«Συνεχίζουμε με την ίδια βούληση και διαρκή εγρήγορση, στον δρόμο που έχουμε χαράξει, με πλήρη συναίσθηση των νέων προκλήσεων που αναδύονται. Συνεχίζουμε, την εντυπωσιακή ανάκαμψη του 2021 ώστε αυτή να μετουσιωθεί σε ισχυρή μεγέθυνση το 2022» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας κατά τον επίλογο της πενθήμερης συζήτησης στην Ολομέλεια για τον Προϋπολογισμό του 2022.
Οι στόχοι για το νέο έτος
Υπογράμισε, πως ακόμα και «σ’ αυτή την περίοδο της έντονης αναταραχής, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αποδίδει. Αποδίδει απτά, μετρήσιμα, πολύπλευρα αποτελέσματα, που ενδυναμώνουν τη θέση και τις προοπτικές της. Με αποτελέσματα – εφαλτήριο, για την περαιτέρω – ολόπλευρη – πρόοδο της Ελλάδας, που καθιστούν το 2022 αφετηρία μιας δυναμικής αναπτυξιακής πορείας». Ειδικότερα, ανέφερε τους 7 στόχους για το 2022 που είναι:
Η επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, από το 2021, που ήδη, επιτυγχάνεται. Η επίτευξη διατηρήσιμης ανάπτυξης, με σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, από το 2021 που ήδη, επιτυγχάνεται.
Η μείωση των οικονομικών ανισοτήτων, από το 2021 καθώς ήδη καταγράφεται μείωση της φτώχειας και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη, μέσω της δυναμικής ανάπτυξης και της αύξησης της απασχόλησης.
Η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, το 2022.
Η επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού «κόκκινων» δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, το 2022, όπου ήδη συστημικές τράπεζες θα το επιτύχουν αυτό, από εφέτος. Η επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 2023, μέσα από την ισχυρή και διατηρήσιμη μεγέθυνση της οικονομίας. Η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, μέχρι το 2023.
Οι προτεραιότητες του υπουργείου
Η επίτευξη αυτών των στόχων, είπε ο υπουργός Οικονομικών, κρίνεται απολύτως ρεαλιστική. Έθεσε 8 προτεραιότητες που είναι:
Η στοχευμένη ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μέχρι να αποκατασταθεί η κανονικότητα από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Γι’ αυτό και υπάρχουν, ήδη στον προϋπολογισμό, μέτρα στήριξης και το 2022, ύψους 3,3 δισ. ευρώ.
Δεύτερη προτεραιότητα είναι η στοχευμένη στήριξη της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, που προκαλεί σημαντικό και αυξανόμενο βάρος στα νοικοκυριά, ιδιαίτερα στα πιο ευάλωτα.
– Αυξάνουμε την κρατική επιδότηση σε λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και παροχής φυσικού αερίου.
– Ενισχύουμε το επίδομα θέρμανσης, με διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
– Διπλασιάζουμε το ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τον μήνα Δεκέμβριο.
– Παρέχουμε πρόσθετη ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους, προσαυξημένη για κάθε προστατευόμενο μέλος.
– Χορηγούμε πρόσθετο βοήθημα σε άτομα με αναπηρία.
– Δρομολογούμε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης για αγρότες.
– Μειώνουμε τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές.
Τρίτη προτεραιότητα είναι η συνέχιση της υλοποίησης μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση περαιτέρω μείωσης φόρων και ενίσχυσης των μέτρων άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Αξιοποιούμε τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από τις καλές επιδόσεις της οικονομίας και την αύξηση του εθνικού πλούτου, κατανέμοντάς τον δίκαια στην κοινωνία. Ενδεικτικά:
– Παρέχεται το πρώτο ένσημο σε νέους που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία.
– Επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές για νέους εργαζόμενους.
– Ενισχύεται ο ΟΠΕΚΑ προκειμένου να καταβληθούν τα οικογενειακά επιδόματα και τα επιδόματα για ΑμεΑ, και να χρηματοδοτηθούν άλλες κοινωνικές δράσεις, όπως είναι η χορήγηση σχολικών γευμάτων.
– Χρηματοδοτούνται τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας και λοιποί προνοιακοί φορείς.
– Υλοποιείται το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» για τους αστέγους.
– Διευρύνεται ο κύκλος των ωφελούμενων οικογενειών για πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.
Ρευστότητα και ευρωπαϊκή οικονομία
Τέταρτη προτεραιότητα, που έθεσε ο κ. Σταίκούρας είναι η συνέχιση της υλοποίησης μιας έξυπνης εκδοτικής στρατηγικής, με σκοπό τη διατήρηση ισχυρών ταμειακών αποθεμάτων, ώστε να είμαστε ασφαλείς στις όποιες εξωτερικές αναταράξεις και μεταβολές. Με πρωτοβουλίες, όπως είναι:
– η τακτική και συντεταγμένη πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου,
– η διαχείριση υποχρεώσεων του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου δημοσίου χρέους,
– η πρόωρη εξόφληση μέρους των διμερών δανείων που σύναψε η Ελλάδα με τις χώρες της ευρωζώνης το 2010,
– η ολοκλήρωση της αποπληρωμής των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που ξεκίνησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υλοποιεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, και θα ολοκληρώσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Πέμπτη προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με πολιτικές, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η διεύρυνση της περιμέτρου των επιχειρήσεων που δυνητικά μπορούν να δανειοδοτηθούν από το τραπεζικό σύστημα, και η αξιοποίηση του δανειακού χαρτοφυλακίου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Και έκτη, η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, όπως είναι:
– Τα φορολογικά κίνητρα για την περαιτέρω αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
– Η χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση.
– Τα κίνητρα για τη μεγέθυνση επιχειρήσεων.
– Η ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς.
– Η ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στον προϋπολογισμό.
– Η επισκόπηση δαπανών και εσόδων.
– Η συνέχιση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Ως έβδομη προτεραιότητα, έθεσε την ταχεία και βέλτιστη αξιοποίηση ευρωπαϊκών αναπτυξιακών εργαλείων και πόρων, όπως αυτοί του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του νέου ΕΣΠΑ, συμβάλλοντας στην ουσιαστική μείωση του επενδυτικού κενού.
Και ως όγδοη προτεραιότητα, την ενεργό συμμετοχή της χώρας, όπως γίνεται τα τελευταία 2,5 χρόνια, στη διαμόρφωση της νέας ευρωπαϊκής οικονομικής αρχιτεκτονικής, που πρέπει να διασφαλίζει μακροπρόθεσμη ευστάθεια και βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, παράλληλα ενισχύοντας την ανάκαμψη από το σοκ της πανδημίας, προσφέροντας την απαραίτητη ευελιξία για τη διαχείριση του οικονομικού κύκλου και εξασφαλίζοντας επιτυχή αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων. Να προστατεύει και να ενθαρρύνει τις δημόσιες επενδύσεις που αυξάνουν την οικονομική μεγέθυνση, με έμφαση σε τομείς προτεραιότητας, όπως είναι η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση.