Σε δυο επίπεδα συντελούνται οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας όπως τόνισε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως.
Το πρώτο έχει στόχο να γίνει πιο δίκαιο και να λαμβάνει υπόψη του την ασφαλιστική ιστορία του προσώπου και το δεύτερο έχει να κάνει με την παρακίνηση για την επιστροφή στην εργασία.
Επιπλέον, η υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι υπάρχει ειδική πρόβλεψη, ώστε ο κάθε άνεργος να καταθέτει το ατομικό σχέδιο δράσης για τη δουλειά που θέλει να βρει και η ΔΥΠΑ εν συνεχεία θα του κάνει έως τρεις προτάσεις απασχόλησης. Αν απορρίψει και τις τρεις αυτές προτάσεις οι οποίες ταιριάζουν στο προφίλ του τότε δεν μπορεί πλέον να δικαιούται προστασίας από το κράτος.
Μιλώντας για τη μείωση της ανεργίας η κυρία Κεραμέως τόνισε ότι για πρώτη φορά την τελευταία δεκαπενταετία έχει βρεθεί κάτω από το 10%, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν συνιστά λόγο εφησυχασμού καθώς πλέον θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, στοχευμένα, ο στενός πυρήνας της ανεργίας.
Αναφερόμενη στις αυξήσεις των συντάξεων, δήλωσε ότι το ύψος τους θα προκύψει μέσα από έναν αλγόριθμο που λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη.
Σε ό,τι αφορά στον κατώτατο μισθό, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σημείωσε ότι η αύξησή του αποτελεί προϊόν διαβούλευσης μεταξύ όλων των κοινωνικών εταίρων και προανήγγειλε την έναρξη της σχετικής διαβούλευσης το επόμενο χρονικό διάστημα με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων για την ενσωμάτωση της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας στο εθνικό δίκαιο.
Τέλος, σχετικά με την ψηφιακή κάρτα εργασίας είπε πως πρόκειται για ένα μέτρο καταγραφής του πραγματικού χρόνου εργασίας το οποίο καταπολεμά την αδήλωτη και την υποδηλωμένη εργασία.