισθητός για περίπου ένα λεπτό και ήταν μέτριας έντασης, κόσμος πανικοβλήθηκε και βγήκε στον δρόμο», ανέφερε η Εθνική Υπηρεσία Αντιμετώπισης Καταστροφών της Ινδονησίας. Εντονότερα αισθητός έγινε σε αραιοκατοικημένες νήσους βόρεια της Σουμάτρας, όπου αρκετοί κάτοικοι στεγάζονται σε σπίτια από ξύλο. Η ινδονησιακή μετεωρολογική και γεωφυσική υπηρεσία (BKMG) ανέφερε, ότι τον κύριο σεισμό ακολούθησαν αρκετές ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις.
Φιλιππίνες
Στις Φιλιππίνες αρκετοί κάτοικοι της πρωτεύουσας, της Μανίλας, ξύπνησαν εξαιτίας του σεισμού που έγινε τα ξημερώματα της Δευτέρας.
Πάντως το φιλιππινέζικο ινστιτούτο ηφαιστειολογίας και σεισμολογίας ανέφερε πως δεν αναμένει θύματα ούτε ζημιές.
Ο σεισμός στα ανοικτά της Ινδονησίας έγινε εντονότερα αισθητός σε αραιοκατοικημένες νήσους βόρεια της Σουμάτρας, όπου αρκετοί κάτοικοι στεγάζονται σε σπίτια από ξύλο. Η ινδονησιακή μετεωρολογική και γεωφυσική υπηρεσία (BKMG) ανέφερε ότι τον κύριο σεισμό ακολούθησαν αρκετές ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις.
«Δακτύλιος της φωτιάς»
Η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες πλήττονται συχνά από ισχυρούς σεισμούς, εξαιτίας της θέσης τους πάνω στον «δακτύλιο της φωτιάς» του Ειρηνικού Ωκεανού, στο υπέδαφος του οποίου τέμνονται τεκτονικές πλάκες.
Το 2004, ένας από τους ισχυρότερους σεισμούς που έχουν καταγραφεί στην ιστορία, μεγέθους 9,1 βαθμών, έπληξε τη Σουμάτρα και προκάλεσε τσουνάμι με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 220.000 άνθρωποι σε όλη την περιοχή, εκ των οποίων 170.000 στην Ινδονησία.