Ο Μαυρίκιος Μαυρικίου στα Αθηναϊκά Νέα: «Πάντα έβρισκα τρόπο να καταπολεμήσω τον φόβο»

0

Ήξερε από μικρός ότι η τέχνη ήταν ο δρόμος που θα ακολουθούσε στην υπόλοιπη ζωή του και όλα δείχνουν πως έχει ακόμα πολλά χιλιόμετρα να διανύσει. Ο Μαυρίκιος Μαυρικίου αποτελεί μια πολυδιάστατη καλλιτεχνική προσωπικότητα που ξεχωρίζει, δεδομένου ότι έχει ασχοληθεί τόσο με τη μουσική, όσο και με το θέατρο.

Ο ίδιος βρίσκεται κάθε Παρασκευή το Θέατρο Χυτήριο ντύνοντας μουσικά την παράσταση «Σοφία Βέμπο … σε θυμάμαι» και αποδίδοντας φόρο τιμής στη σπουδαία αυτή προσωπικότητα του έθνους μας. Και δεν είναι η μόνη γυναικεία φιγούρα που τιμά μέσω της τέχνης του, καθώς μόλις κυκλοφόρησε μια πολύ ιδιαίτερη δουλειά για την Ημέρα της Γυναίκας , με τον ίδιο να μας μιλά για αυτό αλλά και τα μελλοντικά του εγχειρήματα σε μια απολαυστική συνέντευξη.

Φέτος σας απολαμβάνουμε στην παράσταση «Σοφία Βέμπο σε θυμάμαι» στο θέατρο Χυτήριο στο πλευρό της κας Γεωργίας Ζώη. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Δέχτηκα με μεγάλη χαρά την πρόταση από τους συντελεστές της παράστασης και την αποδέχτηκα με μεγάλη χαρά. Με τον σκηνοθέτη Μενέλαο Τζαβέλλα είχαμε ήδη συνεργαστεί σε 2 παραγωγές μου, με την Βάσια Παναγοπούλου και το θέατρο Χυτήριο έχω επίσης συνεργαστεί αρκετές φορές και η σχέση μας διακατέχεται από αισθήματα φιλίας, αγάπης, εκτίμησης και σεβασμού ενώ ήθελα πολύ να παίξω στο πλευρό της καταξιωμένης  Γεωργίας Ζώη την οποία θαύμαζα και θαυμάζω απεριόριστα και να συνεργαστώ με την σπουδαία Τάνια Χαροκόπου που έγραψε το εξαιρετικό αυτό κείμενο. 

Ποια συναισθήματα αισθάνεστε ο ίδιος, αλλά και εκλαμβάνετε από το κοινό όσο είστε πάνω στη σκηνή και έρχεστε τόσο κοντά με αυτή τη σπουδαία προσωπικότητα;

Δέος. Αυτή είναι η λέξη που μπορεί να περιγράψει με ακρίβεια αυτό που αισθάνομαι κάθε φορά που ερμηνεύουμε το συγκεκριμένο έργο στο κοινό· πέρα φυσικά από την μεγάλη συγκίνηση και ανατριχίλα που σου δημιουργούν οι αναφορές στο βεληνεκές της Σοφίας Βέμπο και στον πόλεμο του 40′ ειδικά με όλα όσα συμβαίνουν σήμερα στον παγκόσμιο χάρτη. Είναι πραγματικά συγκλονιστικό το πόσο επίκαιρο είναι σήμερα το έργο μας, μιας και το “Παιδιά της Ελλάδος παιδιά” θα μπορούσε να παραφραστεί σε “Παιδιά Ουκρανίας παιδιά”!

Υπάρχει κάτι που μάθατε στα πλαίσια της παράστασης για την Σοφία Βέμπο και σας εξέπληξε ή δεν το περιμένατε;

Ήξερα λόγω της μουσικής ιδιότητας μου τα σπουδαία τραγούδια που ερμήνευσε η γυναίκα σύμβολο της Ελλάδος μας. Αυτά που έμαθα και με εξέπληξαν ήταν οι συνταρακτικές λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο βοήθησε σε όλα όσα συνέβησαν τότε στον αγώνα των ελληνόπουλων και πως ρίσκαρε μέχρι και τη ζωή της πολλές φορές για να βοηθήσει όπως μπορούσε την πατρίδα.

Είναι γεγονός ότι από πολύ νωρίς έχετε καταφέρει πολλά τόσο στο χώρο της μουσικής όσο και στο θέατρο. Από πότε συνειδητοποιήσατε ότι έχετε αυτό το καλλιτεχνικό «μικρόβιο»;

Από 5 ετών! Ξεκίνησα πολύ νωρίς γι’ αυτό και στα 30 μου έχω βιογραφικό πενηντάρη. Έτσι μου λένε και με ρωτάνε όλοι πως έγινε αυτό. Τα αγαθά κόποις κτώνται. Μελέτη, κυνήγι, ψάξιμο, πάθος, σπουδές, υπομονή, επιμονή είναι μόνο μερικά από τα συστατικά.

Ποια θα λέγατε ότι είναι τα “highlights” της μέχρι στιγμής πορείας σας;

Στην μουσική/τραγουδιστική μου πορεία σίγουρα η συνεργασία μου με τον κορυφαίο μας δημιουργό Μίμη Πλέσσα, στο πεδίο της παραγωγής η “Παριζιάνα” που ήταν μία από τις μεγαλύτερες μουσικοθεατρικές παραγωγές που ανέβηκαν ποτέ στην Ελλάδα, στο πεδίο της υποκριτικής η Σοφία Βέμπο είναι η παράσταση που νιώθω ότι σύστησα έναν άλλο Μαυρίκιο στο κοινό, πιο βαθύ και εσωτερικό, στο πεδίο της εκπαίδευσης σίγουρα η θέση μου ως διευθυντή καλλιτεχνικών σπουδών του ΙΕΚ ΑΛΦΑ καθώς με εμπνέει σε μεγάλο βαθμό η επαφή μου με τους εκατοντάδες μαθητές μου, στο πεδίο της φιλανθρωπικής μου δράσης, η θέση μου ως προέδρου μουσικής, τέχνης και θεάτρου στην UNESCO Ν.Π. και φυσικά η ανάδειξη μου ως προέδρου μουσικής του International Action Art.

Φοβηθήκατε ποτέ ότι δεν θα καταφέρετε να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας;

Προσπάθησαν αρκετοί όλα αυτά τα χρόνια να βάλουν τρικλοποδιές στην πορεία μου, ανάμεσα στους οποίους και ο ίδιος μου ο εαυτός. Ο φόβος είναι κάτι που με συντρόφευσε όλα αυτά τα χρόνια αλλά έβρισκα πάντα τρόπο να τον καταπολεμήσω, να τον ξεπεράσω και να προχωρήσω. Ευχαριστώ ολόψυχα  και πάνω από όλους την οικογένεια μου γιατί αυτή ήταν οι μόνοι αληθινοί συμπαραστάτες που δεν με πρόδωσαν και δεν με εγκατέλειψαν ποτέ. Χωρίς αυτούς όλα θα ήταν πιο δύσκολα και πιο σκοτεινά.

Θα επιχειρούσατε ποτέ να χτίσετε μια καριέρα στο εξωτερικό;

Μετράω ήδη 2 σημαντικές προτάσεις από το εξωτερικό τις οποίες δεν αποδέχτηκα. Καλώς ή κακώς, αυτό θα το δείξει το μέλλον, δεν ήθελα να εγκαταλείψω την Κύπρο και την Ελλάδα που με αγκαλιάζουν όλα αυτά τα χρόνια σε κάθε μου βήμα. Αγαπάω και τις δύο αυτές πατρίδες μου και θέλω να μείνω εδώ. 

Αν σας ζητούσαμε να διαλέξετε μια από τις «ιδιότητές» σας (π.χ. τραγουδιστής, στιχουργός, παραγωγός) ποια θα ήταν αυτή;

Σίγουρα ο τραγουδιστής και ο δημιουργός κατοικοεδρεύουν βαθιά στην καρδιά μου. Είναι η έκφραση όσων αισθάνομαι και η φωνή της ψυχής μου. Δύσκολα κάτι από όλα τα υπόλοιπα θα το ξεπεράσει αυτό.

Μόλις κυκλοφορήσατε ένα ιδιαίτερο τραγούδι για την Ημέρα της Γυναίκας. Θέλετε να μας πείτε δυο λόγια γι’ αυτό;

Η συνεργασία μου με την Heaven Music, την μεγαλύτερη δισκογραφική εταιρεία στην Ελλάδα με την οποία μόλις υπέγραψα εγκαινιάζεται με ένα υπέροχο τραγούδι καθώς θα ακολουθήσει ένα ολοκληρωμένο album. “ΓΥΝΑΙΚΑ” λοιπόν, ένα τραγούδι ύμνος στο οποίο υπογράφω τους στίχους, τη μουσική και το ερμηνεύω με όλα όσα αισθάνομαι καθώς όπως γνωρίζει και ολόκληρη πλέον η Ελλάδα και η Κύπρος τους τελευταίους μήνες, κάτι συγκλονιστικό συνέβη στη ζωή μου, γνώρισα και ερωτεύτηκα κι εγώ την γυναίκα της ζωής μου, την Ιλάειρα Ζήση, που είναι η έμπνευση μου. Ένα τραγούδι για την γυναίκα μάνα, την αδελφή, τη φίλη, τη σύντροφο.

Έχετε κάποια άλλα σχέδια για το μέλλον;

Πολλά και σπουδαία! Μία μεγάλη παραγωγή σε κείμενο Θανάση Σταυρόπουλου και σκηνοθεσία Μενέλαου Τζαβέλλα που θα ανέβει για περιοδεία σε όλη την Ελλάδα με θρησκευτικό και ιστορικό περιεχόμενο, καινούργια δισκογραφική δουλειά, μέχρι και τηλεοπτικές εκπομπές! Σύντομα θα είμαστε σε θέση να σας ανακοινώσουμε διάφορα καθώς αυτή την περίοδο εξετάζουμε αμέτρητες προτάσεις που έχουμε μπροστά μας που η καθεμία έχει το δικό της ενδιαφέρον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ