Η φορολογική αρχή εστιάζει στα φιλοδωρήματα που λαμβάνουν οι σερβιτόροι – Πότε αυτά θεωρούνται φορολογητέο εισόδημα

0

Το φιλοδώρημα έχει γίνει πλέον παγίδα για επιχειρήσεις και εργαζομένους, εάν δεν τηρηθούν συγκεκριμένοι κανόνες. Σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου, ακόμα και το ελάχιστο ποσό που αφήνουν οι πελάτες στους εργαζόμενους θεωρείται μισθός.

Ο Γιώργος Κουράσης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εστιατόρων, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι, σύμφωνα με την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, το φιλοδώρημα πρέπει να καταβάλλεται στους εργαζομένους ως μισθός, με τις αντίστοιχες κρατήσεις και ασφαλιστικές εισφορές. Ο κ. Κουράσης εξήγησε ότι το πρόβλημα προκύπτει από τη σύνδεση με τις ταμειακές μηχανές.

Για να γίνει πιο κατανοητό στους πελάτες, έφερε το εξής παράδειγμα: αν ο λογαριασμός είναι 100 ευρώ και ο πελάτης πληρώνει με κάρτα, αν αφήσει 10 ευρώ φιλοδώρημα, σύμφωνα με την οδηγία του κ. Πιτσιλή από το 2023, για να μην υπάρξει παράβαση για την επιχείρηση, στα νέα POS υπάρχει ειδικό κουμπί για την καταχώρηση του φιλοδωρήματος.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, τα φιλοδωρήματα δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, καθώς θεωρούνται εκκρεμείς συναλλαγές. Στο τέλος του μήνα, η επιχείρηση καταβάλλει κανονικά τα φιλοδωρήματα στους εργαζόμενους, αφού πρώτα παρακρατήσει τις ασφαλιστικές εισφορές. Ωστόσο, αν δεν ακολουθηθεί η διαδικασία της ξεχωριστής χρέωσης για τα φιλοδωρήματα και καταχωρηθούν 110 ευρώ στο POS και 100 ευρώ στην ταμειακή μηχανή, τότε θα προκύψει πρόβλημα λόγω της διαφοράς στον τζίρο.

Στο ετήσιο εκκαθαριστικό, θα πρέπει να συμπεριληφθούν και τα φιλοδωρήματα ως επιπλέον αμοιβές.

Ο ιδιοκτήτης καφετέριας, Μάνος Τανακάκης, δήλωσε στο Action24 ότι οι υπεύθυνοι για την εφαρμογή αυτής της ρύθμισης δεν έχουν γνώση του τομέα της εστίασης.

Η Απόφαση Πιτσιλή

Στην απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή (Α.1088/2023), παρέχονται τεχνικές οδηγίες σχετικά με την εγκατάσταση και λειτουργία των POS, εστιάζοντας στη διαχείριση των φιλοδωρημάτων.

Συγκεκριμένα, η απόφαση αναφέρει ότι: «Όταν ένα φιλοδώρημα αποδίδεται στον εργαζόμενο μέσω κάρτας, υπάρχει η δυνατότητα να καταχωρηθεί συγκεκριμένα στο EFTPOS, με αυτόνομη εκτέλεση μέσω της πληκτρολόγησης του ποσού του φιλοδωρήματος (amount tip). Παράλληλα, απαιτείται υποχρεωτική διαδικασία αποστολής αυτών των συναλλαγών στην ECR».

Η λογική πίσω από αυτή τη διαδικασία συνεχίζει, αναφέροντας ότι «Τα ποσά των φιλοδωρημάτων καταγράφονται ως εκκρεμείς συναλλαγές και αποστέλλονται στην ECR σε πακέτα (tip amount). Η ECR επιστρέφει ACK -RESULT στο EFTPOS για κάθε εκκρεμή εγγραφή, επιτρέποντας στο EFTPOS να ολοκληρώσει το πακέτο».

Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια των φορολογικών ελέγχων που διεξάγονται ειδικά σε επιχειρήσεις εστίασης, οι ελεγκτές, εκτός από άλλες διασταυρώσεις, εξετάζουν και τη διαχείριση των φιλοδωρημάτων που δίνονται μέσω των POS. Συγκεκριμένα, ελέγχουν:

– Εάν το ποσό που δόθηκε ως φιλοδώρημα αποδόθηκε πλήρως στους εργαζόμενους ή αν παρακρατήθηκε κάποιο μέρος του, καθώς και αν αυτό δηλώθηκε στα έσοδα της επιχείρησης.
– Εάν τα ποσά που δόθηκαν ως φιλοδώρημα θεωρήθηκαν «πρόσθετες αποδοχές», αν επιβλήθηκαν κρατήσεις επ’ αυτών και αν συμπεριλήφθηκαν στις ετήσιες βεβαιώσεις αποδοχών των εργαζομένων.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ