«Σπίτι μου 2»: Χιλιάδες υποψήφιοι έχουν αρχίσει να ψάχνουν για ακίνητα

0

Σε έναν αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν κατοικία μέσω των οικονομικών στεγαστικών δανείων του προγράμματος «Σπίτι μου 2», το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2025.

Η αναζήτηση ακινήτου έχει ήδη αρχίσει, καθώς, αν και ο αριθμός των διαθέσιμων ακινήτων που πληρούν τα κριτήρια είναι σημαντικός – ξεπερνώντας το 50% των πωλούμενων κατοικιών στην αγορά – πολλά από αυτά είναι παλαιάς κατασκευής και απαιτούν ανακαίνιση. Επιπλέον, αρκετές από τις διαθέσιμες κατοικίες είναι μικρές, βρίσκονται σε υπόγεια ή ημιυπόγεια και δεν καλύπτουν τις βασικές ανάγκες μιας οικογένειας.

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» απευθύνεται σε άτομα ηλικίας 25 έως 50 ετών, με ετήσιο εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 20.000 ευρώ για άγαμους και 28.000 ευρώ για έγγαμους, με επιπλέον προσαύξηση 4.000 ευρώ για κάθε παιδί. Η αξία της κατοικίας δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 250.000 ευρώ, το εμβαδόν της να μην υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα και να έχει κατασκευαστεί πριν από το 2007. Το ανώτατο ποσό του δανείου φτάνει τις 190.000 ευρώ, καλύπτοντας έως το 90% της αξίας του ακινήτου.

Για μια κατοικία αξίας 250.000 ευρώ, ο δικαιούχος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 60.000 ευρώ σε μετρητά, καθώς το συνολικό κόστος περιλαμβάνει και επιπλέον έξοδα, όπως αμοιβές μεσίτη, συμβολαιογράφου και έξοδα μεταγραφής στο Κτηματολόγιο.

Η διάρκεια του δανείου θα κυμαίνεται από 3 έως 30 έτη, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται κάτω από το 2%, σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα. Ωστόσο, η έρευνα που πραγματοποίησαν τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» αποκαλύπτει ότι η εύρεση κατάλληλης κατοικίας για μια τετραμελή οικογένεια μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη στα βόρεια και νότια προάστια της Αττικής, εξαιτίας των υψηλών τιμών. Αντίθετα, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες στα προάστια του Πειραιά, της Δυτικής Αττικής ή ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, όπου οι τιμές παραμένουν πιο προσιτές.

Σύμφωνα με τα κριτήρια του προγράμματος, μόλις το 10% των διαθέσιμων κατοικιών στα βόρεια προάστια πληροί τις απαιτήσεις, ενώ σχεδόν το 60% των ακινήτων στην περιοχή έχει κατασκευαστεί πριν από το 1980. Στα νότια προάστια, το ποσοστό των κατοικιών που πληρούν τα κριτήρια είναι μόλις 20%, με το 70% αυτών να είναι άνω των 40 ετών. Στη Δυτική Αττική, περισσότερες από τις μισές διαθέσιμες κατοικίες πληρούν τις προδιαγραφές του προγράμματος, αν και πολλές από αυτές είναι παλαιές και χρειάζονται ανακαίνιση.

Στο κέντρο της Αθήνας, σχεδόν το 60% των κατοικιών πληροί τα κριτήρια του προγράμματος «Σπίτι μου 2», ωστόσο, πάνω από το 80% των σπιτιών έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1980. Στη Θεσσαλονίκη, το 70% των πωλούμενων ακινήτων πληροί τις προϋποθέσεις του προγράμματος, με την πλειονότητα των σπιτιών να είναι άνω των 40 ετών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ