Μόνο για λίγους φτάνει η φετινή παραγωγή κερασιού, λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ παραγωγοί των νομών Πέλλας και Ημαθίας, οι οποίοι λόγω των καιρικών συνθηκών, (τόσο του παγετού τέλος Μαρτίου αρχές Απριλίου, όσο και των βροχοπτώσεων τις τελευταίες ημέρες), βρίσκονται για ακόμη μια φορά αντιμέτωποι με μεγάλες καταστροφές, που υπερβαίνουν το 80%, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν.
Είναι γεγονός, όπως αναγνωρίζουν οι ίδιοι οι παραγωγοί, ότι η τοποθεσία του χωραφιού που κάποιος καλλιεργεί, διαδραματίζει τον πιο σημαντικό ρόλο σε σχέση με τις ακραίες διαθέσεις του καιρού και όπως επισημαίνουν, ολοένα και εντείνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο, ότι οι Έλληνες κερασοπαραγωγοί έχασαν το πλεονέκτημα των πρώιμων ποικιλιών έναντι των συναδέλφων τους από άλλες χώρες, πλέον, οι ίδιοι «ποντάρουν» στις μεσοπρώιμες και όψιμες ποικιλίες, κρατώντας ωστόσο μικρό καλάθι, αφού οι καιρικές προγνώσεις για το επόμενο διάστημα δεν προοιωνίζονται καλές.
Έτσι, στο πλαίσιο αυτό, πολλοί κερασοπαραγωγοί στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας μπαίνουν πλέον στα χωράφια τους, όχι για να μαζέψουν κεράσια, αφού όπως σημειώνουν οι ίδιοι δεν υπάρχουν, αλλά για να ραντίσουν και να σώσουν τα δέντρα τους για την επόμενη χρονιά, ενώ άλλοι δεν κάνουν ούτε και αυτό. Ορισμένοι πάντως, συγκομίζουν ασταμάτητα και με εξοντωτικό ρυθμό, προκειμένου να προλάβουν την εκδήλωση των νέων βροχοπτώσεων που αναμένονται το επικείμενο Σαββατοκύριακο (24-25/6).
Σε κάθε περίπτωση, κοινή συνισταμένη όλων των κερασοπαραγωγών, αποτελεί ότι ενώ η φετινή χρονιά θα αποτελούσε ίσως και την καλύτερη στα χρονικά από πλευράς εμπορικού ενδιαφέροντος συνεπεία της διεθνούς συγκυρίας και των ζημιών σε κερασοκαλλιέργειες στις άλλες χώρες, ωστόσο «ακόμη μια χρονιά ο καιρός πραγματικά μας τα μούσκεψε», λένε χαρακτηριστικά. Βέβαια, όπως σημειώνουν, όσοι αγρότες διαθέσουν ποσότητες κερασιού θα τις …μοσχοπουλήσουν, σε τιμή ίσως και άνω των 2,60 ευρώ/κιλό.
Ενδεικτικό της προαναφερόμενης κατάστασης είναι το γεγονός ότι «έμποροι ψάχνουν κεράσια για να συμπληρώσουν τα φορτία τους και δεν βρίσκουν», αναφέρουν οι παραγωγοί των προαναφερόμενων νομών. Χαρακτηριστικά δε, ο αγρότης Πέλλας, Θανάσης Αντωνίου, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι γνωστή εταιρεία εμπορίου και διακίνησης που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές μονάδες φρούτων στη χώρα ενώ παραδοσιακά παραλαμβάνει 10 εκατ. κιλά κεράσια κάθε χρόνο, «μετά τη βροχόπτωση του Σαββάτου 17/6, ζήτημα είναι αν τελικά θα βρει στην αγορά 4 εκατ. κιλά κεράσια».