Στην Ιτέα σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας

0

Στις 17:30 το απόγευμα, ο κ. Τσίπρας θα συνομιλήσει με πολίτες στο bace 89 cafe.

Για ένα “ισχυρό μήνυμα αλλαγής” από την Κρήτη που είναι “πρωτοπόρος στους δημοκρατικούς αγώνες” έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Κατεχάκη στα Χανιά. Ο Αλ. Τσίπρας συνέκρινε τη συμμετοχή στη σημερινή του ομιλία με “προηγούμενες συγκεντρώσεις”, σχολιάζοντας πως “εμείς δεν έχουμε σκηνοθετικά εφέ, είμαστε περισσότεροι στις πλατείες, είμαστε περισσότεροι στους δρόμους και θα είμαστε περισσότεροι στις κάλπες”.

Κάνοντας, επίσης, αναφορά στο “πιο χαρακτηριστικό ριζίτικο τραγούδι”, το “Πότε θα κάνει ξαστεριά”, είπε πως αυτό “αναρωτιούνται σήμερα εκατομμύρια συμπολίτες μας”. “Στις 21 Μαΐου θα κάνει ξαστεριά. Και την επομένη θα ξημερώσει μια νέα μέρα για τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την πατρίδα μας. Έρχεται η ξαστεριά της αλλαγής”, είπε.

Αναφερόμενος στα “μεγάλα διλήμματα που έχουμε μπροστά μας” ενόψει της κρίσιμης εκλογικής μάχης, διερωτήθηκε: “Θα ζήσουμε άλλα τέσσερα χρόνια κάτω από αυτό το σκληρό καθεστώς Μητσοτάκη; ‘Αλλα τέσσερα χρόνια με τη χειρότερη Δεξιά της μεταπολίτευσης; Θα ζήσουμε άλλα τέσσερα χρόνια γόνων, επιγόνων, ανιψιών, αυλικών και κολλητών, που μοιράζουν και μοιράζονται τα ιμάτια του λαού μας; ‘Αλλα τέσσερα χρόνια που το κράτος, το ρεύμα, η υγεία, η Παιδεία, το νερό, ο αέρας, η ανάσα της κοινωνίας, θα ανήκουν ή θα χαρίζονται στην ελίτ των προνομίων, της κερδοσκοπίας και του γαλάζιου κόμματος; Ή θα δώσουμε μια ευκαιρία στην αλλαγή; Στην πρόοδο; Στην εντιμότητα; Στο δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος; Στη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη; Μια ευκαιρία στην αξιοπρέπεια;”. “Δικαιοσύνη παντού, ή προνόμια για λίγους. Δημοκρατία ή οικογενειοκρατία. Αλλαγή ή Μητσοτάκης”, συμπλήρωσε, ενώ θέλησε να περιγράψει “με εικόνες” αυτό το δίλημμα: “Θα πανηγυρίζουν τη νύχτα της Κυριακής των εκλογών ο Μητσοτάκης, τα τζάκια, οι βαρόνοι της διαπλοκής, τα funds και τα κοράκια που αρπάζουν σπίτια, οι Πάτσηδες και οι ολιγάρχες της διεφθαρμένης ελίτ; Ή θα πανηγυρίζουν οι απλοί πολίτες ανεξάρτητα με το αν είναι αριστεροί, κεντρώοι ή δεξιοί”.

Συνεχίζοντας, επισήμανε πως χωρίζει “απόσταση” “τα έργα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη” από τα “λόγια” τους και αναφέρθηκε στις προεκλογικές δεσμεύσεις, μεταξύ άλλων, “για πολλές και καλοπληρωμένες δουλειές”, ενώ “επέβαλαν καθεστώς ζούγκλας”, για “επιτελικό κράτος”, ενώ “το κράτος έγινε ιδιωτικό, μεροληπτικό, άδικο, αναποτελεσματικό, ακόμα και επικίνδυνο για τη ζωή των ανθρώπων”. Αναφέρθηκε, επίσης, στο δυστύχημα στα Τέμπη που “έδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο το χάος ανάμεσα σε όσα έλεγαν και σε όσα δεν έκαναν για το κράτος” και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “με κέντρο το ίδιο το μέγαρο Μαξίμου, εξυφάνθηκε ο ιστός ενός σκοτεινού παρακράτους”, “με τα Predator και την παρακολούθηση δημοσιογράφων, υπουργών, αντιπάλων της κυβέρνησης, ακόμα και της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων”.

Στηλίτευσε, δε, πως ο πρωθυπουργός όχι μόνο “δεν παραιτήθηκε” , αλλά “κάνει και μαθήματα δημοκρατίας”, παραπέμποντας σε δήλωσή του ότι “η απλή αναλογική είναι παγίδα του ΣΥΡΙΖΑ” και “δεν βλάπτει τη Νέα Δημοκρατία, βλάπτει τη δημοκρατία”.

“Ο άνθρωπος που παρέδωσε τη δημοκρατία στους κοριούς τώρα εμφανίζεται να την προστατεύει από τι; Από το πιο τίμιο και καθαρό εκλογικό σύστημα. Την απλή αναλογική. Από την ισοτιμία της ψήφου κάθε πολίτη. Αν αυτό δεν είναι ακραία καθεστωτική λογική, ακραία υποκρισία, οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους”, σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε και στα οικονομικά, υποστηρίζοντας πως η ΝΔ υποσχόταν “ανάπτυξη και ανάταξη της οικονομίας”, αλλά τελικά “αύξησε το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος”, ενώ ξόδεψε 55 δισ. “στις απευθείας αναθέσεις, στις λίστες Πέτσα και στην ασυδοσία της αισχροκέρδειας”. Αντιπαρέβαλε μάλιστα αυτά με τα έργα της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, με γεμάτα ταμεία “με κόστος, θυσίες, αγώνες” αλλά και με “λάθη”, ωστόσο “με την κοινωνία όρθια και με μια κρυστάλλινη εντιμότητα”.

“Αν είχαμε ευχέρεια να ξοδέψουμε 60 δισ. αντί να μαζέψουμε 40 δισ, τα νοσοκομεία μας θα στέκονταν στα πόδια τους, η κοινωνική συνοχή θα είχε ενισχυθεί, μισθοί και συντάξεις θα είχαν δει σημαντικές αυξήσεις, οι αδύναμοι θα είχαν δει άσπρη μέρα, το κράτος πρόνοιας θα ήταν εκεί για να στηρίζει τους ανθρώπους, η Παιδεία και ο Πολιτισμός θα είχαν αποφασιστική στήριξη”, είπε και πρόσθεσε: “Αλλά σήμερα τίποτα δεν έχει γίνει και η κοινωνία βυθίζεται. Οι πλούσιοι και οι ημέτεροι γίνονται πλουσιότεροι. Οι μεσαίοι φτωχοί. Και οι φτωχοί φτωχότεροι”. Σχολίασε, επίσης, ότι “έφτασε προχθές ο κύριος Μητσοτάκης να πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τα μνημόνια! Κ αυτός μας έβγαλε”. “Θα ήταν για γέλιο αν δεν ήταν για κλάματα”, είπε, κάνοντας λόγο για μια “λογική τραμπισμού”, όπου παρουσιάζεται το “μεγαλύτερο ψέμα ως δήθεν αλήθεια”.

Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση του με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς διαμηνύοντας πως τώρα δεν υπάρχει κανένας σύμμαχος για τη ΝΔ, δεν υπάρχουν “Σόιμπλε και Γερούν” και ότι έδωσε το “πράσινο φως” σε μια “προοδευτική κυβέρνηση” που θα εφαρμόσει “άλλη πολιτική στήριξης της κοινωνίας και ανάτασης της οικονομίας” κατά της “διόγκωσης των ανισοτήτων”. Σχολιάζοντας την υπόσχεση του κ. Μητσοτάκη ότι “η μεσαία τάξη θα δει με τη διακυβέρνησή του λαμπρές μέρες”, του καταλόγισε ότι “της έταξε να την ανεβάσει στα μεγάλα σαλόνια και την βύθισε να ζει με τα κουπόνια”.

“Η δική του πολιτική δεν είναι εθνική επιταγή δεν υπηρετεί εθνικό στόχο, όπως εμείς τότε που έρπε να βγάλουμε τη θηλιά των μνημονίων και της τρόικα από το λαιμό του κάθε πολίτη και της χώρας. Η δική του πολιτική είναι σχέδιο αφανισμού της μεσαίας τάξης προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων, σχέδιο αναδιανομής του πλούτου από τους πολλούς στους λίγους και ισχυρούς προς όφελος των καρτέλ, των τραπεζών και των funds”, είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε πως “το κυρίαρχο συναίσθημα από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα συνοψίζεται σε δύο μόνο λέξεις: Ως εδώ!”. “Ως εδώ με την αλαζονεία. Ως εδώ με την αδιαφορία. Ως εδώ με τη κοροϊδία”, σημείωσε και παρέπεμψε στο προεκλογικό σποτ του πρωθυπουργού, ο οποίος όπως είπε “κυβερνά τέσσερα χρόνια τώρα, και ρήμαξε το ΕΣΥ, αποτελείωσε το κράτος, συρρίκνωσε το εισόδημα”, αλλά βγαίνει και τάζει : “Καλύτερους μισθούς ξανά, αποτελεσματικό κράτος, και τη Δημόσια Δωρεάν Υγεία”. “Είναι σα να βγαίνει ο λύκος και να υπόσχεται ότι θα φυλάει περισσότερα πρόβατα”, σχολίασε.

Στη συνέχεια, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και ζητήματα που αφορούν την “εξαπάτηση των Κρητικών” και συγκεκριμένα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι εμφανίζεται “στους πολίτες των Χανίων, με θράσος, παρουσιάζοντας ως δικό του έργο”, την παραχώρηση  54 στρεμμάτων  του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου στον Δήμο Χανίων, ένα “σχέδιο που άλλοι επεξεργάστηκαν, αποφάσισαν και χρηματοδότησαν και η μόνη δική του συμβολή ήταν να το καθυστερήσει”.

Επιπλέον, για τον ΒΟΑΚ, είπε πως “η κυβέρνηση Μητσοτάκη σπατάλησε τρία χρόνια προκειμένου να βρει τρόπο να αναδιανείμει την πίτα”, για να “καταλήξουν στην υιοθέτηση του αρχικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ, με μόνη αλλαγή την επιβολή διοδίων”.

“Τώρα στο αεροπλάνο που ερχόμουν, ρώτησα ένα Χανιώτη να μου εξηγήσει γιατί διαχρονικά δε πάνε καλά εκλογικά οι Μητσοτάκηδες στον τόπο τους, στην Κρήτη. Και ξέρετε τι μου απάντησε ; Μα εμείς τους ξέρουμε, για αυτό δεν τους ψηφίζουμε”, μετέφερε ο Αλ. Τσίπρας και σημείωσε πως “εδώ και τέσσερα χρόνια τον έμαθε και ολόκληρος ο ελληνικός λαός και ήρθε η ώρα να ακολουθήσουν το παράδειγμα των συγχωριανών του”.

Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε λόγο για απουσία “ευθύνης” και για “άγνοια” εκ μέρους του πρωθυπουργού, για τις “υποκλοπές”, τους “Πάτσηδες”, το διορισμό “Λιγνάδη”, “για το πάρτι των απευθείας αναθέσεων, για την “κατάσταση που είχε αφήσει ο Καραμανλής τους σιδηροδρόμους”.

Ανεβάζοντας τους τόνους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον πρωθυπουργό, στον οποίο καταλόγισε ότι “δε νοιάζεται για τίποτε παρά για την πολιτική και προσωπική του επιβίωση” και τον χαρακτήρισε “ικανό να πει τα πάντα για να επιβιώσει”, “ακόμα και να ντυθεί ΣΥΡΙΖΑ, να βγάλει τη γραβάτα και να φωνάζει δικαιοσύνη παντού και να λέει ζήτω το δημόσιο σύστημα υγείας, καλύτεροι μισθοί, καλύτερες δουλειές”. Αναφερόμενος στην επικείμενη εκλογική μάχη, εξέφρασε την πεποίθηση πως “στις 21 του Μάη αυτός ο θυμός και η αγανάκτηση θα μετατραπεί σε απόφαση και εντολή” και πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές. “Σε αυτές τις εκλογές, θα ψηφίσουμε για πρώτη φορά με το σύστημα της απλής αναλογικής που δε θα κλέβει την ψήφο των πολιτών, δηλαδή κάθε ψήφος θα αντιστοιχείται με δικαιοσύνη σε δύναμη μέσα στο κοινοβούλιο. Δεν υπάρχουν μπόνους και κόλπα για να βαφτίζουν αυτοδύναμες, κυβερνήσεις μειοψηφίας”, είπε, προειδοποιώντας ωστόσο ότι “αυτό δε σημαίνει ότι η ψήφος είναι χαλαρή” και ζητώντας “ισχυρή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ” για το σχηματισμό μιας “ισχυρής προοδευτικής κυβέρνησης μακράς πνοής”.

Ο Αλ. Τσίπρας συνέχισε την ομιλία του, εν μέσω προσωπικών επιθέσεων κατά του πρωθυπουργού ότι “προσπαθεί να περάσει τον φόβο του στους πολίτες”. “Μια ασχολείται με το πως θα κλέψει βουλευτές του ενός, την άλλη πως θα εκβιάσει τον άλλο, πως θα αποκλείσει τον τρίτο”, σημείωσε, ενώ επανέλαβε πως “φοβάται όπως ο διάολος το λιβάνι” ένα ντιμπέιτ μεταξύ των δυο τους για “να μην μιλήσει για πολιτικές και προγράμματα”. “Γιατί δεν έχει απαντήσεις. Για τα μεγάλα θέματα, ούτε για την αισχροκέρδεια που έχει τη δική του σφραγίδα, ούτε για τις παράνομες παρακολουθήσεις, ούτε για το έγκλημα στα Τέμπη, ούτε για τη τραγωδία της πανδημίας”, ανέφερε και τόνισε: “Θέλει όλα αυτά να ξεχαστούν. Και να συζητάμε για μόνο για το Βαρουφάκη, το Βελόπουλο και τον Κασιδιάρη. Να συζητάμε οτιδήποτε άλλο εκτός από τα μεγάλα θέματα και τις ευθύνες του”.

“Κύριε Μητσοτάκη έχετε μήνυμα από την Κρήτη”, συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας, διαμηνύοντας ότι “έρχεται η μέρα που θα ενωθούν σε ποτάμι δικαιοσύνης οι φωνές των πολλών”. “Οι πολλοί θέλουν την αλλαγή. Οι πολλοί θα κάνουν έξωση στον Μητσοτάκη και στη Μητσοτάκης ΑΕ από το Μέγαρο Μαξίμου σε λίγες ημέρες”, πρόσθεσε, προτού αναφερθεί συνοπτικά στο “σχέδιο” ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που “συνοψίζεται σε τέσσερις άξονες: Αύξηση μισθών. Μείωση τιμών. Ρύθμιση χρεών. Δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος”.

Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι “αυτά μπορούν να γίνουν πράξη, με τρόπο ασφαλή, με απόλυτη συναίσθηση των συσχετισμών, με ρεαλισμό”, αντίθετα με τα όσα λένε οι “Κασσάνδρες”. Αναλυτικά, μεταξύ άλλων, είπε πως “είναι ρεαλιστικός στόχος η αύξηση του βασικού μισθού στα 880 ευρώ και η θέσπιση ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, γιατί αυτό δεν θα στηρίξει μόνο χιλιάδες νοικοκυριά, αλλά θα τονώσει τη ζήτηση, θα αναζωογονήσει την αγορά, θα παράγει θέσεις εργασίας”, όπως και “η αύξηση μετά από 14 χρόνια, κατά 10% όσο ήταν ο πληθωρισμός, του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων”. Για τη μείωση των τιμών, έκανε λόγο για μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ, καθώς και για επαναφορά της ΔΕΗ “κατά πλειοψηφία στο κράτος”. Αναφέρθηκε και στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης, “με τη διαφάνεια, τη φορολόγηση και τον έλεγχο στη δράση και τις συναλλαγές των funds”, όπως και στη δημιουργία ενός “σύγχρονου και αποτελεσματικού κράτος” και ενός “ισχυρού ΕΣΥ;”, με “αξιοπρεπή φροντίδα περίθαλψης”.

Εξάλλου, δήλωσε πως το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να εφαρμοστεί “απέναντι στα πανίσχυρα συμφέροντα, τη διαπλοκή και τη διαφθορά”, “με μια προϋπόθεση”, “ότι θα τα πετύχουμε μαζί. Με τη ψήφο του λαού και με τη στήριξη του λαού. Η απάντηση είναι μπορούμε, αν εσείς μπορείτε. Ο ένας πλάι στον άλλο”. Επανέλαβε, δε, πως ο ΣΥΡΙΖΑ δε ζητά μια “δεύτερη ευκαιρία”, αλλά “την πρώτη ευκαιρία” να κυβερνήσει “χωρίς καταναγκασμούς, με το δικό του πρόγραμμα”.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε τη σημασία της συμμετοχής όλων στις εκλογές και κυρίως απευθύνθηκε στους νέους ψηφοφόρους, ζητώντας τους να μη χαρίσουν στο “καθεστώς που κυβερνά” το “όπλο” τους, που είναι η ψήφος τους.

“Το πιο αποφασιστικό χτύπημα στο κατεστημένο και στο καθεστώς Μητσοτάκη που σας στοχοποίησε, είναι αυτό που θα το πονέσει. Και θα το πονέσει η ήττα της ΝΔ και του κυρίου Μητσοτάκη. Και ήττα της ΝΔ δεν υπάρχει χωρίς νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει νίκη του λαού, της μεγάλης δημοκρατικής πλειοψηφίας, χωρίς νίκη του ΣΥΡΙΖΑ”, είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως “ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το αντίπαλο δέος της διαπλοκής, της διαφθοράς, της κατάληψης του κράτους, από τον κομματισμό, την εύνοια και τα μεγάλα συμφέροντα”.

Πηγή: Χτύπος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ