Με κεντρικό μήνυμα «η ισότητα στην εργασία δεν είναι προνόμιο ούτε παροχή του κράτους ή των εργοδοτών, αλλά θεμελιώδες δικαίωμα», η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και η Γραμματεία Ισότητας και Ατομικών-Κοινωνικών Δικαιωμάτων της ΓΣΕΕ, κάνουν εικόνα και ήχο, μέσα από το φετινό βίντεο-μήνυμά τους, την κραυγή και την αγωνία των γυναικών στον καθημερινό τους αγώνα για ένα ισότιμο και καλύτερο μέλλον.
Όπως αναφέρει η Συνομοσπονδία, «αφιερώνει το βίντεο στις γυναίκες που πίστεψαν στη δύναμή τους, εμπιστεύθηκαν τα σωματεία και δώσαμε μαζί τη μάχη κόντρα στην εργοδοσία – κρατική ή ιδιωτική – για εργασία με αξιοπρέπεια και ισότητα. Στόχος μας καμία να μην μείνει πίσω, καμία να μην νιώσει μόνη, στεκόμαστε στο πλάι».
Στην ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ παραθέτει τον ακόλουθο δεκάλογο θέσεων και διεκδικήσεων, ο οποίος αποτυπώνει την κοινή μακρόχρονη πορεία:
«- Οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, η παρενόχληση και η σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, είναι αόρατες. Τα συνδικάτα όχι. Εμείς όχι. Έλα έγκαιρα να μας πεις την καταγγελία σου να πάμε εμείς ή μαζί σου στην Επιθεώρηση Εργασίας. Στηρίξου στη δύναμη του σωματείου σου, της Ομοσπονδίας σου, του Εργατικού Κέντρου της περιοχής σου.
– Εκπροσωπούμε επάξια και δυναμικά τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στις εργατικές και ασφαλιστικές διαφορές.
– Παλεύουμε για την αποκατάσταση του συνόλου των ρυθμίσεων και της καθολικής δέσμευσης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που αποτέλεσε για δεκαετίες οδηγό για την προώθηση της ισότητας, της ίσης αμοιβής για εργασίας με ίσους όρους και μισθολογική διαφάνεια. Παλεύουμε για την αποκατάσταση όλων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με πλήρη αναγνώριση των δικαιωμάτων από την προϋπηρεσία, την επαγγελματική ειδίκευση, την οικογενειακή κατάσταση, την υγεία και την ασφάλειά μας από τον κίνδυνο στην εργασία και τις επαγγελματικές ασθένειες. Ενώνουμε τη δύναμή μας με τα ευρωπαϊκά και τα διεθνή συνδικάτα για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των γυναικών στην εργασία και την εξάλειψη του χάσματος αμοιβών.
– Με φυσικό τρόπο, με υιοθεσία ή με αναδοχή, με αναπηρία ή όχι, τα παιδιά μας είναι η ζωή μας. Ενημέρωσέ μας για διακρίσεις που οφείλονται στους λόγους αυτούς. Παλεύουμε για την προστασία της οικογενειακής μας ζωής χωρίς διακρίσεις και απαιτούμε δημόσιες υποστηρικτικές δομές σε όλη τη χώρα προσβάσιμες σε όλους.
– Μας ρωτάνε, πριν πιάσουμε δουλειά, αν έχουμε σκοπό να παντρευτούμε ή όχι, να κάνουμε παιδιά ή όχι. Απαιτούν από εμάς να εργαζόμαστε σαν να μην έχουμε παιδιά και, ταυτόχρονα, να μεγαλώνουμε παιδιά σαν να μην δουλεύουμε. Η προσωπική μας ζωή είναι δική μας. Ενημερωνόμαστε δωρεάν από τη ΓΣΕΕ, τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα, για τα δικαιώματά μας. Διεκδικούμε μαζί χωρίς φόβο την επαγγελματική μας αξία χωρίς διακρίσεις.
– Μαθαίνουμε για τα δικαιώματά μας και διεκδικούμε μαζί ισότιμη διευκόλυνσή μας στη φροντίδα ασθενών συγγενών μας. Απαιτούμε δημόσιες υποστηρικτικές δομές σε όλη τη χώρα, προσβάσιμες σε όλους.
– Είμαστε ίσες και ίσοι ανεξάρτητα από τη φυλή, την εθνική καταγωγή, την ηλικία, την αναπηρία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τη θρησκεία. Τα συνδικάτα μπορούμε να φέρουμε στο φως τις πολλαπλές διακρίσεις. Σπάμε τη σιωπή. Αξιοποιούμε τον οδηγό της ΓΣΕΕ https://gsee.gr/deltia-typou/25-noemvri-pagkosmia-imera-gia-tin-eksaleipsi-tis-vias-kata-ton-gynaikon/ για την υποστήριξη των θυμάτων διακρίσεων, βίας και παρενόχλησης στην εργασία, από τα σωματεία, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα.
– Θέλουμε εργασία με σεβασμό της προσωπικότητάς μας. Τα συνδικάτα λέμε όχι στην ηθική παρενόχληση, όχι στον εργασιακό εκφοβισμό και στην εξουθένωση της αξιοπρέπειας και της υγείας των εργαζομένων.
– Θέλουμε έγκαιρη και αποτελεσματική προστασία των γυναικών από την ανισότητα και τις διακρίσεις, όπου και εάν εργάζονται, χωρίς εμπόδια στην πρόσβασή τους στις Αρχές, όπως η γλώσσα καταγραφής της καταγγελίας, η ξεχωριστή εξέταση των καταγγελιών για παρενόχληση/βία από αυτές για παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων, η μη συνεξέταση της διάστασης της υγείας και της ασφάλειας.
– Απαιτούμε θεσμική ενημέρωση και συμμετοχή της ΓΣΕΕ για τον απαιτούμενο κοινωνικό έλεγχο, διαφάνεια και λογοδοσία στη διαμόρφωση των πολιτικών για την ισότητα, την εφαρμογή τους και τους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας. Στην Ελλάδα του 2024, η πολιτική για το φύλο και την έμφυλη ισότητα δεν μπορεί να αποτελεί σκιώδες αντικείμενο μοιρασμένο σε επιμέρους υπουργεία, αλλά να αυτονομηθεί και να αποκτήσει επιτέλους τον απαιτούμενο οριζόντιο συντονιστικό ρόλο στο σύνολο των πολιτικών».
Παράλληλα, η Συνομοσπονδία επισημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν ενημέρωσης για τα δικαιώματα των πολιτών από τις δομές πληροφόρησης της ΓΣΕΕ και οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία Ισότητας και Ατομικών-Κοινωνικών Δικαιωμάτων (isotita@gsee.gr), στο Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ (www.kepea.gr) και στο Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.
ΣΕΒ: Απαραίτητη η προώθηση της ισότητας των φύλων στην εργασία
συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις ευθύνης είναι προτεραιότητα για την εμβάθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης και ίσης μεταχείρισης αλλά είναι, επίσης, προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία. Πάγια θέση του Συνδέσμου, είναι πως με την ανάδειξη του δυναμικού των γυναικών σε θέσεις ευθύνης, οι επιχειρήσεις όχι μόνο γίνονται πιο δίκαιες, αλλά αποκτούν παράλληλα πρόσβαση σε περισσότερες, πολυποίκιλες ιδέες, προοπτικές και πρακτικές που ενισχύουν την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, η παρουσία γυναικών σε θέσεις ευθύνης σε βιομηχανικές επιχειρήσεις φέρνει στο τραπέζι της συζήτησης και λήψης αποφάσεων μια διαφορετική παλέτα δεξιοτήτων, με πτυχές πολύ ουσιώδεις για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία και την ανάπτυξη κάθε επιχείρησης. Για αυτό ο ΣΕΒ ενθαρρύνει συνεχώς τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν ταχύτερα εκείνο το περιβάλλον που προάγει την ισότητα των φύλων και τη συμμετοχή των γυναικών σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων. Η νοοτροπία αυτή, άλλωστε, διέπει ήδη τον Σύνδεσμο, καθώς σχεδόν το 70% των διευθυντικών θέσεων στη δομή μας είναι γυναίκες.
Ωστόσο, ένα από τα βασικά ευρήματα της έρευνας για την Ισότητα που παρουσίασε ο ΣΕΒ πριν από έναν χρόνο, με τίτλο «Επιχείρηση Ισότητα» ανέδειξε πως ενώ 9 στις 10 επιχειρήσεις συμφωνούν ότι η ισότητα των φύλων στην εργασία είναι πολύ σημαντική, περισσότερες από 8 στις 10 δεν έχουν συγκεκριμένους στόχους ούτε παρακολουθούν συγκεκριμένους δείκτες αναφορικά με την ισότητα των φυλών. Τα στοιχεία αυτά δυστυχώς δεν έχουν μεταβληθεί ιδιαίτερα τους τελευταίους 12 μήνες.
Επιδιώκοντας την έμπρακτη βελτίωση αυτών των αποκαρδιωτικών επιδόσεων, ο ΣΕΒ έχει δρομολογήσει σειρά πρωτοβουλιών. Δημιούργησε την Ομάδα Εργασίας για τη Συμπερίληψη, με επικεφαλής την κα Ιουλία Τσέτη, CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ) και γενική γραμματέα του ΔΣ του ΣΕΒ, με στόχο τη διαρκή ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των επιχειρήσεων. Στον κύκλο «ΜΑΖΙ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ» με το ALBA προωθούνται τα σεμινάρια ανάπτυξης στελεχών “Women in Leadership”, για τη συμπερίληψη και στοχευμένα για τις γυναίκες σε θέσεις ηγεσίας, ενώ στο πλαίσιο της δράσης #Skills4Jobs, στο επίκεντρο έρχεται η ανάπτυξη τεχνικών δεξιοτήτων σε ειδικότητες κρίσιμες για τη βιομηχανία, με μεγάλη δυνατότητα επαγγελματικής εξέλιξης, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τη συμμετοχή και απασχόληση νεαρών γυναικών σε ρόλους ηλεκτρολόγων αυτοματιστών, τεχνικών πληροφορικής και στελεχών εξαγωγών.