Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 3ο Διεθνές Φόρουμ Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, το οποίο διοργάνωσε στο Ηράκλειο Κρήτης το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ) σε συνεργασία με τον Αναπτυξιακό Σύλλογο Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης. Το Φόρουμ αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων αλλά και συνάντησης και δικτύωσης γυναικών επιχειρηματιών από διάφορους κλάδους, με έμφαση στην καινοτομία, την τεχνολογία και τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από ποικίλες θεματικές ενότητες.
Συνολικά, σε 11 θεματικές ενότητες συμμετείχαν:
39 ομιλητές και ομιλήτριες από όλο τον κόσμο
120 εγγεγραμμένοι συμμετέχοντες με φυσική παρουσία και πάνω από 500 με διαδικτυακή
Στο πλαίσιο του συνεδρίου υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας (MOU) μεταξύ της Προέδρου του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ) και Προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (EBEA), κυρίας Σοφίας Κουνενάκη-Εφραίμογλου και του κου Alfredo Coppola, Συνιδρυτή της Prospera Women, Venture Partner at Marin Sonoma Impact. Στο πλαίσιο του μνημονίου έξι Ελληνίδες επιχειρηματίες θα συμμετέχουν δωρεάν στο Διεθνές Συνέδριο Καινοτομίας του Prospera στη Σαρδηνία στο τέλος του Οκτωβρίου.
Στο Φόρουμ χαιρετισμό απηύθυνε και η Πρόεδρος του Ελληνοαυστραλιανού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου HACCI κα Φωτεινή Κυπραίου, σε συνέχεια της υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας με το ΕΕΔΕΓΕ λίγες μέρες νωρίτερα.
Όπως ανέφερε η κυρία Σοφία Κουνενάκη- Εφραίμογλου, το ισχυρό μήνυμα του Φόρουμ είναι ότι «στηρίζουμε και είμαστε στη διάθεση όλων των γυναικών, ώστε να καταφέρουμε να εισέλθουν στην επιχειρηματικότητα και εν γένει στην οικονομία και την εργασία». Στην ομιλία της αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη γυναικεία καινοτόμο νεοφυή επιχειρηματικότητα, σημειώνοντας ότι τα ποσοστά των γυναικών επιχειρηματιών που αξιοποιούν την έρευνα και καινοτομία παραμένουν ακόμη μικρά, όπως και η πρόσβαση των γυναικών επιχειρηματιών σε επενδυτικά κεφάλαια. «Αυτό εμείς θέλουμε να το αλλάξουμε, με μια επιχειρηματικότητα καινοτομίας που θα βοηθήσει και την ανταγωνιστικότητα της χώρας», επεσήμανε η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ. «Γι’ αυτό και ως ΕΒΕΑ και ως Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Γυναικών Επιχειρηματιών αποφασίσαμε την ειδική υποστήριξη της γυναικείας καινοτόμου νεοφυούς επιχειρηματικότητας, μέσω της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων του ΕΒΕΑ, παρέχοντας χώρο, συμβουλευτικές υπηρεσίες και συμμετοχή σε δράσεις δικτύωσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή, μάλιστα, έχουμε ανοιχτή πανελλαδική πρόσκληση για ένταξη γυναικείων ομάδων στη Θερμοκοιτίδα», είπε η κα Εφραίμογλου. Επιπρόσθετα, μίλησε για το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε στο πλαίσιο του Φόρουμ μεταξύ του ΕΕΔΕΓΕ και της Prospera Women από τη Silicon Valley, ώστε για να δοθεί σε γυναίκες επιχειρηματίες η ευκαιρία εκπαίδευσης, δικτύωσης και επαφής με επενδυτές, προσθέτοντας ότι ήδη έξι start-ups θα συμμετάσχουν δωρεάν στο Innovation Summit για γυναικείες start-ups στη Σαρδηνία στα τέλη Οκτωβρίου. Τέλος, η κα Εφραίμογλου αναφέρθηκε στο Μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν το ΕΒΕΑ και το ΕΕΔΕΓΕ, και άλλοι φορείς από την Ελλάδα, με Εθνική Ομοσπονδία του Ελληνο-Αυστραλιανού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (HACCI) με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Αυστραλίας και Ελλάδας σε διάφορους τομείς όπως το εμπόριο, η βιομηχανία και οι εξαγωγές.
Από την πλευρά της η Πρόεδρος Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης, κα Εβελίνα Μπάκιντα, τόνισε ότι είναι ιδιαίτερη χαρά που για πρώτη φορά στο νησί φιλοξενείται αυτή η σπουδαία διοργάνωση, συμπληρώνοντας ότι «η Κρήτη είναι ένας ευλογημένος τόπος που τρέχει με γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης» και πως υπό αυτό το πρίσμα «δεν πρέπει να μιλάμε μόνο για ισότητα για το «χατίρι» της γυναίκας. Η γυναίκα μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την ανάπτυξη και να συμβάλλει ουσιαστικά και με την ενσυναίσθησή της και με, όπως λέμε, δείκτη προσαρμοστικότητας, κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα από την εποχή του covid και μετά».
Το «παρών» στο Φόρουμ ως κεντρική ομιλήτρια, έδωσε η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα Κατερίνα Παπακώστα, η οποία τόνισε ότι «Η συμμετοχή της γυναίκας στο «επιχειρείν» πέρασε από τις «συμπληγάδες» ενός αμιγώς ανδροκρατούμενου χώρου. Υποστηρίχθηκε η άποψη, ριζωμένη καλά στο συλλογικό υποσυνείδητο, ότι ρίσκο, επιχειρήσεις και γυναίκα δεν πάνε μαζί. Γιατί; Γιατί έτσι! Εξαιτίας αυτού του «έτσι» λοιπόν, όλο και περισσότερες άξιες επιχειρηματίες αποθαρρυνθήκαν από την ίδρυση ή τη συμμετοχή τους σε εταιρίες και η χώρα μας έχασε σε καινοτομία, θέσεις εργασίας και αύξηση της παραγωγής. Ήδη, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει προχωρήσει σε ουσιαστικές πρωτοβουλίες, που δραστικά καταπολεμούν τις αιτίες του προβλήματος».
Στο 3ο Διεθνές Φόρουμ Γυναικείας Επιχειρηματικότητας παραβρέθηκε και η Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Πρόεδρος Enterprise Greece, κα Μάιρα Μυρογιάννη, η οποία εστίασε στη διαβεβαίωση ότι η γυναικεία επιχειρηματικότητα βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών της Οικονομικής Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών. Κατά την παρέμβασή της σημείωσε ότι η ενδυνάμωση του ρόλου της γυναίκας στο επιχειρείν αποτελεί καθαρή στρατηγική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και ότι, σε αυτό το πλαίσιο, έχουν εγκριθεί μια σειρά εθνικών στρατηγικών και νομοθετικών πρωτοβουλιών που ενσωματώνουν τη συμμετοχή των γυναικών στις δημόσιες πολιτικές».
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης, Καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας και Ταμίας Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κα Λίτσα Παναγιωτοπούλου, ανέφερε ότι «το 3ο Διεθνές Φορουμ Γυναικείας Επιχειρηματικότητας ήταν ιδιαίτερα εμπεριστατωμένο. Απευθύνθηκε και εξέτασε όχι μόνο την γυναικεία επιχειρηματικότητα αλλά την επιχειρηματικότητα γενικά, στοχεύοντας στην συνεργασία, πρόοδο και εξάπλωση της ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις. Τονίστηκε καταρχήν η ανάγκη αλλαγής της κουλτούρας και εκπαίδευσης, τόσο των εκπαιδευτών/ μαθητών και των γονέων. Εξίσου σημαντική είναι η απόκτηση γνώσης στις εξελίξεις και εφαρμογές της τεχνολογίας. Πρωτοτυπία στο συνέδριο ήταν η συζήτηση με διακεκριμένους ακαδημαϊκούς και ερευνητές (που έχουν υλοποιήσει spinoffs κ.λπ.) για εναύσματα για την έρευνα και πώς συνδέονται τα αποτελέσματα της με την επιχειρηματικότητα και την επιτυχία.