Οι ελληνικές ταινίες μικρού μήκους είναι στο τοπ τεν της παγκόσμιας παραγωγής

0

Η συνάντηση των “μικρομηκάδων”, το 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα στην πόλη της Δράμας και θα διαρκέσει έως και τις 8 Σεπτεμβρίου.

Το επίσημο πρόγραμμα περιλαμβάνει 211 ταινίες από 39 χώρες, ενώ θα προβληθούν συνολικά 62 ελληνικές ταινίες σε όλα τα διαγωνιστικά του τμήματα, οι οποίες θα παρουσιαστούν σε εθνική και παγκόσμια πρεμιέρα. Από πέρυσι, οι ταινίες που αποσπούν τις κορυφαίες διακρίσεις στο Εθνικό, αλλά και το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα εξασφαλίζουν αυτόματα το πολυπόθητο “εισιτήριο” για τη συμμετοχή στη διαδικασία των Όσκαρ®. Την ίδια στιγμή, σπουδαστικές ταινίες, short film hub, networking, pitching, green films, animation, ταινίες για παιδιά, ταινίες από παιδιά και Cinematherapy για όλους, υπόσχονται μία αξέχαστη, συμπεριληπτική γιορτή.

Το Φεστιβάλ προχωρά κατά γενική ομολογία με σταθερά βήματα μπροστά και η πόλη, το κοινό και οι νέοι δημιουργοί έχουν αγκαλιάσει τη διοργάνωση. Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σακαρίδης, για πέμπτη χρονιά καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ μίλησε στο ertnews.gr για τη φετινή διοργάνωση, τις καινοτομίες και όσα πρόκειται να δούμε σε αυτή τη γιορτή του σινεμά. Παράλληλα, είχαμε τη χαρά να μάθουμε για τη νέα ταινία που ετοιμάζει και η οποία θίγει για ακόμα μία φορά ένα σύγχρονο θέμα.

«Το Φεστιβάλ στηρίζεται όλα αυτά τα χρόνια από τους δημότες και τον Δήμο Δράμας. Σε όλες τις εποχές, τις καλές και τις δύσκολες και τα τελευταία πέντε χρόνια που έχω αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση. Μας στηρίζουν φυσικά και το Υπουργείο Πολιτισμού και η Περιφέρεια. Οι νέοι, ο νέος κόσμος αγαπά το Φεστιβάλ και το έχει αποδείξει και μέσα από τα ψηφιακά μας στην πανδημία, αλλά και στη συνέχεια. Πέρυσι είδαμε ότι πανελλαδικά έχουμε γύρω στους 130.000 μοναδικούς θεατές, όσον αφορά την πλατφόρμα μας. Και σίγουρα φέτος στη Δράμα θα προσθέσουμε ένα ακόμα θερινό σινεμά. Το κοινό αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο και δεν ξέρουμε αν και αυτό θα είναι αρκετό για να έχουμε πλήρη κάλυψη όλων των προσκεκλημένων μας, γιατί φέτος θα είναι η τρίτη χρονιά του Σπουδαστικού», λέει.

Το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ γιορτάζει τα 20 χρόνια του στη Δράμα

Τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο του Εθνικού Σπουδαστικού Τμήματος, το κοινό του φεστιβάλ Δράμας βράβευσε τις πρόσφατες ταινίες των αποφοίτων του τμήματος Κινηματογράφου του Αριστoτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η ρετροσπεκτίβα αυτή, που θα παρουσιαστεί την Τρίτη 3/9 και την Πέμπτη 5/9 στον Πολιτιστικό χώρο «ΚΥΚΛΩΨ», εστιάζει σε παλιότερες ταινίες, πτυχιακές της πρώτης δεκαετίας αποφοίτων, από το 2009 ως το 2019. Πρόκειται για ταινίες που προβλήθηκαν σε φεστιβάλ της εποχής τους και προβάλλονται ξανά με νέα διάθεση και σε νέο κοινό.

«Έρχεται όλη η Κινηματογραφική Σχολή του ΑΠΘ γιατί κάνουμε ένα αφιέρωμα στα 20 χρόνια του και επίσης έχουμε τις ταινίες και από το ΕΑΠ. Έχουμε τις ταινίες από τα πρώτα δύο χρόνια, οπότε περιμένουμε πάρα πολύ κόσμο, ειδικά νέους. Και εδώ να πω ότι το κοινό μας και στη Δράμα αλλά και πανελλαδικά είναι κυρίως από 18 έως 30 ετών. Είναι κάτι το οποίο πραγματικά ενδιαφέρει τη νεολαία. Και δεν μιλάω μόνο για αυτούς που κάνουν ταινίες. Ενδιαφέρει τους νέους και αυτό είναι πραγματικά κάτι το οποίο το βλέπουμε σαν αποτέλεσμα εδώ και 15 χρόνια», συνεχίζει.

«Οι ελληνικές μικρού μήκους ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, σε μεγάλα φεστιβάλ. Εγώ θεωρώ την Ελλάδα στις τοπ 10 χώρες. Όσον αφορά την παρουσία των μικρού μήκους στα μεγάλα βραβεία, αλλά και στην ποιότητα των ταινιών. Οπότε ναι, αναλογικά ασχολείται πάρα πολύς κόσμος και ασχολείται όλο και περισσότερο! Εμείς θέλουμε να το ενισχύουμε αυτό. Είμαστε πολύ περήφανοι για το Εθνικό Σπουδαστικό για την τρίτη χρονιά, το οποίο πραγματικά έχει δώσει μια νέα πνοή στο Φεστιβάλ και από άποψη θεατών, αλλά και περιεχομένου. Ήταν ταινίες, οι οποίες δεν θα τις βλέπαμε πουθενά και τώρα βρήκαν το σπίτι τους, βραβεύονται. Υπάρχουν παραδείγματα από φοιτητές, οι οποίοι έχουν κάνει ταινίες και πρόσφατα βραβεύτηκαν και στις Κάννες. Οπότε είναι μεγάλη βοήθεια για τους νέους και κάτι το οποίο πραγματικά μας κάνει υπερήφανους», σημειώνει ο ίδιος.

Φεστιβάλ Δράμας- Γ. Σακαρίδης: Οι ελληνικές ταινίες μικρού μήκους είναι στο τοπ τεν της παγκόσμιας παραγωγής
Κυρία Νίτσα
Από το Εθνικό Διαγωνιστικό όλα αυτά τα χρόνια γνωρίσαμε σκηνοθέτες που διέπρεψαν στη συνέχεια, όπως είναι ο Γιώργος Ζώης, ο κινηματογραφιστής που για τέταρτη χρονιά επιμελείται ως Head Programmer το Διεθνές Διαγωνιστικό στη Δράμα ή ο Νίκος Κολιούκος πέρυσι με Το χάος που άφησε πίσω της. Η ταινία του Νίκου Κολιούκου προβλήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Δράμα, βραβεύτηκε και βρέθηκε στη συνέχεια στις Κάννες, όπου απέσπασε το δεύτερο μεγάλο βραβείο του Επίσημου Διαγωνιστικού Σπουδαστικού Τμήματος του Φεστιβάλ, LΑ CINEF.

Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής του Ελληνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος θα είναι ο Αχιλλέας Κυριακίδης και του Διεθνούς Διαγωνιστικού o Γιώργος Μαυροψαρίδης. Tο πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αφιερώματα στη Φρίντα Λιάππα και τον Κωνσταντίνο Γιάνναρη και μάστερκλας του Γιώργου Μαυροψαρίδη.

Φεστιβάλ Δράμας- Γ. Σακαρίδης: Οι ελληνικές ταινίες μικρού μήκους είναι στο τοπ τεν της παγκόσμιας παραγωγής
Ο πρώτος μου γάμος
Ο νέος επικεφαλής του Short Film Hub από τις Κάννες στη Δράμα

Φέτος, ο Γάλλος συντονιστής του Short Film Market του Φεστιβάλ Καννών Φλοριάν Φερνάντες θα είναι ο επικεφαλής του νεοσύστατου Short Film Hub, φέρνοντας έναν νέο αέρα στη διοργάνωση.

«Ήταν κάτι το οποίο θέλαμε να κάνουμε εδώ και πολύ καιρό. Οι περισσότεροι είμαστε δημιουργοί. Για παράδειγμα ο Θανάσης Νεοφώτιστος, ένας πολυβραβευμένος σκηνοθέτης, είναι από την πρώτη χρονιά μαζί μας και είναι στο Διεθνές Σπουδαστικό και ο Φλοριάν Φερνάντες, ο οποίος παράλληλα δουλεύει στο Φεστιβάλ Καννών στην αντίστοιχη Αγορά μικρού μήκους σίγουρα θα κάνει τη διαφορά. Πέρυσι ξεκινήσαμε το Short Film Hub με την Γιάννα Σαρρή, η οποία είχε μεγάλη εμπειρία από το Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η Γιάννα πήγε στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, οπότε έπρεπε να αναζητήσουμε κάποιον με αντίστοιχη εμπειρία και αυτό θα μπορούσαμε να το βρούμε μόνο στο εξωτερικό. Έτσι, ο Φλoριάν, ο οποίος είναι φίλος εδώ και τρία χρόνια, δέχτηκε να φέρει και την εμπειρία του και το portfolio του, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει, σε μία πλευρά την οποία θέλουμε να ενισχύσουμε και είναι πάρα πολύ σημαντικό», τονίζει.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ