Επίσκεψη της Υφυπουργού Ανάπτυξης, Ζωής Ράπτη, στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

0

Η λεωφορειακή γραμμή 818, που εξυπηρετεί τη διαδρομή από το Άνω Πέραμα προς το κέντρο της πόλης, είχε έναν ιδιαίτερο επιβάτη την συγκεκριμένη μέρα. Πρόκειται για τον υφυπουργό Μεταφορών και Υποδομών, κ. Βασίλη Οικονόμου, ο οποίος επισκέφθηκε το δημαρχείο Περάματος μετά από πρόσκληση του δημάρχου κ. Γιάννη Λαγουδάκου.

Το Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» ιδρύθηκε το 1961 και σήμερα αποτελεί ένα από τα κορυφαία διεπιστημονικά Ερευνητικά Κέντρα της Ελλάδας. Εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και ασχολείται με έργα που χρηματοδοτούνται από κρατικά κονδύλια, την Ευρωπαϊκή Ένωση, Διεθνείς Οργανισμούς και τη Βιομηχανία.

Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» έχει ανταγωνιστική παρουσία στη διεθνή έρευνα. Βιβλιομετρικές αναλύσεις από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, το Nature Index, αναδεικνύουν το Κέντρο ανάμεσα στους κορυφαίους ελληνικούς οργανισμούς όσον αφορά την ποιότητα των επιστημονικών δημοσιεύσεων. Αντίστοιχες αναλύσεις (Διανέοσις – ΕΜΠ) σχετικά με την ικανότητα του Κέντρου να προσελκύει και να συντονίζει ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα, συμπεριλαμβάνουν τον Δημόκριτο στα 50 κορυφαία ιδρύματα της Ευρώπης.

Συντονίζει τρεις μεγάλες εθνικές ερευνητικές υποδομές (Innovation_el, Openscreen και Calibra) και συμμετέχει σε ακόμα οκτώ. Ταυτόχρονα υποστηρίζει εργαστήρια, πιστοποιημένα για την ποιότητά τους, με εξειδίκευση σε μετρήσεις και δοκιμές για το Περιβάλλον, την Ενέργεια, το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία, καθώς και το Εθνικό Εργαστήριο Αντιντόπιγκ.

Παράλληλα, συμμετέχει σε Μεταπτυχιακά προγράμματα σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Τμήματα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο της επέκτασης και ανακαίνισης των κτηριακών εγκαταστάσεων του Δημοκρίτου, συνολικού προϋπολογισμού 48,33 εκατ. ευρώ, που συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

“Στόχος μας η διασύνδεση ερευνητικών αποτελεσμάτων με επιχειρηματικότητα”

Μετά την ενημερωτική συνάντηση, η Υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη δήλωσε: «Ο Δημόκριτος εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς στα θέματα της βαθιάς τεχνολογίας και της Τεχνητής Νοημοσύνης, με εφαρμογές από τον πολιτισμό μέχρι την ενέργεια, την άμυνα και την ψηφιακή διακυβέρνηση, και από τις βιοεπιστήμες και την υγεία μέχρι την πυρηνική τεχνολογία, καθώς και σε καινούριους τομείς όπως, μεταξύ άλλων, οι κβαντικοί υπολογιστές και η κβαντική τεχνολογία, τα μικροσυστήματα και η μικροηλεκτρονική.

Παράλληλα, έχει δημιουργήσει αυτόνομο τμήμα καινοτομίας και υποστήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, το οποίο διαχειρίζεται ένα κάμπους που ήδη φιλοξενεί 51 νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους νέους μας επιστήμονες, προκειμένου να συνδέσουν την έρευνα τους με την παραγωγή και την εξαγωγή αποτελεσμάτων και να στηρίξουν τη χώρα μας και στο εξωτερικό.

Στο Υπουργείο Ανάπτυξης στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τη συνεργασία των ερευνητικών ινστιτούτων με την αγορά εργασίας και τη διασύνδεση των ερευνητικών αποτελεσμάτων με την επιχειρηματικότητα.

Στόχος μας, επίσης, στο Υπουργείο Ανάπτυξης είναι να κάνουμε ορατή στους συμπολίτες μας την έρευνα που διεξάγεται σε όλα τα ερευνητικά μας κέντρα, ώστε να διευρύνουμε και τη δική τους συμμετοχή στα επιτεύγματα της έρευνας και της καινοτομίας. Σημαντικό, ακόμα, είναι ότι έχει ανοίξει ο διάλογος για τα ζητήματα ηθικής της τεχνολογίας, με τον Άνθρωπο να είναι στο επίκεντρο».

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος Γιώργος Νούνεσης, ο αντιπρόεδρος και Διευθυντής Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής Χρήστος Μάρκου, οι Διευθυντές των Ινστιτούτων Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Βαγγέλης Καρκαλέτσης, Βιοεπιστημών και Εφαρμογών Δημήτρης Κλέτσας, Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας Ευάγγελος Γογγολίδης, Κβαντικής Υπολογιστικής και Κβαντικής Τεχνολογίας Παναγιώτης Δημητράκης, ο εκλεγμένος Διευθυντής του Ινστιτούτου Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης, καθώς και η αιρετή εκπρόσωπος των ερευνητών – ΕΛΕ στο ΔΣ Ελένη Μακαρώνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ