Αρχική ΔΙΕΘΝΗ Σουδάν: Τεράστια φυγή αμάχων από το Χαρτούμ μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας
Η νέα προσπάθεια κατάπαυσης του πυρός στο Σουδάν φαίνεται ότι απέτυχε, μολονότι τόσο ο στρατός όσο και οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα την τηρήσουν.
Η κατάπαυση του πυρός, διάρκειας 24 ωρών, επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή στις 18.00 τοπική ώρα την Τετάρτη (19.00 ώρα Ελλάδας και Κύπρου). Δύο αυτόπτες μάρτυρες, σε διαφορετικές περιοχές της πρωτεύουσας Χαρτούμ, είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι οι μάχες συνεχίζονται.
Νωρίτερα ακούγονταν συνεχώς βομβαρδισμοί στο κεντρικό Χαρτούμ, γύρω από το κτιριακό συγκρότημα όπου στεγάζεται το γενικό επιτελείο του στρατού, καθώς και στο αεροδρόμιο της πόλης, το οποίο δεν λειτουργεί από το περασμένο Σάββατο.
Πυκνός καπνός υψωνόταν στον ουρανό και οι δρόμοι της πρωτεύουσας ήταν σχεδόν άδειοι. Ακούγονταν πυρά και ο στρατός προσπαθούσε να ανακαταλάβει ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κρίσιμης σημασίας στο βόρειο Σουδάν, σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.
Ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, που κυβερνά ντε φάκτο το Σουδάν, είχε δηλώσει ότι βρισκόταν στην έδρα του στρατού στο Χαρτούμ. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι παρέμενε εκεί και σήμερα.
Κρυμμένοι στα σπίτια τους, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις στην Αφρική, αντιμετωπίζουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, δεν έχουν νερό και ανησυχούν καθώς τα τρόφιμα τελειώνουν. «Σήμερα αρχίσαμε να αντιμετωπίζουμε ελλείψεις σε κάποια βασικά είδη», είπε η αρχιτέκτονας Χαντίλ Μοχάμεντ, εκφράζοντας ανησυχίες για την ασφάλεια του αδελφού της, ο οποίος βγήκε έξω για να βρει τρόφιμα.
Φεύγουν οι κάτοικοι
Χιλιάδες κάτοικοι της πόλης, κυρίως γυναίκες με παιδιά, επιχείρησαν σήμερα να φύγουν, για να γλιτώσουν από τις μάχες. Πεζή ή με αυτοκίνητα, περνώντας ανάμεσα σε πτώματα και σε καμένα άρματα, οι άμαχοι προσπαθούσαν να αποφύγουν τα διασταυρούμενα πυρά.
«Είναι αδύνατον να ζήσουμε στο Χαρτούμ», είπε η Αλάουια αλ-Ταγιέμπ, 33 ετών, που κατευθυνόταν νότια. «Έκανα τα πάντα για να μην δουν τα παιδιά μου τα πτώματα» επειδή «έχουν ήδη υποστεί σοκ».
«Πάμε σε συγγενείς μας στο Ουαντ Μαντάνι», την πρωτεύουσα της επαρχίας Αλ Τζαζίρα, 200 χιλιόμετρα νοτιότερα, εξήγησε ο Μοχάμεντ Σάλεχ, ένας δημόσιος υπάλληλος 43 ετών. Τώρα που στρατιώτες και παραστρατιωτικοί περιφέρονται στους δρόμους «φοβόμαστε ότι θα επιτεθούν στα σπίτια μας», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό, 270 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των συγκρούσεων το Σάββατο ενώ οι τραυματίες υπολογίζονται σε πάνω από 2,5 χιλιάδες.
Βερολίνο και Τόκιο σχεδιάζουν την εκκένωση πολιτών τους από την χώρα κα΄τα πληροφορίες.
Αύριο, οι επικεφαλής του ΟΗΕ, της Αφρικανικής Ένωσης, του Αραβικού Συνδέσμου και άλλων διεθνών και περιφερειακών οργανισμών θα συνεδριάσουν για να ζητήσουν και πάλι την κατάπαυση του πυρός.
Καταγγελίες για εμπλοκή γειτονικών χωρών
Ο τακτικός στρατός του Σουδάν καταγγέλλει ότι «δύο γειτονικές χώρες βοηθούν τις παραστρατιωτικές ‘Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης’ (RSF)», εφοδιάζοντάς τις με στρατιωτικό υλικό.
Στην δήλωση αυτή προέβη σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Χάνταθ, ο Σαμς Αλ-Ντιν Αλ-Καμπάσι, μέλος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου υπό τον αρχηγό του τακτικού στρατού, Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Μπουρχάν. Ο Καμπάσι διευκρίνισε ότι «οι προσπάθειες εφοδιασμού των παραστρατιωτικών απέτυχε».
Ο Καμπάσι αρνήθηκε να κατονομάσει ποιες ήταν οι δύο γειτονικές χώρες που βοηθούν τις ‘Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης’, αρκέστηκε ωστόσο να πει ότι «μία από τις χώρες αυτές συνορεύει με το Σουδάν στα δυτικά».
Από την πλευρά των παραστρατιωτικών του RSF, ανακοινώθηκε ήδη από τα πρώτα εικοσιτετράωρα των συγκρούσεων, ότι «πολεμικά αεροπλάνα τρίτης χώρας, τύπου Σουχόι, έβαλαν κατά θέσεων των ‘Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης’». Ωστόσο, απέφυγαν να την κατονομάσουν.
Το Σουδάν συνορεύει στα βορειοδυτικά με την Λιβύη, όπου συνεχίζει να μαίνεται ο εμφύλιος. Στα δυτικά συνορεύει με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η οποία και αυτή αντιμετωπίζει εμφύλιες συγκρούσεις. Το Τσαντ είναι η τρίτη χώρα με την οποία συνορεύει το Σουδάν, όπου επικρατούν εύθραυστες ισορροπίες μεταξύ των αντιμαχομένων φυλών, μετά τη σταδιακή επικράτηση του καθεστώτος του νεοαναδειχθέντος Προέδρου, Μαχαμάτ Ντέμπι.
Ο υπουργός Άμυνας του Τσαντ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι 320 άοπλοι Σουδανοί στρατιωτικοί κατέφυγαν τις τελευταίες ημέρες στο Τσαντ.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην πρωτεύουσα Ντζαμένα, ο υπουργός Άμυνας του Τσαντ, στρατηγός Νταούντ Γιαγιά ανακοίνωσε ότι έχει συγκληθεί διυπουργική επιτροπή διαχείρισης κρίσεων για την αντιμετώπιση της έκρυθμης κατάστασης που διαμορφώθηκε στο γειτονικό Σουδάν, με τις χερσαίες δυνάμεις του Τσαντ να λαμβάνουν μέτρα προκειμένου να μην μετακυλήσει η κρίση στην επικράτεια της χώρας του.
Ο υπουργός Άμυνας του Τσαντ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας του θα μεριμνήσει για τον ασφαλή και έγκαιρο επαναπατρισμό των πολιτών του Τσαντ που διαμένουν στο Σουδάν, διευκρινίζοντας ότι έχουν ανακοινωθεί τρόποι επικοινωνίας με την πρεσβεία του Τσαντ στο Χαρτούμ.
Απελευθερώθηκαν 177 αιχμάλωτοι Αιγύπτιοι στρατιώτες
Οι 177 Αιγύπτιοι στρατιωτικοί που είχαν πέσει στα χέρια των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) στο Σουδάν μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε ο σουδανικός στρατός.
Νωρίτερα, ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωνε πως «συντονίζει τις προσπάθειές του με διάφορες αρμόδιες σουδανικές αρχές για την ασφαλή επιστροφή όλων των στρατιωτικών στη χώρα».
Οι Αιγύπτιοι στρατιωτικοί έφυγαν από τη Ντονγκόλα, στο βόρειο Σουδάν, για την πατρίδα τους, ανέφερε το γενικό επιτελείο στο Χαρτούμ.
Οι άνδρες των ένοπλων δυνάμεων της Αιγύπτου βρίσκονταν σε αεροπορική βάση στο βόρειο Σουδάν για «κοινά γυμνάσια», σύμφωνα με το γενικό επιτελείο στο Κάιρο, όταν η αφρικανική χώρα βυθίστηκε στο χάος το Σάββατο.
Διαψεύδει τα σενάρια εμπλοκής η ρωσική μισθοφορική εταιρεία Βάγκνερ
Η ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ διέψευσε την Τετάρτη ότι επιχειρεί στο Σουδάν.
Τον Μάρτιο του 2022, δυτικοί διπλωμάτες στο Χαρτούμ κατηγορούσαν τη Βάγκνερ πως ενέχεται σε παράνομη εξόρυξη χρυσού στο Σουδάν, μεταξύ άλλων. Η ίδια και η στρατιωτική χούντα του Σουδάν το αρνήθηκαν.
«Λόγω του μεγάλου αριθμού ερωτημάτων από διάφορα ξένα μέσα ενημέρωσης σχετικά με το Σουδάν, τα περισσότερα από τα οποία είναι προκλητικά, κρίνουμε πως είναι απαραίτητο να ενημερώσουμε κάθε ενδιαφερόμενο ότι δεν υπάρχει προσωπικό της Βάγκνερ στο Σουδάν για πάνω από δύο χρόνια», τόνισε η εταιρεία μισθοφόρων μέσω Telegram.
Η Βάγκνερ δεν έχει επαφή εδώ και πολύ καιρό ούτε με τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, τον επικεφαλής της χούντας, ούτε με τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέτι», τον επικεφαλής των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), διαβεβαίωσε η ίδια.
Πάντα σύμφωνα με τη Βάγκνερ, δεν δραστηριοποιούνται στο Σουδάν ούτε εταιρείες στις οποίες έχει συμφέροντα ο ιδρυτής της, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν. Η σύγκρουση στη χώρα είναι εσωτερική της υπόθεση, έκρινε.
Πηγή: euronews.gr