Η απάντηση της Αθήνας στην απειλή του τουρκικού πυραύλου

0

Το γεγονός ότι μετά τη δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου Tayfun τα τουρκικά ΜΜΕ πήγαν ένα βήμα πιο πέρα την απειλητική ρητορική της κυβέρνησης Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα, προβληματίζει, καθώς δείχνει ότι η ένταση με την Τουρκία δεν θα αποκλιμακωθεί στο ορατό μέλλον.

Η πρώτη αντίδραση της ελληνικής πλευράς ήρθε πάντως χθες δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος δήλωσε (στο Μega) πως: “Η κίνηση αυτή εντάσσεται στα βερμπαλιστικά σχέδια του Ερντογάν, στην άσκηση προπαγάνδας και στην δημιουργία εντυπώσεων που προφανώς κανέναν δεν τρομοκρατούν και κανέναν δεν πανικοβάλλουν.”

Εν τω μεταξύ πάντως Τούρκοι στρατιωτικοί αναλυτές μετρούσαν την απόσταση Σμύρνης- Αθήνας και Κωνσταντινούπολης- Αθήνας, σε σχέση με την εμβέλεια 561 χιλιομέτρων του νέου βαλλιστικού “εθνικού πυραύλου” της γείτονος. Και τα τουρκικά ΜΜΕ έφτιαχναν μέχρι και χάρτες, που έδειχναν μέχρι που μπορεί να φτάσει ο πύραυλος Tayfun, δείχνοντας ξεκάθαρα την απειλητική διάθεση της Άγκυρας και απηχώντας την πολεμική ρητορική της κυβέρνησης Ερντογάν.

Η Ελλάδα πάντως διαθέτει μία από τις καλύτερες αντιπυραυλικές ομπρέλες, διαβεβαιώνουν από κυβερνητικής πλευράς. Εξάλλου ήδη έχουν γίνει ασκήσεις για το σενάριο τουρκικής επίθεσης με βαλλιστικούς πυραύλους.

Κύριο αντιβαλλιστικό σύστημα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι οι Patriot (εμβέλεια 70 χιλιόμετρα) και οι S- 300 (εμβέλεια 150 χιλιόμετρα). Τα μαχητικά αεροσκάφη της χώρας (Mirage, Rafale, F16) διαθέτουν αντίστοιχες δυνατότητες, ενώ οι φρεγάτες Belharra θα φέρουν πυραύλους επιφάνειας- αέρος Aster-30 Β1, γεγονός που έπαιξε άλλωστε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή των εν λόγω πολεμικών σκαφών.

Η ελληνική πλευρά ωστόσο διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η χώρα μας επιθυμεί το διάλογο και όχι την ένταση, την οποία τροφοδοτεί διαρκώς η άλλη πλευρά του Αιγαίου.

“Η πραγματικότητα είναι ότι μετά την Πράγα, η Τουρκία έχει μια αντιφατική στάση. Από τη μια έχουμε τον υπουργό Άμυνας, κ. Ακάρ, ο οποίος δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας είναι προς όφελος και των δύο χωρών. Εκπέμπει αυτά τα μηνύματα, τα είπε και με τον κ. Παναγιωτόπουλο. Φάνηκε να αντιλαμβάνεται και ο ίδιος ότι δεν οδηγεί πουθενά αυτή η προκλητική τακτική της Τουρκίας. Από την άλλη, έχουμε τη συνέχιση μιας συμπεριφοράς κλιμάκωσης και πρόκλησης. Είτε από τον κ. Μπαχτσελί, είτε με γεγονότα, όπως το απαράδεκτο περιστατικό βαρβαρότητας με τους ανθρώπους που ξεγύμνωσαν στον Έβρο και τους έσπρωξαν κακοποιημένους προς την ελληνική πλευρά ”, σχολίασε ο κ.Οικονόμου χθες.

Ο Χουλουσί Ακάρ πάντως είπε προχθές “ναι” σε διάλογο με την Ελλάδα, αλλά άφησε να φανεί ξεκάθαρα και ο απώτερος στόχος της Άγκυρας: Η συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο.

“Είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε. Λέμε ότι είμαστε υπέρ του να γίνει το Αιγαίο θάλασσα φιλίας και να μοιραστεί ακριβοδίκαια όλος ο πλούτος”, δήλωσε ειδικότερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας και πρόσθεσε: “Εμείς λέμε ότι είμαστε υπέρ του να γίνει το Αιγαίο θάλασσα φιλίας και δίκαιης κατανομής κάθε πλούτου.”

Το ανησυχητικό όμως είναι ότι πλέον η τουρκική ηγεσία έχει ξεπεράσει το διαχρονικό στόχο της “μοιρασιάς” του Αιγαίου, αλλά με αναθεωρητισμούς και αφηγήματα όπως αυτό της “γαλάζιας πατρίδας”, διεκδικεί ηγεμονικό ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τον επικίνδυνο αναθεωρητισμό της Τουρκίας στηλίτευσε εκ νέου χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την επίσκεψη του στην Ουκρανία, ενώ το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας αναμένεται να θέσει ξανά και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, με κύριο θέμα και πεδίο μάχης βέβαια το ενεργειακό, με τις χώρες του νότου να πιέζουν για πλαφόν στη χονδρική του φυσικού αερίου και το βορρά με επικεφαλής τη Γερμανία να αντιδρά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ