Στο μικροσκόπιο των ερευνών των βελγικών αρχών για το πολύκροτο σκάνδαλο Qatargate που ξέσπασε στην καρδιά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, βρίσκονται πλέον οι δέσμες από χαρτονομίσματα – ύψους συνολικά 1,5 εκατομμυρίου ευρώ – που κατασχέθηκαν κατά τις εφόδους που πραγματοποιήθηκαν.
Ακολουθώντας την πορεία των χρημάτων, οι ερευνητές θέτουν πλέον ως προτεραιότητα τον εντοπισμό της προέλευσής τους, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας σύμφωνα με την L’ Echo.
Όπως προκύπτει από τις ίδιες πληροφορίες, τις οποίες η εισαγγελία δεν έχει ούτε σχολιάσει ούτε επιβεβαιώσει, ένα μεγάλο μέρος αυτών των χαρτονομισμάτων θεωρούνται καινούργια, ακόμη και σε πλαστικό περιτύλιγμα καθώς επίσης και φρεσκοεκδοθέντα. Τέλος, ορισμένα από αυτά τα τραπεζογραμμάτια εκδόθηκαν στο Βέλγιο, ενώ τα υπόλοιπα ακόμη εξετάζονται.
“Κλειδί” ο τόπος έκδοσης
Γνωρίζοντας τον τόπο έκδοσης, θα είναι εύκολο να βρεθεί η τράπεζα από την οποία έγινε η ανάληψη των χρημάτων και επομένως ο τραπεζικός λογαριασμός και η ταυτότητα του προσώπου που ανέλαβε την ανάληψη, και κατ’ επέκταση, εκείνης των ατόμων για τα οποία θα υπάρχουν υποψίες ενεργής συμμετοχής στην υπόθεση διαφθοράς.
Ταυτόχρονα, θα αναλυθούν τα δακτυλικά αποτυπώματα και θα συγκριθούν με εκείνα των κατηγορουμένων ή άλλων προσώπων που ακούστηκαν. Ωστόσο οι πραγματογνωμοσύνες αυτές αναμένεται να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες.
Κάθε χαρτονόμισμα είναι ανιχνεύσιμο, ιδίως χάρη στην εμπειρογνωμοσύνη ορισμένων ερευνητών του OCDEFO, οι οποίοι εδώ υποστηρίζουν το OCRC, που είναι υπεύθυνο για τις έρευνες.
Αν έγινε ανάληψη μέρους των χρημάτων στο Βέλγιο, το ερώτημα που τίθεται είναι το από που προέρχονται τα υπόλοιπα, με τις υποψίες να πέφτουν πρώτες στο Κατάρ. Αν και, σύμφωνα με γνώστες του θέματος, φαίνεται αμφίβολο αν το Κατάρ έχει προνομιακή πρόσβαση σε πρόσφατα εκδοθέντα τραπεζογραμμάτια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Για το πώς ακριβώς θα μπορούσαν να προχωρήσουν κάποιοι σε ανάληψη τέτοιων ποσών μετρητών χωρίς να κινήσουν υποψίες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εικάζεται ότι τα χρήματα αντλήθηκαν από την τράπεζα σταδιακά.
Υπενθυμίζεται ότι στο “μικροσκόπιο” των Αρχών βρέθηκε και το Πόθεν Έσχες του πατέρα της Εύας Καϊλή, ο οποίος και προσήχθη καθώς, φέρεται να βρέθηκε κρατώντας μία τσάντα γεμάτη χαρτονομίσματα και να σκόπευε να διαφύγει.
Η παραπάνω ενέργεια αποφασίστηκε διότι ο πατέρας της είναι δημόσιος λειτουργός και υποχρεούται εκ του νόμου σε υποβολή σχετικής δήλωσης.