Άρθρο της Μαριάνθης Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου, Πολιτεύτρια Νέας Δημοκρατίας στο Βόρειο Τομέα Β1 Αθηνών, στα Αθηναϊκά Νέα.
Σε ένα κόσμο που το ένα πρόβλημα διαδέχεται το άλλο, χώρες που την περασμένη δεκαετία πέρασαν σοβαρή οικονομική κρίση, αρχίζουν τώρα να ανακάμπτουν. Την οικονομική κρίση διαδέχεται αυτή την περίοδο μια σημαντική ενεργειακή κρίση που μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση όλη την Ευρώπη. Παρ’ όλα αυτά ο πρόεδρος της Rokefeller Inrernational σε άρθρο του στους Financial Times, περιλαμβάνει τη χώρα μας στα επτά οικονομικά θαύματα, μέσα σε αυτό το σύνθετο περιβάλλον.
Επισημαίνει ότι η Ελλάδα και η Πορτογαλία έχουν μειώσει τα κρατικά τους ελλείμματα κατά περισσότερο από το μισό και είναι λιγότερο εκτεθειμένες από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης σε κραδασμούς στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο που προέρχονται από τη Ρωσία. Ειδικότερα για την χώρα μας αναφέρει ότι παίρνει μια ώθηση από την αύξηση των ξένων επενδύσεων και του τουρισμού, τον οποίο η πανδημία είχε περιορίσει στο 15% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της από 20% που ήταν. Λιγότερο από το 10% των τραπεζικων δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα, ενώ κατά τη διάρκεια της κρίσης ήταν 50% και τέλος η Ελλάδα αναπτύσσεται με ρυθμό πάνω από 4% με τον πληθωρισμό να μειώνεται. Το συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να απολαύσει μια υγιεί ανάκαμψη στην περιοχή. Η Τουρκική προκλητικότητα δημιουργεί σύννεφα στα θετικά μηνύματα για τη χώρα μας.
Η Άγκυρα σε συνέχεια των δηλώσεων του Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., κάλεσε τον Έλληνα Πρέσβη στην Άγκυρα Χριστόδουλο Λάζαρη, και προέβη σε διάβημα, για την αμυντική οχύρωση των νησιών μας. Η αντίδραση της Αθήνας άμεση, όπου απέρριψε στο σύνολό τους τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο. Η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Ο Πρέσβης μας στην Άγκυρα επεσήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία. Προσέθεσε, επίσης, ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου και τις υπερπτήσεις επάνω από το ελληνικό έδαφος. Αυτή τη στιγμή, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει επιτύχει η Τουρκία να νιώθει ότι απέναντί της έχει ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό καλό θα ήταν η γειτονική χώρα να σκεφτεί σοβαρά να ανοίξει τον δρόμο του ουσιαστικού διαλόγου, αντί να εξαπολύει απειλές και να συνεχίζει να προκαλεί.