Στην οκτάδα του WTT Feeder Τσεχίας ο Σγουρόπουλος

0

Εντυπωσιάζει ο Γιάννης Σγουρόπουλος στο World Table Tennis Feeder της Τσεχίας και κάνει πολύ δυναμική είσοδο στη νέα αγωνιστική περίοδο. Σήμερα (23/08) το βράδυ ξεπέρασε εμπόδιο από την παγκοσμίως κυρίαρχη Κίνα και συγκεκριμένα το 2ο φαβορί του απλού στο Όλομουτς και μπήκε στα προημιτελικά! Με τρομερή εμφάνιση θριάμβευσε με 3-1 σετ απέναντι στον Γουέν Ρουιμπό και πλέον δείχνει ικανός για το καλύτερο! Νωρίτερα την Παρασκευή, στον 2ο γύρο, είχε αποκλείσει στα τρία σετ εγνωσμένης αξίας Ευρωπαίο αθλητή, τον Τσέχο Πάβελ Σίρουτσεκ, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Λίγες ώρες μετά, στον γύρο των «16», πέτυχε νίκη-ορόσημο, διότι επρόκειτο για την πρώτη στην καριέρα του στη μεγάλη κατηγορία κόντρα σε Κινέζο πρωταθλητή!

Ο 17χρονος Ρουιμπό είναι αυτή τη βδομάδα στο νούμερο 97 στην παγκόσμια κατάταξη των ανδρών. Στον διεθνή πίνακα της κατηγορίας Under 17 φιγουράρει στο νούμερο 2 και στην Under 19 στο νούμερο 5. Ο Ρουιμπό επίσης, είναι ο σημερινός δευτεραθλητής κόσμου στο απλό εφήβων. Δεν βρίσκεται βεβαίως, στην πρώτη σειρά των Κινέζων παγκόσμιων πρωταθλητών και Ολυμπιονικών, όμως είναι σταθερά ανερχόμενος κι έχει σημειώσει ήδη σπουδαία αποτελέσματα και σε επίπεδο ανδρών. Κινέζος θα είναι ο αντίπαλος και στον δρόμο για την 4άδα! Στα προημιτελικά ο τετράκις πρωταθλητής Ευρώπης των νεαρών κατηγοριών αντιμετωπίζει το Σάββατο 24/08, στις 18:45 ώρα Ελλάδας, τον Ζενγκ Μπεϊσούν.

Απόψε ο Σγουρόπουλος (νούμερο 243 στην τρέχουσα παγκόσμια κατάταξη) άρχισε ως αουτσάιντερ, αλλά είχε το δυνατό ηθικό, που πρώτα απ’ όλα απαιτείτο για να κυνηγήσει την έκπληξη. Έχασε το 1ο σετ προσπαθώντας να «βρει» το παιχνίδι του Κινέζου, τον οποίο συνάντησε πρώτη φορά, ωστόσο δεν πτοήθηκε στιγμή και με την τεχνική καθοδήγηση του πατέρα του και παλιού διεθνή αθλητή, Νίκου, έπιασε υψηλά στάνταρ απόδοσης και υπενθύμισε ότι έχει τον… τρόπο του σε μεγάλα ματς!

Στο 2ο σετ ξέφυγε μετά τα μέσα του με θαυμάσιες επιθετικές επιλογές και καλή υποδοχή και ισοφάρισε σε 1-1. Στο 3ο σετ ήταν κρίσιμο το σημείο, όπου προηγήθηκε 7-6. Με δύο συνεχόμενους πόντους απέκτησε τον πρώτο λόγο (9-6) και τελικά επικράτησε οριακά όταν διατήρησε το καθαρό μυαλό και αξιοποίησε σωστή τακτική (στο 10-9 έκανε και χρήση του τάιμ άουτ).

Πλέον ήταν φανερό από την απευθείας ιντερνετική μετάδοση του αγώνα ότι πήρε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και πέρασε άγχος στον νεαρό Κινέζο. Στο 4ο σετ προσπέρασε 5-4 με τρεις συνεχόμενους πόντους και η αντίπαλη πλευρά πήρε τάιμ άουτ. Αργότερα το σκορ έγινε 7-5 και ο Κινέζος φυσιολογικά αντέδρασε. Ισοφάρισε άμεσα, μετά έφτασε στα σετ πόιντς με 10-8, όμως εκεί «μίλησε» τελευταίος ο σπουδαίος Έλληνας αθλητής. Πρώτα εκμεταλλεύτηκε τα σερβίς του και με ποιοτικά backhand ισοφάρισε 10-10 και, αφού αμέσως μετά ο Γουέν έχασε το σερβίς του, βρήκε χωρίς βιασύνη την καλύτερη επιλογή στη δική του μπάλα και έφτασε στην πολύ μεγάλη νίκη (7-11, 11-7, 11-9, 12-10).

To 2023 ο Γουέν Ρουιμπό ήταν στα ημιτελικά του απλού ανδρών στο WTT Feeder της Μπανγκόκ, ενώ προέρχεται από επιτυχίες σε αντίστοιχα τουρνουά μικρών ηλικιών το ίδιο έτος. Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων ήταν φιναλίστ του τελικού στο απλό. Στο Youth Star Contender της Ντόχα, καθώς και στο Youth Contender της Μπανγκόκ κατέκτησε την 1η θέση στο ίδιο αγώνισμα.

Νωρίτερα ο Σγουρόπουλος είχε προχωρήσει με κυριαρχικό παιχνίδι στους «16» του απλού. Μετά την πρεμιέρα του στο Όλομουτς κόντρα στον Ράντιμ Μόραβεκ βρήκε μπροστά του και δεύτερο εμπόδιο από την Τσεχία. Αυτή τη φορά τον πολύπειρο και ικανότατο Πάβελ Σίρουτσεκ, ο οποίος πριν από τρία καλοκαίρια είχε πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Μετά τα μέσα του 1ου σετ ο πρωταθλητής Ευρώπης απέκτησε τον πλήρη έλεγχο του αγώνα. Αξιοποίησε πολύ το σερβίς του, ήταν πολύ αποδοτικός στις επιθέσεις του και, βλέποντας την ίδια ώρα τον Σίρουτσεκ να μη βρίσκει παιχνίδι, δεν άφησε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να… τελειώσει τη δουλειά στα τρία σετ.

Ο Σγουρόπουλος πήρε το 1ο σετ με σερί πόντων στο 7-7 κι ενώ αρχικά ήταν στον ρόλο του υποδοχέα. Συνέχισε με εξαιρετικό ρυθμό και πολύ καλές επιλογές και στο 2ο σετ προηγήθηκε με 4-1 και 7-4. Ο Τσέχος μείωσε στο -2, όμως ήταν νευρικός και άστοχος. Ο Σγουρόπουλος συνέχισε με την ίδια προσοχή και παίρνοντας ξανά τέσσερις διαδοχικούς πόντους έγραψε το 2-0 στα σετ. Είχε πλέον και το πλεονέκτημα στην ψυχολογία, δεν τον ενοχλούσε κανένα χτύπημα του αντιπάλου και με αέρα έφτασε στο τελικό 3-0 σετ (11-7, 11-5, 11-5).

Ο Σίρουτσεκ, για χρόνια συμπαίκτης με τον Παναγιώτη Γκιώνη στην πρωταθλήτρια Πολωνίας Μπογκόρια Γκρότζισκ, έχει πέσει σημαντικά στο διεθνές ranking list, αλλά η σημερινή θέση του (Νο 636) σε καμία περίπτωση δεν αποτυπώνει την αξία του. Επίσης, μία φορά στο παρελθόν είχαν αναμετρηθεί ξανά οι δύο αθλητές σε μεγάλη διοργάνωση σύμφωνα με το αρχείο της διεθνούς ομοσπονδίας. Ήταν στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του 2019 όπου για τους «64» του απλού ανδρών ο Ελευσίνιος άσος είχε νικήσει με 4-2 σετ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ