Διεθνές black-out σε τράπεζες, ΜΜΕ και αεροπορικές εταιρίες

0

Η μαζική αναταραχή στα πληροφοριακά συστήματα έχει προκαλέσει προβλήματα σε τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, μέσα ενημέρωσης και αεροπορικές εταιρείες.

Σήμερα, η Αυστραλία αντιμετωπίζει μαζική κατάρρευση ψηφιακών συστημάτων, ενώ αναφορές για προβλήματα έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και σε άλλες χώρες, δίνοντας στο πρόβλημα διεθνείς διαστάσεις.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αυστραλιανού υπουργείου Εσωτερικών, η “ευρείας κλίμακας τεχνική βλάβη” επηρεάζει πολλές επιχειρήσεις και φαίνεται να σχετίζεται με προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία παροχής υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας Crowdstrike.

Η Microsoft ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις των προβλημάτων στις εφαρμογές και υπηρεσίες του Office 365 που βρίσκονται σε κατάσταση υποβάθμισης, ενώ η Crowdstrike ενημέρωσε μέσω αυτοματοποιημένου μηνύματος ότι είναι ενήμερη για αναφορές καταρρεύσεων.

Παρόλο που δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη, μια πηγή της βρετανικής κυβέρνησης που μίλησε στο Reuters ανέφερε ότι το πρόβλημα που παρουσιάστηκε δεν θεωρείται ως επίθεση χάκερς, αλλά ως ένα θέμα ασφάλειας που δεν σχετίζεται με τον κυβερνοχώρο.

Προβλήματα στα συστήματα αντιμετωπίζουν αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο, μεγάλα ΜΜΕ όπως το βρετανικό Sky News, σιδηροδρομικές και άλλες μικρότερες εταιρείες.

Καθηλώνονται τα αεροπλάνα των United, Delta και American Airlines

Η United, η Delta και η American Airlines -οι οποίες εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες- εξέδωσαν «παγκόσμια στάση εδάφους» για όλες τις πτήσεις τους.

Οι πτήσεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον αέρα θα συνεχιστούν, αλλά καμία άλλη πτήση δεν θα απογειωθεί προς το παρόν.

Η FAA κάλεσε τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να ενημερώσουν τους πιλότους που βρίσκονται στον αέρα ότι οι αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν επί του παρόντος προβλήματα επικοινωνίας. Καμία πτήση της American, της United ή της Delta δεν θα απογειωθεί.

Προβλήματα και στη Ryanair

H Ryanair αναφέρει ότι αντιμετωπίζει «πιθανές διαταραχές σε όλο το δίκτυο» – οι οποίες, όπως λέει, οφείλονται σε διακοπή λειτουργίας από τρίτο μέρος.

Η αεροπορική εταιρεία συμβουλεύει όσους ταξιδεύουν σήμερα να ελέγχουν την εφαρμογή της Ryanair για ενημερώσεις σχετικά με την πτήση τους.

H ανακοίνωση της Microsoft

Η Microsoft, τα συστήματα της οποίας φαίνεται ότι είναι αυτά που έχουν υποστεί το πρόβλημα με συνέπεια την κατάρρευση των συστημάτων τραπεζών, αεροπορικών, σιδηροδρομικών εταιρειών κ.λπ. παγκοσμίως, δηλώνει ότι λαμβάνει «μέτρα», αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Αναφέρει, επιπλέον, ότι η διακοπή λειτουργίας της ξεκίνησε περίπου στις 18:00 ET.

«Οι υπηρεσίες μας βελτιώνονται καθώς συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μέτρα άμβλυνσης», ανέφερε νωρίτερα η Microsoft σε μήνυμά της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Ο τεχνολογικός γίγαντας ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων

“Οι υπηρεσίες μας βελτιώνονται καθώς συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μέτρα άμβλυνσης”, αναφέρει η επιχείρηση σε μήνυμά της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Σε μήνυμά της με τίτλο «Υποβάθμιση υπηρεσίας», η Microsoft σημειώνει ότι οι χρήστες «ενδέχεται να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση σε διάφορες εφαρμογές και υπηρεσίες του Microsoft 365».

H Microsoft προσθέτει ότι παραμένει «κινητοποιημένη για να διαχειριστεί αυτό το συμβάν, δίδοντας την μεγαλύτερη και επείγουσα προτεραιότητα, ενώ συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον συνεχιζόμενο αντίκτυπο για τις υπόλοιπες εφαρμογές Microsoft 365 που βρίσκονται σε υποβαθμισμένη κατάσταση».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ