Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, που ήταν τη Δευτέρα 20 Ιουνίου, η Υπηρεσία Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προειδοποιεί για τη δραματική αύξηση των προσφυγικών ροών το 2022 και την σημασία της αλληλεγγύης στην εμπόλεμη Ουκρανία.
Ροές προσφύγων στην Ευρώπη
Στην ΕΕ, αφού η μαζική εισροή μεταναστών το 2015-2016 είχε υποχωρήσει και η πανδημία του κορωνοϊού είχε περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές, ο αριθμός των μεταναστών άρχισε να αυξάνεται ξανά το 2021. Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που εγγράφηκαν για πρώτη φορά το 2021 ήταν 535.000 – ποσοστό 28,3%. αύξηση από έτος σε έτος- πλησιάζοντας το επίπεδο πριν από την κρίση του 2015-2016. Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί αντιπροσώπευαν το 40% του συνόλου των αιτήσεων που υποβλήθηκαν και η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία ήταν οι κύριες χώρες προορισμού.
Ο πόλεμος που τα άλλαξε όλα
Στις αρχές του 2022, υπήρξε μια δραματική αύξηση των εκτοπισμένων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δείχνουν ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2022, 6,8 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εγκαταλείψει την Ουκρανία, οι περισσότεροι από τους οποίους αρχικά κατέφυγαν σε γειτονικές χώρες όπως η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχία και η Μολδαβία.
Αλληλεγγύη στους Ουκρανούς πρόσφυγες
Από την πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν καταδικάσει σθεναρά την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και έχουν υιοθετήσει διάφορα πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας (επιπλέον αυτών που έχουν ήδη επιβληθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία το 2014). Επιπλέον, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της κινητοποιούν υποστήριξη για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τον πόλεμο, μεταξύ άλλων μέσω άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας, μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, βοήθειας έκτακτης πολιτικής προστασίας και υποστήριξης στα σύνορα.