«Άδεια» από τα καθήκοντά του για να διεκδικήσει την επανεκλογή του έλαβε ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ

0

Το Κογκρέσο του Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης πως ενέκρινε το αίτημα του προέδρου της χώρας Ναγίμπ Μπουκέλε να λάβει άδεια από τα καθήκοντά του, προκειμένου να διεκδικήσει την επανεκλογή του στις εκλογές που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν την 4η Φεβρουαρίου 2024, καθώς ο πολύ δημοφιλής αρχηγός του κράτους συνεχίζει να αψηφά το γεγονός ότι ο θεμελιώδης νόμος απαγορεύει τις διαδοχικές προεδρικές θητείες.

Η σαλβαδοριανή εθνική αντιπροσωπεία, όπου την πλειοψηφία των εδρών έχει το κόμμα του κ. Μπουκέλε, οι Νέες Ιδέες, διευκρίνισε πως θα τον αναπληρώσει κατά τη διάρκεια της «άδειας» στα προεδρικά καθήκοντα η Κλαούδια Ροδρίγκες, η ως τώρα επικεφαλής της Εθνικής Διεύθυνσης Δημοτικών Έργων.

Η κυρία Ροδρίγκες έχει εργαστεί στο παρελθόν σε επιχειρήσεις της οικογένειας Μπουκέλε. Υπήρξε επίσης συνεργάτιδά του όταν ο σημερινός πρόεδρος ήταν ακόμη δήμαρχος της Νουέβο Κουσκατλάν και της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο κ. Μπουκέλε ανακοίνωσε πως θα ζητούσε να του δοθεί άδεια για να «αφοσιωθεί στην προεκλογική εκστρατεία».

Ο αρχηγός του κράτους, 41 ετών, στην εξουσία από το 2019, είχε καταστήσει σαφές από πέρυσι πως θα διεκδικούσε την επανεκλογή του, μολονότι το Σύνταγμα του Ελ Σαλβαδόρ ορίζει πως η υποψηφιότητα για την προεδρία είναι εφικτή μόνο εάν το πρόσωπο που την καταθέτει δεν ασκούσε δημόσιο αξίωμα για τουλάχιστον έξι μήνες, κάτι που πρακτικά τον απέκλειε.

Το κυβερνών κόμμα τον ανέδειξε στην παραταξιακή διαδικασία τον Ιούλιο υποψήφιό του για το αξίωμα – χωρίς αντίπαλο. Συνυποψήφιος του θα είναι ο νυν αντιπρόεδρος Φέλιξ Ουγιόα.

Ο νικητής των εκλογών του Φεβρουαρίου θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Ιουνίου. Αν επανεκλεγεί, κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό, ο κ. Μπουκέλε θα παραμείνει στην εξουσία ως τουλάχιστον το 2029.

Κυκλοφορούσαν για καιρό σενάρια κατά τα οποία ο κ. Μπουκέλε θα υπέβαλε παραίτηση μερικούς μήνες προτού ολοκληρωθεί η θητεία του, για να παρακάμψει την απαγόρευση. Το 2021, μέλη του συνταγματικού τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου -διορισμένα από την κυβέρνησή του- ερμήνευσαν άρθρο του θεμελιώδους νόμου κατά τρόπο που συμπέραινε ότι η δεύτερη συναπτή θητεία του στην προεδρία ήταν νόμιμη, προκαλώντας κατακραυγή εντός κι εκτός της χώρας.

Ο δεξιός πρόεδρος συγκαταλέγεται στους πιο δημοφιλής ηγέτες στη Λατινική Αμερική, κατά δημοσκοπήσεις, κυρίως χάρη στον «πόλεμο κατά των συμμοριών» που εξαπέλυσε το 2022, παρά τις επικρίσεις οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις μεθόδους του -οι αρχές λένε πως έχουν συλλάβει και προφυλακίσει 75.000 φερόμενους ως κακοποιούς- και παρά τις καταγγελίες πολιτικών του αντιπάλων για παρέκκλισή του στον αυταρχισμό και παραβιάσεις του κράτους του δικαίου.

Ουδείς προκάτοχος του Ναγίμπ Μπουκέλε διεκδίκησε ποτέ δεύτερη συναπτή προεδρική θητεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ