Σανταρόζα, Γουέμπστερ, Τράιμπερ, Λόρδος Βύρωνας, Λένορμαν, Χέυδεν, Μάγερ. Οι σπουδαίοι αυτοί Φιλέλληνες, όπως και πολλοί ακόμη, χαρίζουν την αίγλη τους σε πολλούς μικρούς και μεγάλους δρόμους της Αθήνας, υπενθυμίζοντας κάθε φορά στους περαστικούς την τεράστια συμβολή του Φιλελληνικού Κινήματος στην Ελληνική Επανάσταση, πριν από δύο αιώνες, καθώς και στην πρόοδο του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους.
Οι δρόμοι των Φιλελλήνων
Με πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων -μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ)- με την ΕΛΛΕΤ, η δράση «Περπατώντας με τους Φιλέλληνες», υλοποιήθηκε με στόχο, όχι μόνο να τιμηθεί ο ρόλος των σπουδαίων αυτών ξένων προσωπικοτήτων (Ιταλοί, Γάλλοι, Αμερικανοί, Γερμανοί, Βρετανοί, Ρώσοι κ.ά.), που συνέβαλαν στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας, εκδηλώνοντας την αγάπη τους για τη χώρα είτε με ηθική είτε με υλική συμπαράσταση, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε Αθηναίο και επισκέπτη της πόλης να τους γνωρίσει περισσότερο και να κατανοήσει τη σύγχρονη ιστορία, κάνοντας απλώς μία σύντομη στάση στους “δρόμους των Φιλελλήνων”.
29 Φιλέλληνες στους Αθηναϊκούς δρόμους
Στο πλαίσιο της δράσης, η οποία πραγματοποιείται με αφετηρία τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και με την πολύτιμη συμβολή χορηγών, τοποθετήθηκαν σε δρόμους που φέρουν ονόματα του Φιλελληνικού Κινήματος συνολικά 62 πινακίδες για 29 Φιλέλληνες.
Σε αυτές προβάλλονται πορτραίτα τους, καθώς και επεξηγηματικά ιστορικά κείμενα -στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα- με πληροφορίες για την προσωπικότητά τους, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο συνεισέφεραν στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Τα κείμενα των πινακίδων, όπως και της εφαρμογής συνέταξε ομάδα κορυφαίων ιστορικών.
Σημειώνεται, ότι κάθε πινακίδα διαθέτει ένα QRcode, το οποίο παραπέμπει σε ηλεκτρονική εφαρμογή, παρέχοντας στα ελληνικά και τα αγγλικά επιπλέον πληροφορίες για τον Φιλέλληνα και για το Κίνημα του Φιλελληνισμού, καθώς και συνοδευτικά podcast.
Αποκαλυπτήρια στην οδό Φιλελλήνων
Παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού κ. Κώστα Σταματόπουλου, των Πρέσβεων στη χώρα μας -των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κ. Τζέφρυ Πάιατ, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Δρ. Έρνστ Ράιχελ, της Ιταλίας κας Πατρίτσια Φαλτσινέλι, της Βρετανίας κ. Μάθιου Λοτζ- καθώς και της κας Μαρίνας Μαρτίνου, εκπροσώπου της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης τα αποκαλυπτήρια της πινακίδας των Φιλελλήνων, που τοποθετήθηκε, στο πλαίσιο της δράσης, επί της ομώνυμης οδού στο κέντρο της Αθήνας. Στο σημείο απηύθυνε σύντομη ομιλία, ο ιστορικός, Καθηγητής κ. Θάνος Βερέμης.
Ακολούθησε εκδήλωση στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών, με τη συμμετοχή των βασικών συντελεστών του έργου -ιστορικών και φορέων που παραχώρησαν ψηφιακά αρχεία- των Πρέσβεων και χορηγών του έργου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση της εφαρμογής, καθώς και σύντομη ομιλία της ιστορικού, Καθηγήτριας κας Μαρίας Ευθυμίου.
Κ. Μπακογιάννης: «Έχει μεγάλη αξία να τους γνωρίσουμε και να ξανασυστηθούμε με το παρελθόν μας»
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η δράση «Περπατώντας με τους Φιλέλληνες» είναι μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, που υλοποιείται με τη συνεργασία της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων, και προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία σε κατοίκους και επισκέπτες της πόλης να γνωρίσουν σε βάθος, τόσο τα ιστορικά πρόσωπα, όσο και τα τοπόσημα της Αθήνας, για τα οποία όλοι κάποια στιγμή έχουμε αναρωτηθεί. […] Με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης, σάς προσκαλούμε να ανακαλύψουμε μαζί τις άγνωστες πτυχές της ιστορίας των Φιλελλήνων, μέσα από κείμενα και φωτογραφίες έγκριτων ιστορικών, όπως αυτά αποτυπώνονται σε Αρχεία και Ιδρύματα της χώρας μας. Έχει μεγάλη αξία να τους γνωρίσουμε, να ακολουθήσουμε νοερά τα χνάρια τους και, μέσω της εξερεύνησης στην πόλη, να ξανασυστηθούμε με το παρελθόν μας».