Με αφορμή την αναβάθμιση της Fitch, την οποία και ανέμενε, η DZ Bank (δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα) θεωρεί απόλυτα ρεαλιστικό τον στόχο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, κάτι που, όπως εκτιμά, “βλέπει” και η αγορά.
Όπως αναφέρει και το capital.gr, πλέον η Fitch έχει ευθυγραμμιστεί με τις αξιολογήσεις των S&P και DBRS και βαθμολογεί και αυτή την Ελλάδα μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από το investment grade, με μόνη τη Moody’s να έχει μείνει πίσω (τρία σκαλοπάτια). Ωστόσο, αυτά είναι καλά νέα για τους Έλληνες: τα τελευταία χρόνια και μήνες, η ελληνική κυβέρνηση στηρίζεται σε μια σειρά μέτρων που αποτελούν μέρος μιας βασικής στρατηγικής. Ο φιλόδοξος στόχος της χώρας είναι να επιστρέψει τουλάχιστον εν μέρει στην επενδυτική βαθμίδα φέτος. Με την τελευταία αναβάθμιση της Fitch, έγινε ένα ακόμη βήμα.
Η Fitch, όπως επισημαίνει η DZ Bank, δικαιολογεί την αναβάθμιση πρωτίστως με την περαιτέρω βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης καθώς και τη σημαντική μείωση του κινδύνου στον τραπεζικό τομέα – και τα δύο αυτά σημεία αποτελούν επίσης σημαντικούς μοχλούς αξιολόγησης για τους άλλους οίκους. Η Fitch αναθεώρησε θετικά τις προβλέψεις της για την εξέλιξη του ελληνικού προϋπολογισμού. Αυτό οφείλεται ιδίως στην καλύτερη από την αναμενόμενη εκτέλεση του ελληνικού δημοσιονομικού σχεδιασμού με αυτή την πολύ καλή δημοσιονομική εικόνα να οδηγεί επίσης σε απότομη πτώση του δείκτη χρέους – από 194,5% του ΑΕΠ το 2021 σε περίπου 170% το 2022, σύμφωνα με τη Fitch. Το επόμενο σημαντικό σημείο είναι η σημαντική μείωση του κινδύνου και η αντίστοιχη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού στον τραπεζικό τομέα. Ένας δείκτης αυτού, το μερίδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο σύνολο των δανείων, μειώθηκε στο 9,7% τον Σεπτέμβριο του 2022. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2009.
Τονίζοντας τη θετική αντίδραση των ελληνικών ομολόγων στο άνοιγμα της αγοράς σήμερα, η DZ Bank σημειώνει πως οι επενδυτές δεν εκτιμούν μόνο την αναβάθμιση από τη Fitch, αλλά μάλλον τις προοπτικές για επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας. Παρά τις διαφορές αξιολόγησης, τα 10ετή ελληνικά και ιταλικά ομόλογα διαπραγματεύονται επί του παρόντος σε παρόμοια επίπεδα, με διαφορά μικρότερη από δέκα μονάδες βάσης. “Αυτό καθιστά σαφές ότι όχι μόνο εμείς, αλλά και τμήματα της αγοράς στο σύνολό τους, βλέπουν ότι τα σχέδια της Αθήνας για επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα είναι ρεαλιστικά”, τονίζει η γερμανική τράπεζα.
Συνολικά, ωστόσο, συνεχίζει να διατηρεί τη σύσταση “Αυξημένου Κινδύνου” για τα ελληνικά ομόλογα, καθώς επί του παρόντος, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που δεν έχει ακόμα επενδυτική βαθμίδα. Επιπλέον, οι βουλευτικές εκλογές κρύβουν αβεβαιότητα. Αν και η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται ξεκάθαρα στην πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις, δεν είναι ξεκάθαρο αν το σημερινό ποσοστό αποδοχής επαρκεί για τη συνέχιση του κυβερνητικού έργου.