Δήμος Βύρωνα: 8ος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός – Αφιερωμένος στην Μικρασιατική Καταστροφή και την Προσφυγιά

0

Για όγδοη συνεχή χρονιά ο Δήμος Βύρωνα προκηρύσσει τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Λογοτεχνικής Έκφρασης για εφήβους και νέους, στις αρχές του χρόνου τιμώντας τα γενέθλια του Λόρδου Βύρωνα στις 22 Ιανουαρίου, του μεγάλου Φιλέλληνα που έδωσε το όνομά του στην πόλη μας.

Αφήσαμε πίσω μας ένα χρόνο, στη διάρκεια του οποίου με τις δράσεις μας τιμήθηκε η επανάσταση του 1821, που γέννησε το ελληνικό κράτος και τώρα τιμούμε τα γεγονότα που οδήγησαν στην σημερινή ταυτότητα του λαού μας, όπως διαμορφώθηκε μέσα από μια τραγωδία και στη συνέχεια από την ένταξη των Ελλήνων Μικρασιατών στο ελληνικό κράτος.

Το Δημοτικό συμβούλιο του Βύρωνα αποφάσισε για το θέμα και τους όρους του φετινού 8ου πανελλήνιου διαγωνισμού, ώστε να τιμηθεί με μία ακόμη δράση πολιτισμού η σημαντική επέτειος από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Το θέμα του διαγωνισμού

«Δεν θα ξαναδώ τον τόπο μου, αλλά δεν θα τον ξεχάσω ποτέ!»

Η φράση ανήκει στη Φιλιώ Χαϊδεμένου που η ζωή της ακούμπησε τρεις αιώνες, σημαδεύτηκε από την καταστροφή της πατρίδας της, αλλά και από τον αγώνα της να ζήσει μια καινούρια ζωή στην Ελλάδα, όταν ήρθε από τη Μικρά Ασία πριν εκατό χρόνια.

Κρατείστε την παραπάνω φράση και σκεφτείτε:

  1. Έχετε ακούσει αφηγήσεις για την εθνική και ανθρωπιστική τραγωδία των προσφύγων της Μικράς Ασίας από συγγενείς ή φίλους; Τι σας είπαν; Πώς ένιωθαν; Πώς ήταν η ζωή τους εκεί και στην συνέχεια εδώ; Τι σκέψεις σας δημιούργησαν αυτές οι αφηγήσεις;
  2. Έχετε διαβάσει ή ακούσει για μεγάλα λογοτεχνικά έργα, εμπνευσμένα από τον πόλεμο και την προσφυγιά, όπως του Ηλία Βενέζη, του Στρατή Μυριβίλη, της Διδώς Σωτηρίου και άλλων; Έχετε μάθει στο σχολείο ή στο Πανεπιστήμιο για την Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή; Σας προβλημάτισαν ζητήματα υποδοχής, αποκατάστασης και ένταξης των Μικρασιατών προσφύγων; Είχατε ερεθίσματα για την σχέση πολέμου – προσφυγιάς, τότε και σήμερα;

Επιλέξτε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω ερωτήματα και απαντήστε λογοτεχνικά σε πεζό ή ποιητικό λόγο.

 Ποιοι έχουν δικαιώμα συμμετοχής

Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν έφηβοι και νέοι δεκατριών έως τριάντα ετών, από όλη την Ελλάδα, με πεζά ή ποιητικά κείμενά τους που θα σταλούν μέχρι την 30η Ιουνίου 2022, σε κλειστό σφραγισμένο φάκελο.

Περιμένουμε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό να διαβάσουμε τις σκέψεις των απογόνων όλων εκείνων που είτε έχασαν την πατρίδα τους, είτε την είδαν να αλλάζει μέσα από συγκλονιστικά γεγονότα, στα χωριά, στις πόλεις, μέσα στις οικογένειες, εκατό χρόνια μετά σε έναν κόσμο που προχώρησε μπροστά, αλλά θυμάται και τιμά αυτό που συνέβη πίσω στο χρόνο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ