Μπορέλ: Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου

0

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ προειδοποίησε θίσει όλη τη Μέση Ανατολή σε «ολοκληρωτικό πόλεμο».

«Μπορώ να πω ότι βρισκόμαστε σχεδόν στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου», ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, που επρόκειτο να συμμετάσχει σε συνεδρίαση των ομολόγων του της G7 στο περιθώριο των εργασιών της «εβδομάδας υψηλού επιπέδου» της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, που τυπικά ξεκινά σήμερα.

«Αν αυτή δεν είναι σχεδόν εμπόλεμη κατάσταση, δεν ξέρω πώς θα την περιγράφατε», επέμεινε, αναφερόμενος ιδίως στον βαρύ απολογισμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στον Λίβανο.

Οι ισραηλινοί σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον εκατοντάδων θέσεων της Χεζμπολά χθες στοίχισαν τη ζωή σε 492 ανθρώπους στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων 35 παιδιών, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας που έζησε την πιο πολύνεκρη ημέρα αφότου άρχισαν οι εχθροπραξίες στα σύνορα, την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Ο κ. Μπορέλ κάλεσε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός κατά μήκος της λεγόμενης μπλε γραμμής, που χωρίζει το βόρειο Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο, προπύργιο της Χεζμπολά.

Η μπλε γραμμή των Ηνωμένων Εθνών χωρίζει από το 2000 τις περιοχές όπου βρίσκονται οι λιβανικές ένοπλες δυνάμεις από αυτές όπου βρίσκονται οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Όπως ακριβώς και στη Λωρίδα της Γάζας, που έχει υποστεί αδιανόητες ζημιές κι αντιμετωπίζει ανθρωπιστική καταστροφή έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο πολέμου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος στηλίτευσε το γεγονός ότι οι άμαχοι στον Λίβανο «πληρώνουν τίμημα αφόρητο, απαράδεκτο».

«Είναι η στιγμή να κάνουμε κάτι. Όλοι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσει» ο πόλεμος, πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι διπλωματικές προσπάθειες μέχρι τώρα για να τερματιστεί η σύρραξη στη Λωρίδα της Γάζας έχουν αποτύχει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ