Νόσος Αλτσχάιμερ: Έξι εύκολοι τρόποι για να διατηρήσετε το μυαλό σας σε καλή κατάσταση μέχρι τα βαθιά γεράματα

0

Στις απλές καθημερινές επιλογές κρύβεται το μυστικό για έναν ισχυρό εγκέφαλο, ο οποίος δεν επηρεάζεται από τη γήρανση και το πέρασμα του χρόνου, σύμφωνα με τους ερευνητές. Επισημαίνουν ότι έχετε τη δυνατότητα να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας.

Η νόσος Αλτσχάιμερ χαρακτηρίζεται από την ανεξέλεγκτη συσσώρευση των ταυ και βήτα αμυλοειδών στον εγκέφαλο, γεγονός που οδηγεί στην καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων και στην εκδήλωση συμπτωμάτων όπως η σύγχυση, η απώλεια μνήμης και οι αλλαγές στη προσωπικότητα. Είναι μια ανίατη πάθηση που προοδευτικά αλλοιώνει τη μνήμη και τη σκέψη των ατόμων που πλήττονται.

Ποιες ενέργειες μπορείτε να αναλάβετε για να προστατεύσετε τις σκέψεις και τις αναμνήσεις σας; Οι ειδικοί αποκαλύπτουν:

Ασκηθείτε!

«Η σωματική άσκηση φαίνεται να παίζει ρόλο στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ ή στην επιβράδυνση της εξέλιξής της σε άτομα που έχουν ήδη εμφανίσει συμπτώματα», δήλωσε ο δρ. Gad Marshall, διευθυντής κλινικών δοκιμών στο Brigham & Women’s Center for Alzheimer Research and Treatment. «Η επίσημη σύσταση προτείνει 30 λεπτά μέτριας έως έντονης αερόβιας άσκησης, 3-4 φορές την εβδομάδα», προσθέτει.

 

Μακριά από το κάπνισμα

Το τσιγάρο περιέχει χημικές τοξίνες που εντείνουν τη φλεγμονή στον εγκέφαλο και μπορεί να προκαλέσουν αγγειακή αιμορραγία καθώς και στρες στα κύτταρα. Αυτές οι επιδράσεις συμβάλλουν στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με την βρετανική Εταιρεία Αλτσχάιμερ, πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατά 30% έως 50%.

Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή

Ο δρ. Marshall αναφέρει ότι η μεσογειακή διατροφή «έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνει την εμφάνιση της νόσου ή επιβραδύνει την πρόοδό της σε άτομα που ήδη πάσχουν».

Επιπλέον, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology έδειξε ότι τόσο η μεσογειακή δίαιτα όσο και η δίαιτα MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) συμβάλλουν στη μείωση των παραγόντων κινδύνου και στη μείωση των επιπέδων βήτα αμυλοειδών στον εγκέφαλο.

Αυτές οι δίαιτες αποτελούνται από τροφές όπως:

  • Προϊόντα ολικής άλεσης
  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • Ψάρι
  • Φασόλια
  • Ελαιόλαδο
  • Ξηρούς καρπούς

Δώστε προσοχή στην υγεία της καρδιάς σας

Η Ένωση Αλτσχάιμερ και το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης επισημαίνουν ότι παράγοντες όπως η υπέρταση, η αυξημένη χοληστερόλη και ο διαβήτης, οι οποίοι αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων, συμβάλλουν επίσης στην αύξηση των πιθανοτήτων εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση που περιλάμβανε έξι μελέτες και δημοσιεύθηκε στο The Lancet Neurology, αποκάλυψε ότι οι ασθενείς που χρησιμοποιούν φάρμακα για την υπέρταση μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ κατά το ένα τρίτο.

Μπορείτε να ρυθμίσετε την αρτηριακή σας πίεση:

  • Ακολουθώντας μια διατροφή «φιλική» προς την καρδιά
  • Μειώνοντας την πρόσληψη αλατιού
  • Καταναλώνοντας αλκοόλ με μέτρο (όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες)
  • Αποφεύγοντας το κάπνισμα
  • Τηρώντας ένα πρόγραμμα άσκησης περίπου 150 λεπτών την εβδομάδα

Περάστε χρόνο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η κοινωνική αλληλεπίδραση συμβάλλει στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο δρ. Marshall, υποστηρίζοντας τη θέση της Ένωσης Αλτσχάιμερ, η οποία αναφέρει ότι οι κοινωνικές επαφές ενισχύουν τις συνδέσεις των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο, εξασφαλίζοντας τη σωστή λειτουργία της μνήμης και της σκέψης.

Εξασφαλίστε ποιοτικό ύπνο

«Όλο και περισσότερα δεδομένα δείχνουν ότι ένας ποιοτικός ύπνος μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της νόσου, ενώ ταυτόχρονα σχετίζεται με σημαντική μείωση των βήτα αμυλοειδών στον εγκέφαλο», δήλωσε ο δρ. Marshall.

Μια βρετανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications παρακολούθησε τη συμπεριφορά σχεδόν 8.000 ατόμων ηλικίας έως 50 ετών για 20 χρόνια. Οι συμμετέχοντες που κοιμούνταν λιγότερο από 6 ώρες τη νύχτα είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άνοια σε σύγκριση με εκείνους που εξασφάλιζαν τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.

Αν θέλετε να διασφαλίσετε έναν βαθύ ύπνο, ακολουθήστε τις παραπάνω συμβουλές:

  • Απομακρυνθείτε από κάθε μέσο τεχνολογίας τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο
  • Ακολουθήστε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου
  • Μειώστε την πρόσληψη καφεΐνης

Αυτές οι απλές αλλαγές στην καθημερινότητά σας μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη νοητική σας διαύγεια μέχρι τα βαθιά γεράματα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ