Εξαιρετικά μεγάλη ήταν η συμμετοχή των πολιτών στο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών, καθώς υποβλήθηκαν συνολικά περισσότερες από 870.000 αιτήσεις για το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή» του υπουργείου Περιβάλλοντος με προϋπολογισμό τα 150 εκατομμύρια ευρώ με πόρους από το «ΕΣΠΑ 2014-2020». Από τις 879.026 αιτήσεις μόλις οι 149.948 έχουν λάβει αρχική έγκριση ως «καταρχήν επιλέξιμες», δηλαδή μόλις 17% των αιτήσεων εγκρίθηκε ενώ το 83% απορρίφθηκε.
Προσωρινά αποτελέσματα
Στην πλατφόρμα του προγράμματος έχουν ήδη αναρτηθεί οι πίνακες των δικαιούχων που θα λάβουν την επιδότηση του προγράμματος «Αλλάζω συσκευή».
Οι πίνακες των αποτελεσμάτων του «Αλλάζω συσκευή» είναι χωρισμένοι στις 13 γεωγραφικές περιφέρειες.
Για να δείτε τα αποτελέσματα θα πρέπει να έχετε πρόχειρο τον αριθμό της αίτησής σας (τη βρίσκετε στη σελίδα της αίτησής στο allazosyskevi.gov.gr και είναι της μορφής Α-0000******) και να ακολουθήσετε τα εξής:
1) Κατεβάστε το PDF με τα αποτελέσματα της Περιφέρειάς σας
2) Εγκαταστήστε -αν δεν έχετε ήδη- ένα PDF reader όπως το Adobe Acrobat
3) Ανοίξτε το αρχείο μέσω του Acrobat, βρείτε και πατήστε το εικονίδιο με τον μεγεθυντικό φακό
4) Γράφετε στο πεδίο Find που θα ανοίξει τον αριθμό της αίτησής σας και πατήστε Enter
5) Σε λίγα δευτερόλεπτα θα βρει τη γραμμή με τον αριθμό της αίτησής σας. Στη δεξιά στήλη θα αναγράφεται με ΝΑΙ ή ΟΧΙ αν εγκρίνεται
Ενστάσεις
Οι αιτούντες στο πρόγραμμα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του προγράμματος https://allazosyskevi.gov.gr/, μέσα από την ειδική «Φόρμα Υποβολής Ενστάσεων», η οποία θα βρίσκεται στην ενότητα Επικοινωνία.
Οι ενστάσεις θα υποβάλλονται εντός αποκλειστικής προθεσμίας επτά (7) ημερολογιακών ημερών, από την επομένη της ανακοίνωσης των προσωρινών αποτελεσμάτων. Συνεπώς, η «Φόρμα Υποβολής Ενστάσεων» θα είναι ενεργή από σήμερα (22/7/2022) έως και τις 28/7/2022.
Για να είναι δυνατή η εξέταση της ένστασης θα πρέπει απαραιτήτως να περιλαμβάνει:
– Τον μοναδικό κωδικό της αίτησης που υποβλήθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος, για λόγους ταυτοποίησης.
– Το ΑΦΜ του αιτούντα.
– Την τεκμηρίωση τυχόν λάθους υπολογισμού και την επισύναψη των αντίστοιχων τεκμηρίων.
Μετά το πέρας της διαδικασίας των ενστάσεων, θα αναρτηθούν οι τελικοί πίνακες των δικαιούχων στην ιστοσελίδα του προγράμματος.
Λόγω του ιδιαίτερα έντονου ενδιαφέροντος που έδειξαν οι πολίτες για το πρόγραμμα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διερευνά τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο αύξησης του προϋπολογισμού του προγράμματος και να δοθεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους δικαιούχους να προχωρήσουν στην αντικατάσταση παλιών συσκευών.
Πρόγραμμα διαρκείας
Παράλληλα ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό τόνισε, ότι το πρόγραμμα απόσυρσης ηλεκτρικών συσκευών θα είναι διαρκείας. «Είναι μεγάλος ο όγκος των συσκευών, θα πάρει λίγο χρόνο για να εγκατασταθούν. Θα επεκτείνουμε τη χρονική διάρκεια του προγράμματος τους φθινοπωρινούς και εάν χρειαστεί και χειμωνιάτικους μήνες για να γίνει η εγκατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.
Την ίδια στιγμή ο κ. Σκρέκας σημείωσε ακόμη ότι «θα διορθωθούν τα λάθη και οι αναγραμματισμοί, στην επιδότηση του ρεύματος ώστε να καλυφθεί και αυτός ο τομέας».
Τιμολόγια ρεύματος
Τα δεδομένα των τιμών του φυσικού αερίου, που είναι ο κρίσιμος παράγοντας για την τιμή του ηλεκτρικού οδηγούν σε τιμές κοντά στα 500 ευρώ ανά μεγαβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας γεγονός που – σε συνδυασμό με τις επιδοτήσεις από την Πολιτεία που αναμένεται επίσης να ανακοινωθούν άμεσα – επιτρέπει την επίτευξη του στόχου για επιστροφή των τιμών καταναλωτή κοντά στα επίπεδα του περασμένου φθινοπώρου.
Τι ισχύει
Υπενθυμίζεται ότι με το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ενέργειας:
Οι παραγωγοί εισπράττουν διοικητικά οριζόμενη τιμή για το ρεύμα που παράγουν, διαφορετική ανά τεχνολογία.
Η τιμή – πλαφόν για τον Ιούλιο είναι 112 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα υδροηλεκτρικά, 85 ευρώ για τις λοιπές ανανεώσιμες πηγές, 208,29 ευρώ για τις λιγνιτικές μονάδες, 292 ευρώ για τις μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου και 408,47 ευρώ για τις μονάδες ανοιχτού κύκλου.
Οι προμηθευτές αγοράζουν το ρεύμα στην τιμή που διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο που είναι πολύ υψηλότερη από το πλαφόν στους παραγωγούς.
Η διαφορά (χρηματιστηριακή τιμή που πληρώνουν οι προμηθευτές μείον το πλαφόν που εισπράττουν οι παραγωγοί) μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να χρηματοδοτεί τις επιδοτήσεις προς τους καταναλωτές ρεύματος.
Οι καταναλωτές από τον Αύγουστο και μετά θα πληρώνουν σταθερά τιμολόγια, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής, που θα ανακοινώνονται εκ των προτέρων από όλους τους προμηθευτές και θα ισούνται με το τιμολόγιο κάθε εταιρείας μείον την επιδότηση που θα δίνει η Πολιτεία. Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση για τους οικιακούς καταναλωτές τον Ιούλιο, πριν εφαρμοστεί το νέο σύστημα λειτουργίας της αγοράς και οι πόροι που διέθετε η Πολιτεία ήταν λιγότεροι, ήταν 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι καταναλωτές θα έχουν επίσης ευχέρεια άμεσης αλλαγής προμηθευτή, εφόσον το επιλέξουν.
«Ασφάλιστρο κινδύνου»
Πηγές της ενεργειακής αγοράς ανέφεραν σε γνωστή ιστοσελίδα, ότι οι τιμές του φυσικού αερίου όπως κυμαίνονται τον Ιούλιο επιτρέπουν τη διαμόρφωση των τιμολογίων ρεύματος κοντά στα 500 ευρώ ανά μεγαβατώρα παρά το γεγονός ότι – όπως οι ίδιοι ανέφεραν – οι προμηθευτές είναι αναγκασμένοι να προσθέτουν στις τιμές ένα «ασφάλιστρο κινδύνου» για να καλυφθούν έναντι ακραίων διακυμάνσεων στις τιμές τον επόμενο μήνα.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, ότι η έστω και μερική επαναλειτουργία του αγωγού North Stream μπορεί να μην οδήγησε τις τιμές στο επίπεδο που βρίσκονταν τον Ιούνιο (80-100 ευρώ ανά μεγαβατώρα) πριν το κλείσιμο του αγωγού, αλλά εκτόνωσε τις πιέσεις (σήμερα η τιμή κυμαίνεται στα 160 ευρώ ενώ μέσα στον Ιούλιο ξεπέρασε και τα 180) και πάντως επί του παρόντος δεν επιβεβαίωσε τους φόβους για ολική διακοπή της τροφοδοσίας.
Η πλευρά των μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών αναμένει επίσης την ανακοίνωση των τιμολογίων του ρεύματος, προκειμένου να επιλέξουν αν θα παραμείνουν στα κυμαινόμενα τιμολόγια που προβλέπουν τώρα οι συμβάσεις τους ή θα πάνε στο νέο πλαίσιο των σταθερών τιμολογίων.
Αθέμιτη κερδοφορία
Να σημειώσουμε, ότι λίγες ημέρες νωρίτερα το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας κατέθεσε τροπολογία για πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για την πώληση των συσκευών (ψυγεία, καταψύκτες, κλιματιστικά) που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.
Σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση, το μεικτό κέρδος για τις συσκευές αυτές δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το αντίστοιχο κέρδος ανά μονάδα πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2021.
Στόχος
Ο στόχος της ρύθμισης σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι όπως προαναφέρθηκε η αποτροπή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας στην αγορά των προϊόντων, των οποίων η αγορά επιδοτείται από το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή», η προστασία της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή, αλλά και η μέγιστη αποτελεσματικότητα του προγράμματος επιδότησης μέσω της εξασφάλισης ότι το σύνολο του οφέλους της επιδότησης θα το καρπωθεί ο καταναλωτής, προκειμένου πράγματι να κινητοποιηθεί και να προμηθευθεί ηλεκτρικές συσκευές με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.
Καταγγελίες
Το πλαφόν θα ισχύσει μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος «Αλλάζω Συσκευή». Σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων οι καταγγελίες υποβάλλονται στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.), και τις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου των Περιφερειών.
Οι κυρώσεις που προβλέπονται ξεκινούν από σύσταση με σκοπό την παύση της παράνομης πρακτικής και κλιμακώνονται σε πρόστιμο από 5.000 έως 1.000.000 ευρώ.
Με την ίδια τροπολογία παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022 η εφαρμογή του μέτρου δημοσιοποίησης της εμπορικής επωνυμίας επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα μέτρα περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας σε περιόδους κρίσης.