Η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε κατά πλειοψηφία την άρση της ασυλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, για φερόμενες πράξεις σοβαρής διατάραξης δικαστικών συνεδριάσεων και αθέμιτης επιρροής σε δικαστικούς λειτουργούς. Οι κατηγορίες σχετίζονται με την ιδιότητά της ως συνηγόρου υπεράσπισης στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, κατά το διάστημα 2.2.2024 έως 16.5.2024. Η ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας της έληξε με 225 ψήφους υπέρ, 57 κατά και μία ψήφο «παρών».
Αντιδράσεις Κομματικών Εκπροσώπων
- Ο Δημήτρης Μάντζος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι η υπόθεση έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν κατά συνείδηση.
- Ο Γιάννης Γκιόκας του ΚΚΕ, δήλωσε αντίθετος στην άρση της ασυλίας της Κωνσταντοπούλου, τονίζοντας ότι η κ. Κωνσταντοπούλου συμμετείχε στην υπόθεση όχι μόνο ως δικηγόρος, αλλά και ως πολιτικός και πολιτικός αρχηγός.
- Ο Χρήστος Γιαννούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε την ανάγκη σοβαρής συζήτησης για τα γεγονότα στο Βόλο και ότι η Βουλή πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα για τη στάση αυτή.
- Η Έφη Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά χαρακτήρισε την υπόθεση πολιτική στοχοποίηση.
- Η Ελένη Καραγεωργοπούλου, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας, κατήγγειλε την κατηγορία ως μέθοδο πολιτικής εξουδετέρωσης της Κωνσταντοπούλου.
Άρση Ασυλίας Γιάννη Καλλιάνου και άλλων Βουλευτών
Η Ολομέλεια αποφάσισε επίσης την άρση της ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Καλλιάνου, μετά από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση από γιατρούς του Αττικού Νοσοκομείου. Ο ίδιος δήλωσε ότι η απόφαση ήταν για την αποκατάσταση της μνήμης του πατέρα του.
Επιπλέον, η Ολομέλεια αποφάσισε την άρση της ασυλίας του Ζεϊμπέκ Χουσεϊν και του Μπαράν Μπουρχάν, με 247 και 248 ψήφους υπέρ, αντίστοιχα. Οι κατηγορίες αφορούν εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση μέσω διαδικτύου.
Αυτές οι αποφάσεις της Βουλής αναδεικνύουν τη σημαντικότητα των θεσμικών διαδικασιών, εν μέσω αντιπαραθέσεων και πολιτικών διαφορών.