Ένα περιβαλλοντικό διήμερο στις 21/9-22/9 στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

0

Το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) διοργανώνει, για τρίτη διαδοχική χρονιά, το SNFCC Green Weekend, ένα διήμερο αφιερωμένο στο περιβάλλον, με ποικίλες δράσεις, που φέτος φέρει τον τίτλο «Ιδέες για μια Πράσινη Πόλη». Δημιουργώντας μια πλατφόρμα συζήτησης, ανταλλαγής ιδεών, ενημέρωσης και ανάδειξης βέλτιστων πρακτικών σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, το SNFCC Green Weekend στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε περιβαλλοντικά ζητήματα, αλλά και στην ενεργή συμμετοχή τους, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Με πυρήνα τον Θόλο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, το ΚΠΙΣΝ, για δύο ολόκληρες μέρες, γεμίζει με δράσεις σε όλους τους χώρους του: από τον Μεσογειακό Κήπο και την Περίμετρο, μέχρι το Ξέφωτο και τον Πευκώνα, αλλά και από τα Φυτεμένα Δώματα και τα Νότια Μονοπάτια έως το Λαχανόκηπο, όσες και όσοι επισκεφθούν το ΚΠΙΣΝ, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν, με ελεύθερη είσοδο, σε ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει, ενδεικτικά, ομιλίες και συζητήσεις, ανάμεσα σε άλλα, με θέμα «Προκλήσεις της πόλης σήμερα», «Αστικό τοπίο και ψυχική υγεία» και «Πράσινες όψεις του αστικού τοπίου», εκθέσεις φωτογραφίας, το 3ο Open Agora με θέμα «Περιβάλλον», περιπάτους στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, εκπαιδευτικά εργαστήρια με την επιμέλεια του SNFCC Youth Council, τη Λέσχη της Φύσης του ΚΠΙΣΝ, πλήθος ποδηλατικών δράσεων, διαλογισμό στα Νότια Μονοπάτια, εικαστικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του SNFCC Green Weekend 2024, το ΚΠΙΣΝ απευθύνει δύο ανοιχτές προσκλήσεις (open calls): η πρώτη αφορά σε νέους αρχιτέκτονες και φοιτητές αρχιτεκτονικής και η δεύτερη σε οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε πεδία σχετικά με το περιβάλλον.

Ανθρώπινοι Οικισμοί – Βιώσιμες Κοινότητες: Open Call για νέους αρχιτέκτονες και φοιτητές αρχιτεκτονικής

Κατάθεση προτάσεων για συμμετοχή σε έκθεση αρχιτεκτονικών μελετών που θα παρουσιαστεί στον Μεσογειακό Κήπο, στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος του ΚΠΙΣΝ.

Στο τελευταίο του βιβλίο Ecology and Ekistics (1975), o Κωνσταντίνος Δοξιάδης αναφέρει: «Είναι καθήκον μας να κατανοήσουμε συστημικά πώς η ζωή εκφράζεται από την ανάπτυξη των ανθρώπινων οικισμών με τρόπο που θα συμπεριλαμβάνει κάθε πλευρά, οπτική, έκφραση γνώμης, γνωστής ή άγνωστης, προβλέψιμης ή απροσδόκητης. Τότε, το καθήκον θα είναι, πλέον, να μάθουμε να ελέγχουμε το σύστημα αυτό με σοφία για το καλό της ανθρωπότητας». Αρκετές δεκαετίες μετά το κάλεσμα του Δοξιάδη για μια νέα σύνθεση της οικιστικής και της οικολογίας, η σημερινή συνθήκη χαρακτηρίζεται από μια ευρύτατη συνείδηση της ανάγκης για τη βιώσιμη, «πράσινη» πόλη. Ταυτόχρονα, έχουν διαφανεί, τα αίτια και οι διαστάσεις των προκλήσεων που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε.

Σε αυτή τη βάση, το ΚΠΙΣΝ προσκαλεί νέους/ες αρχιτέκτονες και φοιτητές/τριες αρχιτεκτονικής να καταθέσουν τις προτάσεις τους για μια νέα «εντοπία», προκειμένου αυτές να παρουσιαστούν στο πλαίσιο έκθεσης με τίτλο «Ανθρώπινοι Οικισμοί — Βιώσιμες Κοινότητες». Στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη καινοτόμων προτάσεων, αποτύπωμα δημιουργικής σκέψης, που να προσεγγίζουν το ζήτημα σε οποιαδήποτε σχεδιαστική κλίμακα μελέτης, προτάσσοντας την διεπιστημονική ερευνητική ανάλυση ως προϋπόθεση. Τα μέσα αναπαράστασης είναι στην κρίση των μελετητών: προπλάσματα, διαγράμματα, τρισδιάστατες και δισδιάστατες απεικονίσεις, μακέτες διερεύνησης, κολάζ, γλυπτά/εγκαταστάσεις είναι ευπρόσδεκτα, στο μέτρο που αυτά, κατά την κρίση των μελετητών (ή δημιουργών) και της επιτροπής αξιολόγησης, μπορούν να εκτεθούν στον υπαίθριο χώρο του ΚΠΙΣΝ.

Η πρόσκληση αφορά σε νέα έργα, αλλά και σε μελέτες που έχουν ήδη αναπτυχθεί στο πλαίσιο ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων, αρχιτεκτονικών διαγωνισμών ή άλλων δημιουργικών διαδικασιών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ