Κοινή βούληση για αναθέρμανση των διμερών κοινοβουλευτικών σχέσεων μεταξύ Βουλής και Συμβουλίου SHURA

0

Πνεύμα συναντίληψης για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων σε σειρά ζητημάτων διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης, μετά από τουλάχιστον μία δεκαετία, επίσημης επίσκεψης κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων στη Σαουδική Αραβία στις 22 και 23 Απριλίου 2024.

Την επίσκεψη πραγματοποίησε ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ Ιωάννης Πλακιωτάκης, επικεφαλής αντιπροσωπείας στην οποία συμμετείχε ο Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Σ. Αραβίας, κ. Βασίλειος Γιόγιακας, μετά από πρόσκληση του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου SHURA, Δρ. Mishaal Mohammad Alsulami και του Προέδρου της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας -Σ. Αραβίας, Δρ. Ibrahim Mohammed Alqannas. Την ελληνική αντιπροσωπεία συνόδευε ο Έλληνας Πρέσβης στο Ριάντ κ. Αλέξης Κωνσταντόπουλος.

Τόσο στη συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Shura όσο και στις συναντήσεις με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Σαουδαραβικής Επιτροπής Φιλίας, ο Α’ Αντιπρόεδρος κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης εστίασε στη μακροπρόθεσμη στρατηγικού χαρακτήρα σχέση της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία, ανέπτυξε τη θέση της χώρας μας σχετικά με την κρίση στη Γάζα, αναγνωρίζοντας κοινές θέσεις σχετικά με την αποκλιμάκωση της έντασης και την εδραίωση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας προς όφελος και των δύο λαών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ιδιαίτερα μάλιστα, τονίστηκε η ανάγκη προστασίας των αμάχων και αντιμετώπισης των δραματικών συνεπειών από την ανθρωπιστική κρίση με τη διενέργεια άμεσης ανθρωπιστικής εκεχειρίας για ασφαλή διανομή της παρεχόμενης βοήθειας μέσω των χερσαίων αλλά και θαλάσσιων διαδρόμων.

Ο στρατηγικός χαρακτήρας των διμερών σχέσεων

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ι. Πλακιωτάκης τόνισε τον στρατηγικό χαρακτήρα των διμερών σχέσεων μετά και την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης για τη σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας (ΑΣΣΣ), καθώς και πληθώρας συμφωνιών και μνημονίων μεταξύ των δύο χωρών σε πεδία που αφορούν στον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την τεχνολογία και τις επιστήμες, τον αθλητισμό και τον τουρισμό.

Μερικά από τα σημαντικότερα ζητήματα που τέθηκαν από τον Α’ Αντιπρόεδρο κατά τις συνομιλίες με τους αξιωματούχους του Συμβουλίου Shura αφορούν στην προώθηση της συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, την προσέλκυση επενδύσεων από τη Σαουδική Αραβία, δεδομένης της τεχνογνωσίας της χώρας μας στους τομείς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), υποδομών, κατασκευαστικού κλάδου, ναυτιλίας, υπηρεσιών υγείας και τουρισμού, καθώς και την συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στην υλοποίηση προγραμμάτων στη Σαουδική Αραβία. Ενδεικτικά αναφέρθηκαν η προετοιμασία της παγκόσμιας έκθεσης EXPO 2030, του προγράμματος οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων VISION 2030, η ανάπτυξη του διηπειρωτικού διαδρόμου για τη διασύνδεση Μ. Ανατολής, Ευρώπης και Ινδίας και η μεταφορά αγαθών, καθαρής ενέργειας και δεδομένων (IMEEC). Επίσης, σύντομη αναφορά έγινε στην εγκατάσταση του υποθαλάσσιου και επίγειου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων “ East to Med data Corridor” (EMC Project).

Πολλά υποσχόμενη συνεργασία

Ο Αντιπρόεδρος της ΚΟΦ, Βασίλειος Γιόγιακας, επικαλούμενος και την ιδιότητά του μέλους στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου του Ελληνικού Κοινοβουλίου χαιρέτισε την πολλά υποσχόμενη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού. Τόνισε ειδικότερα, ότι η θέσπιση ενός σχεδίου ειδικού σκοπού για τη διεξαγωγή της μελέτης σκοπιμότητας για την ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας καταδεικνύει την ταχεία εφαρμογή της στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

Από πλευράς Συμβουλίου Shura εκφράστηκε ικανοποίηση για την ελληνική θέση στο ζήτημα της κρίσης στη Γάζα, και η επιθυμία για ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων και προώθηση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος μέσω κοινοβουλευτικών επαφών κι ανταλλαγών.

Τέλος, οι δύο πλευρές αναγνώρισαν τον ρόλο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, σε πολυμερές και διμερές επίπεδο, χαρακτηρίζοντάς τον ως καίριας σημασίας οδό προκαταρκτικής συνεννόησης και προετοιμασίας για μετέπειτα συνεννόηση σε κυβερνητικό επίπεδο, ενώ εξέφρασαν την προσδοκία ότι οι εξαιρετικές διμερείς σχέσεις θα αποφέρουν ουσιαστικά και αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα ενόψει μάλιστα της εντατικοποίησης των κοινοβουλευτικών επαφών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ