Σε νέα εποχή περνάει ο παγκόσμιος γεωστρατηγικός χάρτης με την επικείμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ τόσο της Φινλανδίας, όσο και της Σουηδίας.
Οι δύο χώρες έκαναν «στροφή» και ανακοίνωσαν ότι θα υποβάλουν αίτηση προκειμένου να γίνουν μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, σε μία απόφαση που έχει προκαλέσει «ντόμινο» αντιδράσεων και εξελίξεων.
Η ξαφνική αυτή μεταστροφή Φινλανδίας-Σουηδίας, δύο χώρες που η στρατηγική τους επιλογή εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες ήταν η ουδετερότητα και η μη συμμετοχή τους στη Συμμαχία, προφανώς έχει λόγο: την βίαιη εισβολή της «γειτόνισσάς» τους Ρωσίας στην Ουκρανία. Και, αν μη τι άλλο, η εν λόγω απότομη αλλαγή κατεύθυνσης σηματοδοτεί μεγάλες αλλαγές στον παγκόσμιο γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό «χάρτη», αλλά και στο ευρωπαϊκό τοπίο ασφάλειας.
Άρνηση Τουρκίας
Ωστόσο, η εν λόγω εξέλιξη βρήκε σθεναρή αντίσταση από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία έκανε λόγο για στήριξη τρομοκρατών (σ.σ. PKK) από τις δύο χώρες.
Φυσικά, τον (αρνητικό) τόνο είχε δώσει πρώτος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει ότι η Τουρκία δεν βλέπει θετικά την ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι οι δύο χώρες «φιλοξενούν πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις».
Οργισμένη η Ρωσία
Από τη μεριά της, βέβαια, η Ρωσία αισθάνεται απειλή από αυτή την εξέλιξη. Και αυτό διότι η είσοδος της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα επεκτείνει σημαντικά τα σύνορα του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.
Μάλιστα, έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να το αφήσει έτσι, απειλώντας ακόμη και με πυρηνικό πόλεμο.
Οι στρατοί και των δύο χωρών είναι συμβατοί με το ΝΑΤΟ και περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό πυροβολικού και τανκς. Η Φινλανδία, της οποίας τα σύνορα με τη Ρωσία έχουν μήκος περίπου 1.300 χιλιόμετρα, διατηρούσε ένα σύστημα στρατολόγησης, διοικώντας μια εφεδρεία 900.000 στρατιωτών και ήταν σε θέση να αναπτύξει 280.000 από αυτούς σε καιρό πολέμου. Η Σουηδία, από την άλλη, επανέφερε τη στράτευση το 2018.