Οι χώρες μέλη του NATO θα πρέπει να δαπανούν ένα ελάχιστο 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, καθώς οι υπουργοί Άμυνας του οργανισμού συναντώνται στις Βρυξέλλες.
“Η δαπάνη μόνο 2% δεν θα είναι αρκετή. Θα πρέπει να αποτελεί τη βάση για οτιδήποτε ακολουθεί. Η γερμανική κυβέρνηση το συζητά αυτό τώρα και σύντομα θα καταλήξει σε συμφωνία”, δήλωσε ο Πιστόριους σε δημοσιογράφους.
Η Ουκρανία παρότρυνε τους συμμάχους της να επιταχύνουν τον ρυθμό της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχουν καθώς οι υπουργοί Άμυνας του NATO ετοιμάζονταν να συναντηθούν για δεύτερη ημέρα σήμερα και η Ρωσία ανακοίνωνε ότι τα στρατεύματά της κατάφεραν να σπάσουν δύο οχυρωμένες γραμμές άμυνας των ουκρανικών δυνάμεων στο ανατολικό μέτωπο.
Παράλληλα ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του εκπαιδεύει Ουκρανούς στρατιώτες να πολεμούν με έναν πιο “δυτικό τρόπο” και να χρησιμοποιούν λιγότερα πυρομαχικά σε σχέση με τον παραδοσιακό σοβιετικό τρόπο πολέμου.
Η Βρετανία μαζί με άλλους δυτικούς συμμάχους εκπαιδεύει Ουκρανούς στρατιώτες και παρέχει όπλα και πυρομαχικά για την υποστήριξη του Κιέβου στη μάχη που δίνει με τη Ρωσία.
“Η Ουκρανία χρησιμοποιεί τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών για την υπεράσπισή της, εν μέρει αυτός είναι ο λόγος που τους εκπαιδεύουμε να πολεμούν με δυτικό τρόπο”, δήλωσε ο Ουάλας στον Times Radio.
Η Βρετανία αγοράζει και εμπορεύεται πυρομαχικά “που είναι σοβιετικά” στις προδιαγραφές τους ενώ βοηθάει επίσης στον μετασχηματισμό του ουκρανικού στρατού ώστε να ξεκλειδώσει “την πρόσβαση στα δικά μας αποθέματα πυρομαχικών”, συνέχισε.
“Ταυτοχρόνως εκπαιδεύουμε για να εξασφαλίσουμε ότι αυτά χρησιμοποιούνται με τρόπο που είναι πολύ παραγωγικός και ακριβής”, πρόσθεσε.
“Ο ρωσικός ή ο σοβιετικός τρόπος πολέμου βασίζεται στη χρήση πολλών πυρομαχικών και στα μαζικά πυρά πυροβολικού, και αυτός δεν ήταν ποτέ ο τρόπος που έχουμε οργανωθεί για να πολεμάμε στο NATO”, πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν οι δυτικοί σύμμαχοι θα πρέπει επίσης να προμηθεύσουν την Ουκρανία με αεριωθούμενα, ο Ουάλας σημείωσε ότι η χρήση τους απαιτεί μακρά εκπαίδευση για τους πιλότους και σημαντικά πληρώματα υποστήριξης. Η Βρετανία θα μπορούσε να προσφέρει πιο άμεση υποστήριξη μέσω της προμήθειας όπλων, όπως αντιαεροπορικοί πύραυλοι, πρόσθεσε.
“Νομίζω ότι μπορούμε να βοηθήσουμε την Ουκρανία γρηγορότερα παρέχοντάς της αυτά που χρειάζεται στο πεδίο της μάχης”, δήλωσε ο Ουάλας στο Sky News.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ