Τέτοιες περιπτώσεις στην Ελλάδα καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στο οροπέδιο της Πελαγονίας στη Φλώρινα, καθώς και στο οροπέδιο του Νευροκοπίου στη Δράμα, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Η οµίχλη ακτινοβολίας δηµιουργείται τις βραδινές ώρες εξαιτίας της ψύξης της επιφάνειας της γης, λόγω της ακτινοβολίας θερμότητας στο διάστημα, καθώς ψύχεται και ο υπερκείµενος του εδάφους αέρας που περιέχει υδρατμούς, και η ψύξη του υγρού αέρα οδηγεί σε συμπυκνώσεις (ομίχλη).
Σε μερικές περιοχές της Ελλάδας η ομίχλη δεν διαλύεται την ημέρα (κυρίως τους χειμερινούς μήνες όταν η ηλιακή ακτινοβολία είναι ασθενής), και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να διατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ή και πολλές συνεχόμενες ημέρες. Η θερμοκρασία έτσι, διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της ημέρας, καταγράφοντας πολύ μικρό ημερήσιο θερμοκρασιακό εύρος.
Σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν από τον δορυφόρο Sentinel 2 του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Copernicus και επεξεργάστηκε η μονάδα meteo του Ε.Α.Α, η ομίχλη εντοπίζεται στα πρώτα μερικά δεκάδες μέτρα πάνω από το έδαφος. Στη Φλώρινα τις τελευταίες τέσσερις μέρες, σύμφωνα με τον αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό του Ε.Α.Α/meteo.gr, η μέγιστη θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους +2,4°C λόγω της πυκνής ομίχλης, ενώ στο Νευροκόπι της Δράμας στις 30 και 31 Δεκεμβρίου 2022 η μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους +2,8°C.