Ακόμη ένα ισχυρό «όπλο» κατά της πανδημίας αναμένεται στη χώρα μας. Πρόκειται για το πρώτο πρωτεϊνικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, αυτό της Novavax.
Οπως έγινε γνωστό, τα εμβόλια της Novavax θα φτάσουν στη χώρα μας εντός του τρέχοντος μήνα και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου.
Πρόκειται για ένα εμβόλιο που βασίζεται σε διαφορετική τεχνολογία από τα υπόλοιπα εμβόλια, τα mRNA και τα κλασικά εμβόλια που γνωρίζουμε μέχρι τώρα.
474.000 δόσεις Novavax μέχρι τον Μάρτιο
Κατά την ενημέρωση της Τρίτης για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστεκλέους, ανακοίνωσε, ότι η χώρα μας αναμένεται να παραλάβει το διάστημα, από τον Φεβρουάριο ως τον Μάρτιο, «474.000 δόσεις, με την πρώτη παραλαβή στις 21/2 με 168.000 δόσεις».
Από αρχές Μαρτίου τα εμβόλια Novavax σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, οι εμβολιασμοί με το παρασκεύασμα της αμερικανικής εταιρείας θα γίνονται σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα και σημεία της χώρας, από τις αρχές Μαρτίου.
Ένα από τα πλεονεκτήματα του εμβολίου της Novavax είναι, ότι μπορεί να αποθηκευτεί σε κανονικές θερμοκρασίες ψύξης μεταξύ 2 και 8 βαθμών Κελσίου για έως εννέα μήνες.
Πώς θα χορηγείται το εμβόλιο -Προκαλεί ανοσολογική απόκριση κατά της μετάλλαξης Όμικρον
Το βασισμένο σε πρωτεΐνη εμβόλιο της Novavax θα χορηγείται σε δύο δόσεις και βρέθηκε ότι είναι αποτελεσματικό κατά αριθμού παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Υγείας.
Η Novavax ανακοίνωσε, ότι η λήψη αναμνηστικής δόσης του εμβολίου της αύξησε περαιτέρω την ανοσολογική απόκριση αυτών στους οποίους χορηγήθηκε κατά της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορωνοϊού.
Ποια η διαφορά των εμβολίων mRNA με τα πρωτεϊνικά
Τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA στοχεύουν στο να δώσουν εντολή στα κύτταρά μας, να φτιάξουν εκείνα τον μηχανισμό προστασίας του οργανισμού.
Πώς δημιουργήθηκε το εμβόλιο της Novavax
Το εμβόλιο της Novavax για την Covid-19 βασίζεται στην τεχνολογία ανασυνδυασμένων νανοσωματιδίων και στο ανοσοενισχυτικό της Novavax, που ονομάζεται Matrix-M, προκειμένου να διεγείρει μια ανοσολογική απόκριση και υψηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Όταν δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά η γενετική αλληλουχία του κορωνοϊού, οι επιστήμονες της Novavax αναγνώρισαν το γονίδιο για την πρωτεΐνη ακίδας και δημιούργησαν μια τροποποιημένη έκδοση αυτού του γονιδίου. Οι ερευνητές κλωνοποίησαν τα γονίδια σε έναν βακουλοϊό, που μολύνει τα έντομα. Στη συνέχεια μόλυναν κύτταρα σκώρου – συγκεκριμένα, κύτταρα από το φθινοπωρινό σκώληκα – με αυτόν τον ιό, ωθώντας τα να παράγουν την πρωτεΐνη ακίδας του κορωνοϊού. Αυτά τα νανοσωματίδια, που μοιάζουν με ιούς, συλλέχθηκαν για να κατασκευαστεί το εμβόλιο της Novavax.