Προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της πρωτεύουσας: Μία δυναμική σύμπραξη του Δήμου Αθηναίων με οργανώσεις

0

Μία δυναμική σύμπραξη, ξεχωριστής σημασίας για την πόλη της Αθήνας, εγκαινίασαν ο Δήμος Αθηναίων, η πανευρωπαϊκή ομοσπονδία οργανώσεων πολιτιστικής κληρονομιάς Europa Nostra και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ). Με απόφαση της ομοσπονδίας -η οποία εδρεύει στη Χάγη- η Αθήνα γίνεται, μετά την Κρακοβία, η δεύτερη πόλη στην Ευρώπη στην οποία δημιουργείται ένα Heritage Hub,αναβαθμίζοντας και εδραιώνοντας την παρουσία της Ελλάδας στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην προστασία και ανάδειξή της.

Ο ρόλος του Heritage Hub της Αθήνας είναι να αναπτύξει και να ενισχύσει τις δραστηριότητες της ομοσπονδίας στο τμήμα αυτό της Ευρώπης, -όπως αντίστοιχα ο 1ος Κόμβος της Κρακοβίας στην Κεντρική και Βορειοανατολική Ευρώπη- καθώς και να εμπλέξει τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην προστασία της ευρωπαϊκής κληρονομιάς. Παράλληλα, μέσω του κόμβου, ενισχύεται ο ρόλος της ελληνικής πρωτεύουσας, ως κορυφαίου ευρωπαϊκού κέντρου στον τομέα της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην εφαρμογή της Σύμβασης της UNESCO.

Οι άξονες δραστηριοτήτων

Στους βασικούς άξονες δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβάνονται:

  • Η ανάδειξη του ρόλου των πόλεων και των τοπικών αρχών στη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, που αποτελεί θεματική προτεραιότητα για τον Δήμο Αθηναίων και η μελέτη/ εντοπισμός καλών πρακτικών από πόλεις και περιφέρειες της Ε.Ε., με πρώτο παράδειγμα τη μελέτη των καλών πρακτικών στην Ευρώπη για την στήριξη της κατοικίας στις ιστορικές πόλεις.
  • Η εμπλοκή της νέας γενιάς στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, με προγράμματα ευαισθητοποίησης, κατάρτισης και διασύνδεσης.
  • Η ανάπτυξη ενός προγράμματος «SOS για την Κληρονομιά σε κίνδυνο», βασισμένο στη μακρόχρονη εμπειρία της ΕΛΛΕΤ στην εκστρατεία για τη διάσωση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς σε κίνδυνο, που εκτείνεται σε περισσότερα από 50 χρόνια.
  • Επέκταση του προγράμματος «Μονοπάτια Πολιτισμού» της ΕΛΛΕΤ στις χώρες που συμμετέχουν στο hub.

Σχέδιο ενίσχυσης της κατοικίας στο ιστορικό κέντρο

H παρουσία του Europa Nostra Heritage Ηub στην πρωτεύουσα, αποσκοπεί μεταξύ άλλων στην αντιμετώπιση του καίριου ζητήματος της προστασίας της κατοικίας στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας σε σχέση με τον αστικό ιστό της. Μέσω της λειτουργίας του Κόμβου, θα μελετηθούν οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές για την ενίσχυση της κατοικίας στις ιστορικές πόλεις με χρήσιμα συμπεράσματα για τις υπόλοιπες πόλεις που θα εκπροσωπούνται στο Hub.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, κεντρική προτεραιότητα θα είναι η ανάδειξη της κατοικίας στο κέντρο -και η συγκράτηση του φαινομένου της απομάκρυνσης των κατοίκων από αυτό- καθώς και η αξιοποίηση του εγκαταλελειμμένου παλαιού κτιριακού αποθέματος, με ταυτόχρονη διαφύλαξη της πλούσιας διαπολιτισμικής και κοινωνικής ποικιλότητας της πόλης. 

Στρατηγική σύμπραξη

Σε δήλωσή του ο κ. Μπακογιάννης, ανέφερε: «Η Αθήνα είναι ένα φυσικό “εργαστήρι” όταν μιλάμε για τον πολιτισμό, τη φύση, την ειρήνη και τη δημοκρατία. Με τη στρατηγική αυτή σύμπραξη που εγκαινιάζουμε σήμερα με την ΕΛΛΕΤ και τη Europa Nostra, δίνουμε επιπλέον ώθηση σε αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Εμπλουτίζουμε με γνώση και καλές πρακτικές τον συνολικό σχεδιασμό μας για την Αθήνα του «αύριο» με σεβασμό στην Αθήνα του «χθες». Ιδιαίτερα σημαντικό, και μάλιστα στη δεδομένη συγκυρία, είναι το γεγονός ότι μέσω αυτής της σύμπραξης, θα πετύχουμε την ανάδειξη της κατοικίας στο ιστορικό κέντρο και την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτιρίων, που υπήρξαν κομμάτι της ταυτότητας της πόλης. Σήμερα κάνουμε μια οραματική αρχή. Να ευχηθώ να είναι καλοτάξιδο το δίκτυο, να μάς πάει μακριά και να μάς κάνει υπερήφανους».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ