Για το μείζον πρόβλημα της εγκληματικότητας στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας, ρωτήθηκε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης σε τηλεοπτική του συνέντευξη, όπου επισήμανε, ότι το πρόβλημα ασφάλειας είναι ένα αντικειμενικό ζήτημα και δεν έχει να κάνει ούτε με τα πρόσωπα ούτε με την πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε πως υπάρχει ένα όριο στα πράγματα που μπορεί να κάνει ο Δήμος ώστε να δημιουργηθεί το αναγκαίο αίσθημα ασφάλειας στο κέντρο και στις γειτονιές.
Κοινοτική αστυνόμευση
«Μπαίνουν τα συνεργεία μας σε μια γειτονιά, δουλεύουμε το πράσινο, δουλεύουμε την καθαριότητα, δουλεύουμε τον ηλεκτροφωτισμό, κοιτάμε τα πεζοδρόμια, κοιτάμε την παιδική χαρά, κοιτάμε το γηπεδάκι. ‘Εχουμε όμως όρια στο τι μπορούμε να κάνουμε εάν δεν έχουμε την συνδρομή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη» σημείωσε και πρόσθεσε «Λέμε ότι η Αθήνα χρειάζεται διαρκή, μόνιμη και συστηματική προληπτική αστυνόμευση, αυτό που λέμε κοινοτική αστυνόμευση. Ο αστυνομικός της γειτονιάς. Δεν είναι λύση μία επιχείρηση όσο εντυπωσιακή κι αν είναι… Έτσι δε γίνεται δουλειά».
Ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στο συντονιστικό κέντρο και στη συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επισημαίνοντας ότι από το 2019 που υπάρχει η επιτελική δομή, υπήρξε πρόοδος αλλά τώρα διαπιστώνεται μια υποχώρηση.
« Όταν όμως εμείς βλέπουμε και εγώ βλέπω ότι αυτή η προσπάθεια η οποία έχει γίνει, αυτό που χτίζαμε σιγά-σιγά -δεν κάναμε θαύματα- αλλά χτίζαμε για ενάμιση δύο χρόνια τώρα σιγά-σιγά γκρεμίζεται καταλαβαίνετε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πιάτσες ναρκωτικών
Ερωτηθείς αν διαπιστώνει ότι το τελευταίο διάστημα έχει παρατηθεί το κέντρο απάντησε πως « δε θα φτάσω στο σημείο αυτό να πω ότι έχει παρατηθεί το κέντρο της Αθήνας. Αυτό που θα πω είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερους αστυνομικούς στην πόλη, στους δρόμους, στα πεζοδρόμια. Αυτό είναι που έχει ανάγκη σήμερα η πόλη» .
Ειδικά για την περιοχή της Ομόνοιας, όπου έχουν ανοίξει 25 νέα ξενοδοχεία και οι επισκέπτες αναφέρουν ότι δεν αισθάνονται ασφαλείς να περπατήσουν έξω από την πόρτα των ξενοδοχείων ο δήμαρχος αναφέρθηκε σε μια από τις παραμέτρους που εντείνουν το πρόβλημα και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή: στις πιάτσες των ναρκωτικών.
Οι πιάτσες είπε, δεν δημιουργούνται από μόνες τους, δημιουργούνται γιατί δεν υπάρχει αστυνόμευση. Γιατί η πιάτσα δημιουργείται εκεί που είναι το εμπόριο.
Ο Δήμος Αθηναίων εξήγησε ο κ. Μπακογιάννης για πρώτη φορά, έχει δημιουργήσει τις δομές και για αστέγους ουσιοεξαρτημένους και δεκάδες άνθρωποι έχουν κερδίσει το δικαίωμα στη ζωή ακριβώς επειδή έχουν βρει τον δρόμο τους για προγράμματα και για κοινότητες.
Το ζήτημα των μεταναστών
Σχετικά με την παρουσία μεγάλου αριθμού μεταναστών στο κέντρο της πόλης ο Κ. Μπακογιάννης και τις αιτιάσεις που διατυπώνονται και από πολιτικούς χώρους ο δήμαρχος ήταν σαφής, «εμάς μας ενδιαφέρει η εφαρμογή του νόμου. Εμάς μας ενδιαφέρει το κράτος δικαίου, μας ενδιαφέρει σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας από άκρη έως άκρη. Και στην Ομόνοια αλλά και ευρύτερα μέσα στην πόλη και αυτό δεν έχει καμία σχέση με το χρώμα του δέρματος, με το θρήσκευμα, με την καταγωγή, αλίμονο μας αν μπούμε σε αυτή τη λογική…
Δεν μπορούμε να λέμε τώρα σοβαρά ότι το πρόβλημα μας είναι ότι σε μια πλατεία υπάρχουν πολλοί μουσουλμάνοι. Το πρόβλημα μας σε μία πλατεία είναι ότι υπάρχει παραβατικότητα. Και υπάρχει εγκληματικότητα. Αυτό όμως είναι δύο διαφορετικά πράγματα και έχει σημασία να μην πέσουμε στην παγίδα και να συνδέσουμε το ένα με το άλλο»
Και πρόσθεσε « Η ουσία είναι ότι υπάρχει πρόβλημα. Το να καθόμαστε λοιπόν και να προσπαθούμε αυτό το πρόβλημα το κόψουμε και να το ράψουμε στα μέτρα της οποίας προσωπικής πολιτικής, ιδεολογικής μας θέσης κάνει μόνο κακό. Το έχουμε ξαναδεί αυτό το έργο στην πόλη στο παρελθόν και το έχουμε πληρώσει πάρα πολύ ακριβά. Ίσα ίσα, εγώ για ένα πράγμα χαίρομαι στο δημοτικό μας συμβούλιο που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε πάρα πολλά πράγματα, αυτή είναι η αλήθεια, δεν θα μπορούσαμε ενδεχομένως είναι και θεμιτό είναι και σκόπιμο να μην μπορούμε να συμφωνήσουμε, έχουμε διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές προελεύσεις. Συμφωνούμε όμως όλοι σε ένα, τι είναι αυτό; Ότι έχουμε ένα μέτωπο κατά της βίας. Έχουμε ένα μέτωπο κατά του μίσους απ’ όπου κι αν προέρχεται χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις κι εμένα ναι μεν αλλά».
Το νέο πρόγραμμα «Πρόσοψη»
Ο κ. Μπακογιάννης στην ίδια συνέντευξη μίλησε και για το νέο πρόγραμμα αισθητικής αποκατάστασης και αναβάθμισης εξωτερικά, κτιρίων της Αθήνας.
«Όλοι μιλάμε για μία πόλη η οποία είναι γκρίζα, μία τσιμεντούπολη, μία ασφαλτούπολη, η οποία δεν μπορεί να αλλάξει. Τώρα ερχόμαστε με ένα νέο πρόγραμμα το “Πρόσοψη” και δίνουμε τη δυνατότητα στον καθένα να ανακαινίσει εξωτερικά το κτίριο του. Μπείτε στο www.prosopsi.gr και δείτε πως θα εξασφαλίσετε εύκολα και αβίαστα, γιατί πλέον όλα γίνονται ηλεκτρονικά, με χρηματοδότηση η οποία καλύπτει μέχρι το 60% του κόστους» δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων μίλησε αναλυτικά για τις παροχές του προγράμματος, που όπως είπε γίνεται από το Δήμο Αθηναίων σε συνεργασία με την ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Ε και το ΤΕΕ και αφορά ελαιοχρωματισμούς, αποκαταστάσεις σοβάδων και φθορών στην επιφάνεια των κτιρίων, αλλαγή τεντών, τις κεραίες ακόμα και το πράσινο στις βεράντες.
Ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε στα κίνητρα που δίνονται προκειμένου οι Αθηναίοι να μην εγκαταλείπουν την πόλη για τα προάστια τονίζοντας «Από το 2000 μέχρι σήμερα δύο στους πέντε Αθηναίους έχουν εγκαταλείψει την πόλη. Όλοι μιλάμε για την οικονομική κρίση, μιλάμε για την προσφυγική κρίση, όμως η Αθήνα είχε μία δικιά της αστική κρίση πριν από αυτές. Οπότε, εμείς τι κάνουμε; Επενδύουμε στον πολιτισμό της καθημερινότητας. Τι σημαίνει αυτό; Στα πεζοδρόμια, στις ασφαλτοστρώσεις, στις παιδικές χαρές, στα φώτα, στο πράσινο, στην καθαριότητα, σε όλα αυτά τα μικρά τα οποία κάνουν τα μεγάλα», όπως χαρακτηριστικά είπε.