Ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός στην χώρα μας και διεθνώς, που διοργανώνεται για δέκατη τέταρτη συνεχή χρονιά. Στην σημερινή εποχή της συνεχιζόμενης κοινωνικοοικονομικής κρίσης, των αυξανόμενων πολεμικών συρράξεων, του έντονου θρησκευτικού φανατισμού και των άμεσων περιβαλλοντικών απειλών, φιλοσοφικά σκεπτόμενοι πολίτες αναδεικνύουν την ανθρωπιστική και διαφωτιστική φιλοσοφία του Επίκουρου στο 14ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας το Σαββατοκύριακο 17-18 Φεβρουαρίου 2024.
Το Πανελλήνιο Συμπόσιο διοργανώνεται από τον Δήμο Παλλήνης και τους Φίλους Επικούρειας Φιλοσοφίας «Κήπος Αθηνών» και «Κήπος Θεσσαλονίκης» στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα, στον αρχαίο Γαργηττό, τόπο καταγωγής του φιλοσόφου Επίκουρου. Πρόκειται για έναν θεσμό που έχει αναδειχθεί ως το μεγαλύτερο πανελλήνιο φιλοσοφικό συνέδριο, καθώς από το 2011 το παρακολουθούν 300 έως και 500 σύνεδροι ανά έτος, ενώ το παρακολούθησαν διαδικτυακά περισσότερα από 3000 άτομα κατά την διάρκεια της επιδημίας του κορωνοϊού. Η φετινή διεξαγωγή του Πανελληνίου Συμποσίου Επικούρειας Φιλοσοφίας είναι επετειακή, καθώς συμπίπτει με τα 2330 έτη από την ίδρυση της σχολής του Επίκουρου, του Κήπου των Αθηνών, το 306 της προχριστιανικής χρονολογίας.
Η Ελληνιστική εποχή, στην οποία έζησε ο Επίκουρος, έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την σύγχρονη εποχή της παγκοσμιοποίησης. Καθώς εκείνη την περίοδο ο Ελληνικός πολιτισμός είχε εξαπλωθεί στην Οικουμένη, η θεατρική συμπεριφορά των βασιλέων και των αυλικών τους έγινε συστατικό του δημόσιου βίου με στόχο τον εντυπωσιασμό των πολλών, συνυπήρχε πληθώρα υποκειμενικών απόψεων και ρητορική φλυαρία, μεγάλη εμπορική δραστηριότητα που δημιουργούσε ανώφελες επιθυμίες, πολλές φιλοσοφικές απόψεις ανάμεσα στις οποίες και ο σκεπτικισμός για τα πάντα, πολλές θρησκευτικές και μυθολογικές δοξασίες, καθώς και έντονες πολιτικές και πολεμικές αντιπαραθέσεις. Όλες τις αλληλοαντικρουόμενες τάσεις της εποχής του ο Επίκουρος τις αντιμετώπισε με εξαιρετική νηφαλιότητα. Αντιλήφθηκε ότι η ζωή δεν έχει ανάγκη από κενές δοξασίες αλλά από ηρεμία, οπότε χρειαζόταν μια εμπειρική μεθοδολογία γνώσης με κριτήρια αλήθειας, που να στηρίζεται στην αντικειμενική παρατήρηση της Φύσης και στην ελεύθερη σκέψη.
Ο διαφωτιστής Επίκουρος μετέδωσε γενναιόδωρα σε πολλούς τον τρόπο σκέψης και τις γνώσεις του, προσφέροντας στον κάθε άνθρωπο την ευκαιρία να επιλέξει να ζήσει έναν ευδαιμονικό βίο απελευθερώνοντας τον νου του από τις ανόητες πολυλογίες, τις υπερφυσικές μυθοπλασίες, την παράλογη δεισιδαιμονία, τις κενές ιδεοληψίες και την ψυχική ανισορροπία. Για δέκατη τέταρτη συνεχή χρονιά, θα δοθεί η ευκαιρία στην ελληνική κοινωνία να έρθει σε επαφή με τον επιστημονικό ανθρωπισμό της φιλοσοφίας του Επίκουρου, που προσφέρει μια διαχρονική πνευματική θωράκιση απέναντι στα πανανθρώπινα ψυχολογικά, κοινωνικά και πολιτισμικά αδιέξοδα, με τον απλούστερο αλλά και αρτιότερο τρόπο προσέγγισης μιας ευδαιμονικής ζωής, με φρόνηση, αρετή, φιλία και αλληλεγγύη, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς.
Η διοργάνωση του Πανελληνίου Συμποσίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό είναι η δική μας συνεισφορά στην αναζήτηση της ψυχοσωματικής υγείας και της ευημερίας του κάθε ανθρώπου.