Το Eurogroup τελειώνει τις επιδοτήσεις – Έρχεται “κόφτης” στην κατανάλωση ρεύματος

0

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης φαίνεται πως λένε “ναι” σε ένα νέο μοντέλο τιμολόγησης ενέργειας δύο επιπέδων σύμφωνα με το οποίο «οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα λαμβάνουν ένα βασικό πακέτο ενεργειακών υπηρεσιών σε επιδοτούμενη τιμή» μέχρι ένα όριο κατανάλωσης (που θα αποφασιστεί) και θα ισχύουν «τιμές αγοράς για την κατανάλωση ενέργειας που υπερβαίνει αυτό το βασικό όριο».

Όπως ήταν αναμενόμενο το Eurogroup επικεντρώθηκε στην ενεργειακή κρίση που μαστίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, εν μέσω και της ουκρανικής κρίσης, η οποία δεν φαίνεται να τελειώνει στο άμεσο μέλλον, ανέφεραν πως από εδώ και στο εξής τα μέτρα θα πρέπει να είναι στοχευμένα και επικεντρωμένα στους ευάλωτους.

Σε αυτό το πλαίσιο, «θα μπορούσε να διερευνηθεί ένα καλά βαθμονομημένο μοντέλο τιμολόγησης ενέργειας δύο επιπέδων και άλλα συστήματα που επιτυγχάνουν παρόμοιους στόχους, λαμβάνοντας υπόψη τα εθνικά χαρακτηριστικά κάθε κράτους μέλους…» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Επιπλέον, τα μέτρα θα πρέπει να υποστηρίζουν τη μείωση της κατανάλωσης για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία και την ταχύτερη μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη.

«Συνεπώς, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα λαμβάνουν ένα βασικό πακέτο ενεργειακών υπηρεσιών σε επιδοτούμενη τιμή» μέχρι ένα όριο κατανάλωσης (που θα αποφασισθεί) και θα ισχύουν «τιμές αγοράς για την κατανάλωση ενέργειας που υπερβαίνει αυτό το βασικό όριο» κινείται η ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, «υπενθυμίζουμε ότι η δημοσιονομική καθοδήγηση για το 2023 που περιλαμβάνεται στη σύσταση του Συμβουλίου της 12ης Ιουλίου 2022 έκανε διαφοροποίηση μεταξύ του ή κράτη μέλη με υψηλά και χαμηλά/μεσαία επίπεδα χρέους, ανάλογα με τη δημοσιονομική και οικονομική τους κατάσταση.

Τα κράτη μέλη με υψηλά επίπεδα χρέους θα πρέπει να ακολουθήσουν συνετή δημοσιονομική πολιτική, ιδίως περιορίζοντας την εθνικά χρηματοδοτούμενη αύξηση των πρωτογενών τρεχουσών δαπανών. Τα κράτη μέλη χαμηλού/μεσαίου χρέους θα πρέπει να στοχεύουν σε ουδέτερη στάση δημοσιονομικής πολιτικής».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ