Διπλασιάστηκαν τα καταλύματα στο Airbnb

0

Ραγδαία αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων που αντικατοπτρίζει την ανάπτυξη του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb), παρατηρείται στην Ελλάδα.
Τον Ιούλιο του 2024, η αύξηση αυτή επιβραδύνθηκε, με το σύνολο των προσφερόμενων κλινών να ανέρχεται σε περισσότερες από 1 εκατ., σημειώνοντας μια αύξηση κατά +81 χιλ. σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023. Αυτή η εξέλιξη υποδεικνύει ότι η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις διατηρήθηκε ισχυρή καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2024, με την κορύφωση να σημειώνεται τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με το τελευταίο Στατιστικό Δελτίο του ΙΝΣΕΤΕ Intelligence, το Α’ εξάμηνο του 2024 παρατηρείται μια σαφής τάση σταθερής αύξησης στον αριθμό των καταλυμάτων του 2024 σε σύγκριση με το 2023.
Ωστόσο, η τάση αυτή επιβραδύνεται τον Ιούλιο, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει την κορύφωση της ζήτησης, Τον Ιούλιο του 2024, τα καταλύματα έφτασαν τις 232 χιλ., σημειώνοντας αύξηση κατά +20 χιλ. σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023.
Η ανάλυση των στοιχείων για τον αριθμό των κλινών βραχυχρόνιας μίσθωσης μεταξύ 2023 και 2024 αποκαλύπτει μια σημαντική αύξηση κατά το Α’ εξάμηνο του του 2024. Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούνιο, ο αριθμός των κλινών αυξανόταν σταθερά, φτάνοντας τον Ιούνιο σε επίπεδα κατά +85 χιλ. κλίνες υψηλότερα από τα αντίστοιχα του 2023.

Η ανάλυση της πληρότητας των καταλυμάτων για το Α’ τρίμηνο 2024 δείχνει μια σταθερότητα σε σχέση με το Α’ τρίμηνο του 2023 παρά την αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων και κλινών.

Αυτό υποδηλώνει αύξηση της ζήτησης παράλληλα με την προσφορά που αποτυπώνεται κατά το Β’ τρίμηνο του 2024 όπου καταγράφεται υψηλότερη πληρότητα καταλυμάτων σε σύγκριση με το Β’ τρίμηνο του 2023.

Ειδικότερα τον Ιανουάριο, η πληρότητα διατηρήθηκε στο 12%, επαναλαμβάνοντας την ίδια απόδοση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Τον Φεβρουάριο, σημειώνεται μείωση της πληρότητας σε 10% (έναντι 13%) ενώ τον Μάρτιο η πληρότητα ανέρχεται σε 16% (έναντι 15%).

Τον Απρίλιο, η πληρότητα διαμορφώθηκε σε 23% (έναντι 24%) ενώ τον Μάιο ανήλθε σε 30% (έναντι 26%). Τον Ιούνιο η πληρότητα σε αυξήθηκε σε 40% έναντι 38% τον Ιούνιο του 2023.

Τον Ιούλιο, η πληρότητα διατηρήθηκε στο 52%, επαναλαμβάνοντας την ίδια απόδοση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Η μέση διάρκεια παραμονής σε διανυκτερεύσεις την περίοδο Ιανουαρίου-Ιούλιου 2024, συγκρινόμενη με την αντίστοιχη του 2023, σημείωσε αύξηση μόνο τους δύο πρώτους μήνες ενώ τους υπόλοιπους καταγράφει μείωση. Ειδικότερα, τον Ιανουάριο του 2024, η μέση διάρκεια παραμονής ανήλθε σε 3,5 διανυκτερεύσεις (+6,8%), τον Φεβρουάριο ανήλθε στις 3,7 διανυκτερεύσεις (+32,6%).

Από τον Μάρτιο αρχίζει πτωτική τάση με 3,5 διανυκτερεύσεις τον Μάρτιο (-1,5%), 3,8 διανυκτερεύσεις τον Απρίλιο, 3,5 διανυκτερεύσεις τον Μάιο (-10,0%) ενώ τον Ιούνιο η μείωση
διαμορφώθηκε σε -5,0% με 3,8 διανυκτερεύσεις. Τέλος, τον Ιούλιο η μέση διάρκεια παραμονής διαμορφώθηκε σε 4,2 διανυκτερεύσεις καταγράφοντας μείωση κατά -2,3%.

Μέσα σε πέντε χρόνια, από το 2019 έως το 2023, οι κλίνες της βραχυχρόνιας μίσθωσης αυξήθηκαν κατά 100%, όταν οι κλίνες των ξενοδοχειακών μονάδων κινήθηκαν ανοδικά μόλις κατά 3,5%, στοιχείο που αντανακλά τη ραγδαία εξάπλωση στη χώρα μας πλατφορμών τύπου Airbnb.

Μπράιαν Τσέσκι: Ο πετυχημένος συνιδρυτής της Airbnb των πολλών δισ. τα κατάφερε με ομαδική δουλειά

Επίσης, οι διανυκτερεύσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό περίπου 18% κατά την περίοδο 2019 – 2023.

H μέση τιμή των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι από 200% έως 900% υψηλότερη σε σχέση με τις μακροχρόνιες μισθώσεις.

Σύμφωνα με τη μελέτης της Grant Thornton για τις βασικές τάσεις, και τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της βραχυχρόνιας μίσθωσης, η οποία αποτελεί και το εναρκτήριο λάκτισμα της πρωτοβουλίας του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας «Μιλάμε για τη ζωή μας», η μέση τιμή των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι από 200% έως 900% υψηλότερη σε σχέση με τις μακροχρόνιες μισθώσεις.
Όπως επισημαίνει η μελέτη, τo φαινόμενο αυτό οδηγεί σε μείωση της διαθεσιμότητας ακινήτων μακροχρόνιας μίσθωσης και στον εκτοπισμό των μακροχρόνιων ενοικιαστών. Επιπρόσθετα, το περιορισμένο απόθεμα ακινήτων μακροχρόνιας μίσθωσης συνεπάγεται την αύξηση του κόστους στέγασης.
Mια άλλη παράμετρος είναι ότι η ανεξέλεγκτη εξάπλωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων προκαλεί σοβαρά προβλήματα θορύβου και ασφάλειας. Όπως επίσης υπέρμετρη χρήση και επιβάρυνση των τοπικών υποδομών, ενώ διαταράσσεται η αίσθηση της κοινότητας και μετασχηματίζονται οι γειτονιές.
Η ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων συνεπάγεται μεγαλύτερο παραγόμενο όγκο απορριμμάτων ανά επισκέπτη (+20%) σε σύγκριση με μακροχρόνιους ενοικιαστές.
Επίσης καταγράφεται 40% χαμηλότερη αξιοποίηση λύσεων ανακύκλωσης στη βραχυχρόνια μίσθωση σε σχέση με τα ξενοδοχειακά καταλύματα.
Η μελέτη της Grant Thornton κάνει και σύγκριση των ακινήτων μεταξύ βαρυχρόνιων μισθώσεων και ξενοδοχειακών καταλυμάτων όπου παρατηρεί πως η πλειοψηφία κατοικιών της χώρας (66,8%) είναι ακίνητα παλαιού τύπου και μειωμένης ενεργειακής απόδοσης, σε αντίθεση με το ξενοδοχειακό δυναμικό της χώρας το οποίο αποτελείται κατά 70% από ακίνητα υψηλής ενεργειακής κλάσης.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της πιο πάνω μελέτης, ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός τονίζει:
«Η σύγχρονη επιχειρηματικότητα οφείλει να εργάζεται για ένα θετικό κοινωνικό αποτύπωμα στην κοινωνία που δραστηριοποιείται. Αυτό ο ξενοδοχειακός κλάδος το έχει αποδείξει με πράξεις και διαχρονική προσφορά. Γι’ αυτό και όταν η συζήτηση περί «υπερτουρισμού» έτσι όπως γίνεται σήμερα μπορεί να καταλήξει στον αντιτουρισμό, είμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή θέση τους. Παίρνουμε την πρωτοβουλία «ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ», δίνοντας φωνή στους ίδιους τους πολίτες, όχι για να βάλουμε απέναντι τη βραχυχρόνια μίσθωση αλλά για να καταδείξουμε την αναγκαιότητα μιας δίκαιης ρύθμισης προκειμένου ο τουρισμός να συνεχίσει τη μεγάλη προσφορά του, στηρίζοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή».
H πρωτοβουλία «Μιλάμε για τη ζωή μας»
Μια νέα πρωτοβουλία με τον τίτλο «ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ» ξεκινάει και θα διαρκέσει για τους επόμενους δυο μήνες, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξή τύπου, ο Πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός.

Η πρωτοβουλία επικεντρώνεται στην ανάδειξη των σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων που προκαλεί η ανεξέλεγκτη επέκταση των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Περιλαμβάνει δημόσιες παρεμβάσεις στα Μέσα Ενημέρωσης, καμπάνια στα κοινωνικά δίκτυα και θεσμικές συναντήσεις με διαμορφωτές πολιτικής.

Βασικό χαρακτηριστικό της πρωτοβουλίας είναι ότι οι ίδιοι οι πολίτες παίρνουν το λόγο προκειμένου να περιγράψουν τα προσωπικά βιώματά τους, τις αγωνίες και τις ανησυχίες τους από την ανεξέλεγκτη επέκταση του φαινομένου.

Ο τίτλος της πρωτοβουλίας «ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ» έχει διαμορφωθεί ανάλογα και χρησιμοποιείται ως hashtag #Milame_gia_ti_zoi_ mas, συνοδεύοντας κάθε αναφορά στο περιεχόμενο και τις δράσεις της.

Επίσης η ειδική ιστοσελίδα milamegiatizoimas.gr λειτουργεί ως διαδικτυακός κόμβος πληροφόρησης για όλες τις δράσεις της πρωτοβουλίας.

Κεντρικό μήνυμα που αναδεικνύεται μέσα απ’ όλες τις δράσεις και τα εργαλεία της πρωτοβουλίας είναι πως η δίκαιη ρύθμιση του φαινομένου των βραχυχρόνιων μισθώσεων αποτελεί προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Χαμηλότερες τιμές

Κατά την τελευταία πενταετία, καταγράφεται στην Ευρώπη μια σταθερή αύξηση στις μέσες ημερήσιες τιμές. Ωστόσο η τάση αυτή φαίνεται ότι ανακόπηκε τον Ιούλιο.

Δεν κατέγραψαν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πτώση στις ADR σε ετήσια βάση. Μεταξύ των 20 κορυφαίων ευρωπαϊκών χωρών, σε εννέα σημειώθηκε μείωση, με την Ελλάδα να καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό, με 9,8%. Ακολουθούν η Κροατία με 7,8% και η Ουγγαρία με 6,8%. Στον αντίποδα η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στη Δανία, με 13,8%, την Αυστρία (6,9%) και τη Γερμανία (6,4%).

Όπως επισημαίνει η έκθεση, για χώρες όπως η Νορβηγία, η Σουηδία και η Ελλάδα, η πτώση της ADR σε ετήσια βάση συμπίπτει σταθερά με τη μείωση της πληρότητας, η οποία οφείλεται στην αύξηση της προσφοράς που υπερβαίνει κατά πολύ την αύξηση της ζήτησης.

Η ανάλυση του booking window στο Airbnb (το διάστημα μεταξύ της ημερομηνίας που κλείνεται το κατάλυμα και της ημερομηνίας άφιξης) για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις αποτύπωσε μια τάση συμπίεσης, καθώς λιγότεροι επισκέπτες κάνουν κράτηση για διαμονή πολύ νωρίτερα, ενώ όλο και περισσότεροι κάνουν κράτηση για διαμονή την τελευταία στιγμή.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, παρατηρείται σημαντική μείωση στο ποσοστό των κρατήσεων για περισσότερες από 60 ημέρες νωρίτερα, καθώς και μια αξιοσημείωτη αύξηση στο ποσοστό των διαμονών που έχουν κρατηθεί λιγότερο από 14 ημέρες νωρίτερα.

Οι χρόνοι κράτησης μπορεί επίσης να διαφέρουν ανάλογα με την τοποθεσία. Οι ευρωπαϊκές πόλεις τείνουν να έχουν μεγαλύτερους χρόνους επειδή δέχονται κυρίως ξένους ταξιδιώτες που κάνουν κράτηση για τη διαμονή τους εκ των προτέρων.

Ο διάμεσος χρόνος κράτησης για τις 50 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις τον περασμένο χρόνο ήταν 27 ημέρες. Ο διάμεσος χρόνος για προορισμούς εκτός των 50 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών πόλεων ήταν 23 ημέρες τον τελευταίο χρόνο.

Τι προβλέπεται για τη μέλλον
Με τις τρέχουσες τάσεις κρατήσεων να υποδεικνύουν μικρότερους χρόνους, οι ιδιοκτήτες Airbnb δεν μπορούν να έχουν νωρίτερα μια πιο σαφή εικόνα για το πώς θα διαμορφωθεί η κίνηση κατά τη φθινοπωρινή και τη χειμερινή περίοδο.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι κρατήσεις για χειμερινές διακοπές θα μπορούσαν να γίνουν πιο αργά από τα προηγούμενα χρόνια.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι μικρότεροι χρόνοι δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι οι συνολικές κρατήσεις θα μειωθούν .

Ο τρέχων ρυθμός ζήτησης για την Ευρώπη δείχνει ισχυρή αύξηση των κρατήσεων σε ετήσια βάση από τον Σεπτέμβριο έως το τέλος του έτους. Η ζήτηση της Ευρώπης αυξήθηκε κατά 14% σε ετήσια βάση μέχρι τον Δεκέμβριο.

Οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος σημειώνουν αύξηση της ζήτησης κατά 15% σε ετήσια βάση, ενώ οι κρατήσεις Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου δείχνουν επίσης την πιθανότητα η ευρωπαϊκή ζήτηση STR να τερματιστεί σε υψηλό επίπεδο φέτος.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ