Τράπεζες: Πράσινο φως από τον Επόπτη στη πρόταση στήριξης των ευάλωτων δανειοληπτών

0

Έχοντας στο “οπλοστάσιό” τους το πράσινο φως που έλαβε η πρόταση τους από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, οι τράπεζες προσέρχονται το απόγευμα στη νέα συνάντηση τους με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα με αντικείμενο την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών από την άνοδο των επιτοκίων.

Θετική ανταπόκριση

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η πρόταση των τραπεζών, για τη δημιουργία ενός κουμπαρά, τα κεφάλαια του οποίου θα επιδοτήσουν κατά 50% την αύξηση της μηνιαίας δόσης των στεγαστικών δανείων ευάλωτων νοικοκυριών, βρήκε θετική ανταπόκριση από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό.

Οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ενημερώθηκαν από την Φρανκφούρτη ότι ο Επόπτης δεν προτίθεται να προβάλει αντιρρήσεις στο σχέδιο που ετοιμάζονται να θέσουν υπ’ όψιν της Κυβέρνησης καθώς το κόστος είναι μικρό και διαχειρίσιμο.

Προληπτική αποτροπή δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων

Ο Επόπτης δέχθηκε ότι το μέτρο έχει προσωρινό χαρακτήρα και υπαγορεύεται από σωρευτικές έκτακτες καταστάσεις (αύξηση επιτοκίων, πληθωρισμός, ενεργειακό κόστος) που περιορίζουν το διαθέσιμο εισόδημα και τελικά μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στο πλαίσιο αυτό, το μέτρο της επιδότησης θα συμβάλει προληπτικά στην αποτροπή της επιδείνωσης του ενεργητικού των τραπεζών με δημιουργία νέων κόκκινων δανείων.

Το μέτρο περιορίζεται στους ευάλωτους οφειλέτες 

Παράλληλα, ρόλο στη θετική ετυμηγορία του SSM έπαιξε και το ότι το μέτρο περιορίζεται αποκλειστικά στους ευάλωτους οφειλέτες που επιπλέον είναι και ενήμεροι με αποτέλεσμα το προτεινόμενο πρόγραμμα επιδότησης να μην είναι άλλη μία «Γέφυρα», το κόστος της οποίας θα αναλάβει το Δημόσιο καλύπτοντας ταυτόχρονα και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Πρόκειται για εξέλιξη που αν μη τι άλλο αναμένεται να ξεκλειδώσει αρκετά από τα ζητήματα που πυροδότησαν τις σχέσεις τραπεζών – κυβέρνησης τις τελευταίες εβδομάδες.

Η πρόταση – επιδότηση

Όπως έχει γράψει το news247.gr η πρόταση των τραπεζών προβλέπει την εκ μέρους τους επιδότηση, κατά το 50%, του ποσού της αύξησης που προκύπτει στη μηνιαία δόση των δανείων από την αύξηση των επιτοκίων, αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2022 έως και τα τέλη του 2023 καθώς και τριετή επέκταση των δόσεων.

Η επιδότηση θα γίνει μέσω ενός κοινού ταμείου με τη μορφή «κουμπαρά», που θα δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους και στον οποίο θα συνεισφέρουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, με στόχο την κάλυψη όσων νοικοκυριών πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει ο νόμος προκειμένου κάποιος να χαρακτηριστεί ευάλωτος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιδότηση θα αφορά στο διάστημα από την εκκίνηση των αυξήσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ (Ιούλιος 2022), αλλά θα εφαρμόζεται και στα νέα δάνεια που θα δώσουν οι τράπεζες.

Ποιους αφορά η επιδότηση

Αναλυτικότερα η πρόταση των τραπεζών προβλέπει την επιδότηση των ενήμερων δανειοληπτών, δηλαδή όσων δεν έχουν καθυστερήσει τη δόση του δανείου για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών, είτε τα δάνεια οφείλονται στις τράπεζες –συστημικές και μη– είτε οφείλονται στα funds. Η δυνατότητα αυτή προτάθηκε από τις τράπεζες προκειμένου να διασφαλιστεί η ίση μεταχείριση όλων των συνεπών δανειοληπτών και να μη δημιουργηθούν ωφελούμενοι δύο ταχυτήτων.

Καταβολή επιδότησης

Ο μηχανισμός για την έναρξη καταβολής της επιδότησης θα «πατήσει» στην πλατφόρμα του προγράμματος «Γέφυρα», που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Οι δανειολήπτες που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ώστε να χαρακτηριστούν ευάλωτοι, θα μπαίνουν στην πλατφόρμα που θα ανοίξει για αυτόν τον σκοπό και θα κάνουν αίτηση για να λάβουν την επιδότηση. Το ποσό της επιδότησης θα πιστώνεται σε ειδικό λογαριασμό. Η δόση όμως που θα πληρώνουν στην τράπεζα θα είναι αυτή που προκύπτει με βάση τη δανειακή τους σύμβαση και δεν θα είναι μειωμένη. Αρα θα πρόκειται για επιδότηση με τη μορφή επιστροφής του ποσού στον λογαριασμό του δανειολήπτη. Αντίστοιχα το ποσό της επιδότησης θα συγκεντρωθεί από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες σε ένα κοινό ταμείο με τη μορφή ενός «κουμπαρά», μέσω του οποίου θα πιστώνονται από την ΕΓΔΙΧ τα ποσά στους δικαιούχους.

Ο λόγος για τον οποίο οι τράπεζες προτείνουν αυτό τον τρόπο της επιδότησης είναι γιατί κάτι τέτοιο δεν προϋποθέτει την αλλαγή της δανειακής σύμβασης με τον δανειολήπτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ