Η αλλαγή, η αβεβαιότητα και το χάος κρύβουν ευκαιρίες

0

Νέες ιδέες μπορούν να αναδειχθούν ακόμη και μέσα σε ατελές και ασαφές περιβάλλον, όπως σημείωσαν οι ομιλητές στο 8ο WIB Forum του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με τίτλο «Mastering Chaos» (διεξήχθη στο Ellinikon Experience Center).

Σε σημερινή ανακοίνωση του επιμελητηρίου επισημαίνεται ότι οι ομιλητές, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αναφέρθηκαν στην αξία της αυτογνωσίας και της ενσυναίσθησης, στην τόλμη να παίρνει κανείς ρίσκα και «στη σημασία της ομάδας, όταν η επιχειρηματικότητα είναι σαν κινούμενη άμμος».

Στην έναρξη του 8ου Women in Business Forum, ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλαος Μπακατσέλος, ζήτησε «να αμφισβητήσουμε τις βεβαιότητές μας, να ανακαλύψουμε νέους τρόπους σκέψης και δράσης» ενώ ο Ηλίας Σπυρτούνιας, γενικός διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, τόνισε ότι «το χάος δεν είναι μόνο απειλή. Μέσα στο χάος κρύβονται οι σπόροι της καινοτομίας, της δημιουργικότητας και της προόδου».

Ένα συνολικό συμπέρασμα του φόρουμ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ήταν ότι «οι συνθήκες χάους θα είναι η νέα μας κανονικότητα, και σε αυτές τις συνθήκες, ασφαλής πλοηγός είναι το μέτρο αλλά και η τόλμη, η διαρκής μάθηση, η ευελιξία, αλλά και η δέσμευση στις βαθιές ανθρώπινες αξίες».

Πιο αναλυτικά, η Μυλαίδη Στούμπου, πρόεδρος της Επιτροπής Women in Business του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, σημείωσε ότι για να πλοηγηθούμε σε αχαρτογράφητα νερά πρέπει να βρούμε την ισορροπία, το πολυπόθητο «μέτρο» ανάμεσα στο φόβο και την τόλμη, ανάμεσα στην απραξία και τη δράση, ανάμεσα στη στατικότητα και την εξέλιξη.

Η Σίσσυ Ηλιοπούλου, μέλος της Επιτροπής Women in Business και συντονίστρια της εκδήλωσης, ανέφερε ότι πρέπει σε προσωπικό και σε συλλογικό επίπεδο να δούμε πώς θα βγούμε από τις προκλήσεις αναγεννημένοι.

Ο δρ Θεοφάνης Τάσσης, καθηγητής Φιλοσοφίας στο Alpen Adria University στην Αυστρία, υπογράμμισε τη σημασία της «φρόνησης», ώστε κάποιος να τολμά, να ρισκάρει, να γίνεται πολυμήχανος και εφευρετικός, χωρίς να χάνει τη σοφία, τα όρια, τη σύνεση που θα καθορίσουν την ασφαλή πορεία.

Η δρ Μαρίνα Οικονόμου-Λαλιώτη, καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο ΕΚΠΑ, υπογράμμισε πως σε συνθήκες χάους το μόνο σταθερό είναι ο εαυτός μας, και η ουσιαστική αυτογνωσία είναι θεμελιώδης για να έχει κανείς συγκρότηση και εσωτερική σταθερότητα στα ταραγμένα νερά της εποχής.

Η ηθοποιός Λένα Παπαληγούρα υπογράμμισε ότι το ζητούμενο της εποχής είναι να μπορεί κάποιος να αντέχεις σε μια διαρκή καινούρια αρχή. Η Ελένη Κοντοράβδη, ιδρύτρια του The Laughter Experience, ανέλυσε πώς το χιούμορ ξεκλειδώνει τη φαντασία, τις ιδέες και τις λύσεις ενώ η Ελένη Βρεττού, διευθύνουσα σύμβουλος της Τράπεζας Αττικής, τόνισε ότι τη διαφορά την κάνει η τόλμη να αναλάβει κανείς το ρίσκο, ώστε βγαίνοντας από τη ζώνη της άνεσης, να μπορεί να αντιμετωπίζει μια αναδυόμενη ανάγκη.

Η Έυη Ψάλτη, Senior Director, Artificial Intelligence Engineering, Microsoft, τόνισε ότι στη δική της διαδρομή στο διαρκώς ανατρεπόμενο τοπίο της τεχνολογίας, αυτό που στήριξε την πρόοδό της ήταν η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία. Μίλησε για τη σημασία της διαρκούς μάθησης, και την αφοσίωση στο να εξελίσσει κανείς τις γνώσεις του και να επανεφευρίσκει τις δεξιότητές του.

Ο καθηγητής στο ΜΙΤ δρ Μανώλης Κέλλης, αναφέρθηκε σε παραδείγματα από την έρευνα στη βιολογία, «που αναδεικνύουν το πώς το ατελές δίνει την ώθηση σε τέλειες λύσεις». Το ανθρώπινο είδος, όπως είπε, εξελίχτηκε σε αυτό που είναι σήμερα εξαιτίας των αδυναμιών και των λαθών του κι όχι παρά τις ατέλειές του.

Tέλος, ο Μιχάλης Τσαμάζ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, συνομίλησε με τη δημοσιογράφο Έλλη Στάη, και έδωσε έμφαση στην αξία της ομαδικότητας σε ασταθείς συνθήκες, καθώς και στη διαύγεια, την καθαρή ματιά που οδηγεί σε ακριβείς επιλογές και αποφάσεις. Ανέδειξε τη μεγάλη σημασία του να μπορεί κανείς να βλέπει τις λεπτές γραμμές και να ισορροπεί σε αυτές, με ανθρωπιά και με σταθερές εσωτερικές αξίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ