Πληρωμές μέσω ΙRIS για τους ελεύθερους επαγγελματίες-pos παντού υποχρεωτικά

0

Από την 1η Ιανουαρίου 2024, στη νέα πραγματικότητα που δημιουργείται για τους ελεύθερους επαγγελματίες εμπεριέχονται τα POS και οι υποχρεωτικές πληρωμές μέσω IRIS.

Από την αρχή του νέου έτους τα τερματικά POS επεκτείνονται σε άλλους 35 επαγγελματικούς κλάδους.

Με τη νέα επέκταση σχεδόν το σύνολο των επαγγελματιών θα δέχεται υποχρεωτικά πληρωμές με κάρτες από την 1/1/2024.

Όσοι δεν συμμορφώνονται με τη νέα «συνθήκη» θα κινδυνεύουν με πρόστιμο σε έως και 1.500 ευρώ

Παντού pos και υποχρεωτικές πληρωμές μέσω IRIS εμπεριέχονται στη νέα συνθήκη που δημιουργείται για τους ελεύθερους επαγγελματίες από την 1η Ιανουαρίου 2024. Οσοι παραμείνουν… απείθαρχοι και δεν εναρμονιστούν με το πλαίσιο που προβλέπει προμήθεια-χρησιμοποίηση POS και ένταξη στο IRIS, θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα 1.000 – 1.500 ευρώ.

Από την αρχή του νέου έτους τα τερματικά POS επεκτείνονται σε άλλους 35 επαγγελματικούς κλάδους. Με τη νέα επέκταση σχεδόν το σύνολο των επαγγελματιών θα δέχεται υποχρεωτικά πληρωμές με κάρτες από την 1/1/2024. Όσοι δεν συμμορφώνονται με τη νέα «συνθήκη» θα κινδυνεύουν με πρόστιμο σε έως και 1.500 ευρώ

Στο νέο καθεστώς αναμένεται να βρεθούν υποχρεωτικά, μεταξύ άλλων:

Λαϊκές, υπαίθριο εμπόριο και πάγκοι (τρόφιμα, ρούχα κλπ)
Περίπτερα, ψιλικατζίδικα, μίνι μάρκετ
Εκμετάλλευση ταξί
Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες
Ασφαλιστικοί πράκτορες και μεσίτες
Διαφημιστικές εταιρείες και Υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων
Μεσίτες ακινήτων
Θέατρα, σινεμά
Ωδεία, πολιτιστική εκπαίδευση
Επισκευή υποδημάτων
Οργάνωση συνεδρίων
Καθορισμός χαρακτηριστικής εικόνας
Επίσης, όσοι δεν υποχρεούνταν και δεν διέθεταν POS ή και επαγγελματικό λογαριασμό μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου 2023, αλλά αποδεδειγμένα έχουν καταθέσει νόμιμα σχετικό αίτημα για την προμήθεια τερματικού αποδοχής καρτών ως και 31 Ιανουαρίου 2024 και αναμένουν την εγκατάστασή του, έχουν περιθώριο συμμόρφωσης έως την 31η Μαρτίου 2024.

IRIS και “τσουχτερές” προμήθειες

Μετά την 1η Ιανουαρίου, οπότε και θα γίνει υποχρεωτικό για όλους τους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους να συναλλάσσονται μέσω του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS. H μη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού στο διαδικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε., επισύρει για τους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ, ενώ και η μη υποβολή δήλωσης διόρθωσης, προς συμμόρφωση, από τους υπόχρεους, στις περιπτώσεις απενεργοποίησης επαγγελματικού λογαριασμού, νοείται ως μη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού και επιφέρει το ίδιο πρόστιμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες προσανατολίζονται να καθιερώσουν αρκετά υψηλή προμήθεια γύρω στο 1% για κάθε συναλλαγή. Με τον τρόπο αυτό, θα αποκομίσουν σημαντικά έσοδα από τη μεγάλη αύξηση που αναμένεται να σημειωθεί στους τζίρους των άμεσων πληρωμών, δίνοντας και ένα κίνητρο στους επιχειρηματίες να προωθούν τις συναλλαγές μέσω του IRIS, αφού οι συναλλαγές με κάρτες μέσω των POS είναι πολύ πιο ακριβές για τους επιχειρηματίες, με τις προμήθειες να φθάνουν το 2%.

Με χρεώσεις έως και 1% θα επιβαρύνονται από την έναρξη του νέου έτους οι επαγγελματίες που αποδέχονται πληρωμές μέσω του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS, ενώ χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση θα εξακολουθεί να παρέχεται η υπηρεσία στους καταναλωτές.

μετά τον πρόσφατο νόμο που κατέστησε υποχρεωτική τη σύνδεση των επαγγελματικών λογαριασμών με το σύστημα IRIS “δεν είναι δυνατό οι επαγγελματίες να χρησιμοποιούν δωρεάν μια υπηρεσία που συνεπάγεται λειτουργικό κόστος για την τράπεζα”.
Σύμφωνα με τα τιμολόγια που εφαρμόζουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, η υπηρεσία IRIS παρέχεται δωρεάν στους ιδιώτες και τους επαγγελματίες με μοναδική εξαίρεση την Τράπεζα Πειραιώς που επιβάλει προμήθεια 1% στην αποδοχή πληρωμών σε επαγγελματικό λογαριασμό.
Προς την ίδια κατεύθυνση προσανατολίζονται και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εν όψει της εκτίναξης του όγκου συναλλαγών μέσω IRIS μετά την εφαρμογή του νέου νόμου από την αρχή του 2024.
Θυμίζεται ότι ο νόμος υπ’ αριθμ. 5072/2023 του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υποχρεώνει τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες (ατομικές επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα) να αποδέχονται άμεσες πληρωμές μέσω της υπηρεσίας IRIS που παρέχουν τα τραπεζικά ιδρύματα.
Στο πλαίσιο της παραπάνω υποχρέωσης, οι επαγγελματίες θα πρέπει να ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την αποδοχή των μέσων πληρωμής του συστήματος IRIS, με σαφή τρόπο που δεν επιδέχεται παρερμηνείας. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο, καθώς και στον διαδικτυακό τόπο (site, e-shop κλπ.) μέσω του οποίου δέχονται πληρωμές.
Σημειώνεται ότι, με βάση τον νέο νόμο, περισσότεροι από 600.000 γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, εκμεταλλευτές ταξί, συνεργεία αυτοκινήτων, έμποροι κ.λπ. θα υποχρεωθούν να δέχονται τις νέου τύπου πληρωμές, που θα γίνονται με QR μέσω κινητού.
Πώς συγκρίνεται το IRIS με τις πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες

Το IRIS αναμένεται να λειτουργήσει για τους καταναλωτές ως εναλλακτικό μέσο των μετρητών και των καρτών, καθώς διασφαλίζει άμεση πίστωση (εντός λίγων δευτερολέπτων) στον λογαριασμό του εμπόρου. Αυτό σημαίνει ότι, σε αντίθεση με τις χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες όπου ο έμπορος “βλέπει” την πληρωμή το νωρίτερο την επόμενη εργάσιμη ημέρα, μέσω του IRIS θα έχει τα χρήματα διαθέσιμα στον λογαριασμό του τη στιγμή της πληρωμής.
Η χρέωση που επιβάλουν σήμερα οι εταιρείες αποδοχής καρτών (acquirers) στους εμπόρους κυμαίνεται μεταξύ 1% και 2% περίπου και περιλαμβάνει και την προμήθεια που εισπράττουν τα σχήματα καρτών Visa και Mastercard. Στην περίπτωση του IRIS, όμως, ο καταναλωτής θα σκανάρει με το κινητό του το QR code που θα του δείχνει ο επαγγελματίας ή έμπορος και η χρέωση θα γίνεται απευθείας από τον τραπεζικό του λογαριασμό σε πραγματικό χρόνο, χωρίς μεσάζοντες. Αυτός είναι ο λόγος που βρίσκεται σε εξέλιξη έντονο debate μεταξύ τραπεζών και εποπτικών αρχών σχετικά με την τιμολόγηση του IRIS εν όψει της υποχρεωτικότητας στη χρήση του από τους επαγγελματίες.
Δεδομένης δε της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που αναμένεται να ψηφιστεί το 2024 και να τεθεί σε εφαρμογή εντός 18 μηνών, η επιβάρυνση στη χρήση των άμεσων πληρωμών θα πρέπει να είναι πολύ μικρότερη των σημερινών χρεώσεων μέσω καρτών.
Αυτό σημαίνει ότι τα άμεσα εμβάσματα (διατραπεζικές μεταφορές χρημάτων) θα πρέπει να κοστίζουν πολύ φθηνότερα απ’ ό,τι σήμερα και, επιπλέον, η χρέωση του IRIS για τους επαγγελματίες να είναι πολύ χαμηλότερη του 1%, όπως υπογραμμίζουν στο Capital.gr πηγές με γνώση των διαδικασιών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ