«Υπερήφανοι Έλληνες – Υπερήφανη Ελλάδα», της Μαριάνθης Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου

0

Άρθρο της Μαριάνθης Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου, Αντιπροέδρου Ε.Ο. & Κ.–Ζάππειο Μέγαρο Οικονομολόγου, ΜΒΑ, Πολιτευτού ΝΔ στον Βόρειο Τομέα Β1 Αθηνών για την εφημερίδα «Αθηναϊκά Νέα»

 

O Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που μιλά ενώπιον των μελών των δύο αμερικανικών νομοθετικών σωμάτων, Γερουσίας και Βουλής των Αντιπροσώπων, επιτρέποντάς μας μετά από χρόνια με θάρρος να μπορούμε να λέμε ότι νιώθουμε υπερήφανοι. Ελληνίδες και  Έλληνες ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων γίναμε όλοι ένα, ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε.

Ιστορική στιγμή όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε δεκτός με παρατεταμένα και θερμά χειροκροτήματα από τα μέλη του Κογκρέσου, την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις και την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, που σηκώθηκαν όρθιοι, αλλά και όταν θερμά χειροκροτήματα συνόδευσαν τις αναφορές του Έλληνα πρωθυπουργού στα κοινά σημεία του αγώνα για την ανεξαρτησία της Ελλάδας το 1821 και της Ουκρανίας, καθώς και τη σύνδεση του Μεσολογγίου με τη Μαριούπολη. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για τον εκλεγμένο ηγέτη του λαού που δημιούργησε τη δημοκρατία να απευθύνεται στους αιρετούς του λαού που υπεραμύνθηκαν των δημοκρατικών ιδεωδών από τη στιγμή της δημιουργίας του κράτους τους», ανέφερε, απευθυνόμενος στο Κογκρέσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός, σε μία εκτενή ομιλία, αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα, το Κυπριακό χωρίς περιστολές, την Ουκρανία, την πανδημία και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Ο Πρωθυπουργός ήταν σαφής όταν δήλωσε ότι «κανείς ποτέ δεν θα δεχτεί τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο». Το ίδιο απόλυτος και ξεκάθαρος ήταν όταν ανέφερε ότι «Η Ελλάδα πάντα είναι ανοικτή στον διάλογο με τους γείτονες της. Δεν θα ανεχθούμε καμία πράξη επιθετικότητας. Πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά». Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μνεία στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, ανέφερε ότι Έλληνες μετανάστες ξεκίνησαν σαν εργάτες με το όνειρο η επόμενη γενιά να ζήσει καλύτερα και τα κατάφεραν: έξι από την νεότερη γενιά είναι στο Κογκρέσο.

Βέβαια οι υπερήφανοι Έλληνες δεν απεμπολούν τα χαρακτηριστικά τους. Κι ενώ ακόμα και μέλη του Κουγκρέσου δήλωναν ότι ήταν μια από τις καλύτερες ομιλίες που είχαν ακούσει, ενώ δεν έλειψαν οι πολυάριθμες και εγκωμιαστικές αναφορές των ξένων μέσων για την ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού, σε μία κομβική στιγμή όπως τόνισαν για τις δημοκρατίες ανά τον κόσμο, την ίδια στιγμή εμφανίζεται ο κ. Σκουρλέτης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και δηλώνει ότι η ομιλία του Πρωθυπουργού ήταν «διασκεδαστική για το ακροατήριό του», γι’ αυτό τον χειροκροτούσαν και ότι περιορίστηκε σε μία «ελαφριά συζήτηση που δεν πήγε στα επίδικα». Ανέφερε ότι άκουσε την ομιλία κι ένιωσε «θλίψη, απογοήτευση και αγωνία» γιατί ο πρωθυπουργός «δεν είχε το σθένος ούτε να κατονομάσει την Τουρκία στην ομιλία του», παρ’ όλα αυτά οι Τούρκοι αντιλήφθηκαν για ποιον μιλούσε ο πρωθυπουργός, με αποτέλεσμα η οργή του τουρκικού τύπου να είναι φανερή και να μιλούν για τις «προβοκάτσιες» και για «προκλητικές αναφορές».

Τέτοιες στιγμές, μικροπολιτικές που προσπαθούν να υποβιβάσουν ένα ιστορικό γεγονός εθνικής σημασίας, δείχνουν μικρότητα, αμηχανία και σίγουρα δεν προασπίζουν τη πατρίδα, τη δημοκρατία, αλλά μας γεμίζουν θλίψη και απογοήτευση. Ένας λαϊκισμός που μηδενίζει αυτόν που τον ασκεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ