“Επίθεση φιλίας” στο λαό της Τουρκίας εξαπέλυσε από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καταγγέλοντας ταυτόχρονα τον αναθεωρητισμό και την επιθετικότητα της τουρκικής ηγεσίας και θέτοντας το ερώτημα προς τους συμμάχους: “Είναι αυτή συμπεριφορά χώρας μέλους του ΝΑΤΟ;”
Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε επίσης στις κατηγορίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας για το μεταναστευτικό, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι “στο κάτω κάτω τα πλοία με τους απελπισμένους ανθρώπους στους οποίους αναφέρεται ο Τούρκος πρόεδρος φεύγουν από τις τουρκικές ακτές με το φως της ημέρας”.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά υπενθύμισε στα κράτη μέλη του ΟΗΕ ότι η Ουκρανία δεν είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη, που έχει δεχθεί στρατιωτική επίθεση μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τόνισε ότι η Κύπρος είναι διχοτομημένη επί 50 χρόνια και κατήγγειλε ότι η Άγκυρα επιμένει στις απαράδεκτες απαιτήσεις της και αρνείται τις συζητήσεις με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ η Ελλάδα στηρίζει την προσπάθεια του ΟΗΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να αγνοεί τις τουρκικές προσπάθειες να εφαρμοστεί ένα νέο status quo στην Κύπρο, υπενθυμίζοντας τα Βαρώσια.
Κατήγγειλε στη συνέχεια την επιθετική αναθεωρητική ατζέντα της Τουρκίας κατά της Ελλάδας. Δήλωσε ότι ο ίδιος παραμένει πάντα ανοιχτός στο διάλογο, αναγνωρίζοντας ότι η Τουρκία είναι μία σημαντική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, που μπρορεί να είναι σύμμαχος της ΕΕ και της Ελλάδας αν το διαλέξει.
Ο κ. Μητσοτάκης όμως υπογράμμισε ότι η Τουρκία παίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο στη ΝΑ Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο και τον Καύκασο. Επισήμανε ότι είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Σχολιασε ότι “η τουρκική ηγεσία έχει εμμονή με τη χώρα μας” και ενημέρωσε τα μέλη της ΓΣ του ΟΗΕ ότι η Αγκυρα απειλεί ότι “θα έρθει νύχτα” στην Ελλάδα.
“Αυτή είναι γλώσσα ενός επιτιθέμενου, όχι ενός ειρηνοποιού” επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο διαχρονικά, έχοντας χτίσει ένα αφήγημα ψευδών διεκδικήσεων από τα Ίμια και μετά, αλλά και ότι απειλεί με casus belli εάν η Ελλάδα ασκήσει το κυριαρχικό δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων, καθώς και ότι αμφισβητεί την κυριαρχία νησιών που ανήκουν στην Ελλάδα με συνθήκες 100 χρόνων.
“Ρωτώ: Είναι αυτή συμπεριφορά χώρας μέλους του ΝΑΤΟ;” διερωτήθηκε ρητορικά ο κ.Μητσοτάκης.
“Αν ο πρόεδρος Ερντογάν θέλει να μιλήσει για κόκκινες γραμμές, τότε του λέω το εξής: Οι τουρκικές αξιώσεις στην κυριαρχία των ελληνικών νησιών δεν έχουν βάση και είναι απαράδεκτες. Η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας ξεπερνά την κόκκινη γραμμή για όλους τους Έλληνες”, τόνισε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
“Ως πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν θα κάνω κανέναν συμβιβασμό όσον αφορά στην εδαφική ακεραιότητα, ασφάλεια και σταθερότητα της χώρας μου. Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί μπούλινγκ από κανέναν”.
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θέλει να απευθυνθεί όχι στην τουρκική ηγεσία, αλλά στον τουρκικό λαό με αυτό το μήνυμα: “Δεν σας απειλούμε. Δεν είμαστε εχθροί σας. Είμαστε γείτονες. Δίνουμε αξία στη φιλία μεταξύ των δύο λαών. Ας προχωρήσουμε μπροστά με αμοιβαίο σεβασμό και με βάση το διεθνές δίκαιο”.
Ο πρωθυπουργός κατήγγειλε επίσης ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό από το Μάρτιο του 2020 για να πιέσει την ΕΕ.
“Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Η Ελλάδα θα προστατέψει τα σύνορα της, σεβόμενη τα θεμελιώδη δικαιώματα”, δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης. Επικαλέστηκε ότι το ελληνικό Λιμενικό μόλις χθες έσωσε και πάλι ανθρώπους στη θάλασσα. Κάλεσε την Τουρκία να συνεργαστεί με την Ελλάδα και την Ευρώπη στο μεταναστευτικό και σχολίασε με νόημα: “Στο κάτω κάτω τα πλοία που μεταφέρουν τους απελπισμκένους, φεύγουν από τις τουρκικές ακτές στο φως της ημέρας.”