Φορολογικές δηλώσεις: Τον Μάρτιο ξεκινάει η υποβολή τους – Τι προβλέπει η απόφαση της ΑΑΔΕ

0

Ανεβάζουν ρυθμούς στο υπουργείο Οικονομικών και στην ΑΑΔΕ, έτσι ώστε να είναι έτοιμοι μέσα στο Μάρτιο και να ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2021, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, «ο φόρος εισοδήματος θα ξεκινήσει να πληρώνεται από τον Ιούλιο, σε 8 δόσεις». Κατά συνέπεια η τελευταία θα είναι τον Φεβρουάριο του 2023.

Στο πλαίσιο αυτό, την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένη σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έτσι ώστε να υπάρξει ο απαραίτητο συγχρονισμός και να μην παρουσιαστούν αρρυθμίες που θα πάνε πίσω το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα.

Συνεργασία με την ΑΑΔΕ και τους υπόλοιπους φορείς

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του σε γνωστή ιστοσελίδα τόνισε, μεταξύ των άλλων, ότι «έχουμε ήδη συνεργασία με τον αρμόδιο υφυπουργό τον Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον διοικητή της ΑΑΔΕ, έτσι ώστε όχι μόνο εσωτερικά η ΑΑΔΕ να είναι έτοιμη να ανοίξει το σύστημα από τον Μάρτιο, αλλά και όλοι οι αρμόδιοι φορείς (ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, Ελληνική Ένωση Τραπεζών) πολύ γρήγορα να ενσωματώσουν τα στοιχεία, έτσι ώστε να διευκολύνουν το έργο των λογιστών και παράλληλα οι πολίτες να συνεχίσουν να έχουν τις διευκολύνσεις στις δόσεις των τελευταίων ετών».

Έως 28 Φεβρουαρίου ηλεκτρονικά οι βεβαιώσεις αποδοχών

Έχει ήδη προηγηθεί η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, με την οποία καλούνται τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και οι φορείς του δημοσίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 στην ΑΑΔΕ τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, μερισμάτων για το φορολογικό έτος 2021.

Αμέσως μετά η ΑΑΔΕ θα «τρέξει» τη διαδικασία προσυμπλήρωσης των εισοδημάτων, των φόρων που παρακρατήθηκαν και των φόρων που αναλογούν στα εισοδήματα στο νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.

Μέχρι τέλη Μαρτίου το άνοιγμα της πλατφόρμας

Βασικός στόχος παραμένει να ανοίξει την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έως τα τέλη Μαρτίου, ενώ θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων εξόφλησης του φόρου εισοδήματος για τους φορολογούμενους που θα λάβουν φέτος χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία η εξόφληση του φόρου γίνεται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις και θα αυξηθεί στις 8 μηνιαίες δόσεις.

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι, να δοθεί ανάσα στους φορολογούμενους, οι οποίοι θα έχουν τον χρόνο να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους, σε πολύ περισσότερες δόσεις και κατά συνέπεια μικρότερο ποσό ανά μήνα. Να σημειωθεί ότι σε 10 ή 12 δόσεις, θα πληρωθεί ο νέος ΕΝΦΙΑ, ο οποίος αναμένεται φθάσει σε 6,3 εκατ. ιδιοκτητών ακινήτων μέσα στον Μάρτιο.

Τι προβλέπει η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ

Σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνει η ΑΑΔΕ στις επιχειρήσεις και το δημόσιο για την έκδοση των βεβαιώσεων αποδοχών:

-Το επίδομα γέννησης απαλλάσσεται από κάθε φόρο και εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης) και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.

– Για τις περιπτώσεις των αναδρομικών που αφορούν αποβιώσαντες και τα οποία δηλώνονται από τους κληρονόμους ως στοιχείο της κληρονομιαίας περιουσίας, εφόσον έχουν εισπραχθεί από τους κληρονόμους και όχι από τον αποβιώσαντα, δεν αποστέλλεται αρχείο.

– Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ευάλωτων συνταξιούχων, που δόθηκε το έτος 2021 είναι αφορολόγητη, δεν υπόκειται στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε κοινωνικής ή προνοιακής παροχής.

– Η έκτακτη αποζημίωση που καταβάλλεται σε εποχικά εργαζόμενους του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου απαλλάσσεται από κάθε φόρο και εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης) και δεν προσμετράται στο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.

– Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν σε εργαζόμενους στα πλαίσια αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του COVID-19 και εξαιτίας των συνεπειών που επέφεραν άλλες καταστροφές είναι αφορολόγητες και δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης).

– Το επίδομα κατάρτισης που καταβάλλεται σε καταρτιζόμενους, μέσω ειδικού προγράμματος τηλεκατάρτισης, επιστήμονες πληττόμενους από τον COVID-19, είναι αφορολόγητο καθώς και τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν σε μη έχοντες εξαρτημένη εργασία στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του COVID-19 οι οποίες, μεταξύ άλλων, είναι αφορολόγητες και δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης).

Χωριστές δηλώσεις συζύγων

Παράλληλα, περιθώριο έως τις 28 Φεβρουαρίου έχουν οι έγγαμοι φορολογούμενοι, οι οποίοι θέλουν να υποβάλουν χωριστά τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2021.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα άνοιξε την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου και μέσα από αυτή την υπηρεσία οι έγγαμοι φορολογούμενοι μπορούν να γνωστοποιήσουν την επιλογή τους για υποβολή χωριστής δήλωσης συζύγων Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2021. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, μετά την προθεσμία αυτή δεν είναι δυνατή η ανάκληση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης.

Σημειώνεται, ότι η γνωστοποίηση της επιλογής για υποβολή χωριστής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος πρέπει να γίνεται κάθε χρονιά από τουλάχιστον έναν εκ των δύο συζύγων εντός της προθεσμίας, διαφορετικά θα υποβάλλεται κοινή δήλωση.

Τον Φεβρουάριο η απόφαση για αποδείξεις και τεκμήρια διαβίωσης

Οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις που ίσχυσαν κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2020 για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία ήταν έκτακτες παρεμβάσεις και δεν θα επαναληφθούν για τα εισοδήματα του 2021.

Το μέτρο των αποδείξεων και το καθεστώς των τεκμηρίων διαβίωσης θα εξεταστούν τον Φεβρουάριο, πριν ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των νέων φορολογικών δηλώσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ