Ένωση Δημάρχων Αττικής: Στο πλευρό της δημάρχου και του Δ.Σ. Αγ. Δημητρίου για το θέμα των συμβασιούχων

0

Οι εργαζόμενοι είχαν προσφύγει στα δικαστήρια και τον Σεπτέμβρη του 2022 το δικαστήριο όρισε την μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Από τότε μέχρι και σήμερα, παρά την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να μην εξαντλήσει τα ένδικα μέσα για να ζητήσει την αναίρεση της πρωτόδικης απόφασης, οι εργαζόμενοι μπλέχτηκαν στα δίκτυα του νομικού πλαισίου “Βορίδη” και βεβαίως, για τη στάση του, ολόκληρος ο Δήμος «κηρύχτηκε» απολογούμενος.

Συγκεκριμένα, η κατηγορία για το δημοτικό συμβούλιο είναι ότι «παραβίασε» τη διάταξη του ΥΠΕΣ, που επιβάλλει ο Δήμος ως φορέας γενικής κυβέρνησης να ασκεί έφεση στο πλαίσιο της υποχρεωτικής εξάντλησης των ένδικων μέσων και με αυτόν τον τρόπο να αποφεύγονται οι μονιμοποιήσεις υπαλλήλων στους Δήμους.

Κατά την εισήγησή της η Δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου, η οποία ωστόσο έχει καταθέσει αίτηση αναίρεσης κατά της θετικής απόφασης στον Άρειο Πάγο, είπε:

«Είχαμε πει ότι η συγκεκριμένη διάταξη παραβιάζει ξεκάθαρα την αυτοτέλεια των Δήμων και την ποιότητα των υπηρεσιών που καλούμαστε να παρέχουμε στους δημότες. Το ζήτημα απασχόλησε τη νομική μας υπηρεσία και βεβαίως την οικονομική μας επιτροπή που έλαβε τις σχετικές αποφάσεις. Αποφασίσαμε ομόφωνα να ασκηθεί προσφυγή στην Επιτροπή του άρθρου 152 αλλά δεν εισήχθη στην Οικονομική Επιτροπή, ούτε στο δημοτικό συμβούλιο απόφαση για αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο. Η νομική όμως υπηρεσία υποχρεούταν εκ του νόμου να καταθέσει αίτηση αναίρεσης και έχει καταγραφεί αυτό και στα πρακτικά. Η Επιτροπή του άρθρου 152 άφησε να παρέλθει η χρονική προθεσμία για να απορρίψει σιωπηλά την προσφυγή μας. Οπότε, προσφύγαμε και στο Διοικητικό Εφετείο. Είμαστε λοιπόν σε αυτό το σημείο, λαμβάνοντας την κλήση από την Αποκεντρωμένη.

Ξεκαθαρίσαμε ότι συνέχιση των εργαζομένων, ιδίως στη Δ/νση Περιβάλλοντος, θα ήταν προς την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος αλλά και μια αναγκαιότητα για το Δήμο καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Οι αποφάσεις μας ήταν συνειδητές. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είναι ξεκομμένη από τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Το θέμα, για εμάς, έχει νομική και πολιτική διάταξη. Θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: Αν δεν αλλάξει ο νόμος, όσες αποφάσεις και αν πάρουμε, εμείς ή άλλοι Δήμοι, οι εργαζόμενοι-συμβασιούχοι δεν θα επωφεληθούν, γιατί σε Β’ βαθμό, στο Εφετείο δηλαδή, οι αποφάσεις χάνονται. Κα το ξέρετε όλοι ότι το δικαστήριο στέκεται στο γράμμα του νόμου και όχι στην ουσία. Καλώ λοιπόν όλους μας να σταθούμε στο πολιτικό σκέλος, αναδεικνύοντας τον αυτοδιοικητικό μας ρόλο και αφήνοντας πίσω την όποια κομματική ταυτότητα έχει ο καθένας”.

Η εισήγηση – πρόταση που κατατέθηκε από πλευράς δημοτικής Αρχής ήταν η εξής:

 1. Να σταλεί επιστολή στο ΥΠΕΣ, σε κόμματα, φορείς, συνδικαλιστικά όργανα, με την οποία ο Δήμος θα ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΛΗΣΗ ΣΕ ΑΠΟΛΟΓΙΑ 27 ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
 2. ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΒΟΡΙΔΗ
 3. ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΔΗΜΟΥ ΣΤΙΣ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΕΣ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ
 4. ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ -ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΔΗΜΩΝ

Από την πλευρά τους εκπρόσωποι των εργαζομένων πέρασαν σε αντεπίθεση κατά πάντων και πρότειναν (επιπλέον) να γίνει “παρέλαση”  διαμαρτυρίας την 25η Μαρτίου με ταυτόχρονο κάλεσμα σε όλους τους φορείς της πόλης ενώ συζητήθηκε -όχι απλά συμβολικό- αλλά καθολικό κλείσιμο του Δήμου.

Σε ερώτημα για το αν γνώριζε η Δήμαρχος ότι η νομική υπηρεσία θα υποχρεωνόταν (και θα προχωρούσε) σε αίτηση αναίρεσης προς τον Άρειο Πάγο, η Δήμαρχος είπε ότι προφανώς γνώριζε… αλλά παρέπεμψε στα πρακτικά, που αποδεικνύουν-όπως είπε- ότι η ίδια υπέγραψε (ως πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής) μόνον την προσφυγή στο άρθρο του 152.  

Σε αντεπίθεση κατά της στάσης της Δημάρχου πέρασε, από πλευράς αντιπολίτευσης, ο Χρήστος Πρεκετές, κατηγορώντας την κα Ανδρούτσου, μεταξύ άλλων, ότι με τις κινήσεις της «φτάσαμε όλοι σε αδιέξοδο». Ο κ. Πρεκετές είπε ότι η Δήμαρχος επιδεικνύει επιλεκτική ευαισθησία, την εγκάλεσε για παλαιότερες δηλώσεις της περί… «βολεμένων» και ότι παραδόθηκε αμαχητί σε συνδικαλιστικές νοοτροπίες “περασμένου αιώνα”. Ο κ. Πρεκετές επιτέθηκε ευθέως και στον Πρόεδρο των εργαζομένων κ. Ευθυμίου ενώ χαρακτήρισε “τρύπιο σωσίβιο” την ΠΟΕ-ΟΤΑ.

 

 

Η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ

 

“Η νεοφιλελεύθερη πολιτική που πρεσβεύει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.), ξεπουλώντας και ιδιωτικοποιώντας κάθε Δημόσια-Κοινωνική δομή του κράτους, οδηγεί καθημερινά σε μικρά ή μεγάλα εγκλήματα. Ένα από αυτά είναι η τραγική απώλεια πενήντα επτά (57) ανθρώπων που συγκλονίζει την Ελληνική Κοινωνία. Είναι αποτέλεσμα της απαξίωσης, της αποστελέχωσης, του ξεπουλήματος, της αποδόμησης των Ελληνικών Σιδηροδρόμων διαχρονικά!

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει θρηνήσει εξήντα πέντε (65) νεκρούς τα τελευταία 8,5 χρόνια. Στο βωμό της «δημιουργικής απαξίωσης» και των αδιεξόδων που η κυβέρνηση σήμερα εντέχνως εντείνει προκειμένου να ωθήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην λογική της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών και δομών. Είναι αδιαμφησβήτητο πως η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εκχώρησης των υπηρεσιών σε εργολάβους, έχουν αυτοσκοπό το κέρδος. Αυτή είναι η «κυψέλη» της οικονομικής διαφθοράς, της διαπλοκής, της κατασπατάλησης και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.), προκειμένου η παρακμή και η απαξίωση να «βρωμίσει» κάθε Δημόσια-Κοινωνική δομή, έχει κλείσει ερμητικά την στρόφιγγα των προσλήψεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε αυτό το πλαίσιο ψήφισε το άρθρο 37 του Νόμου 4915/2022, με το οποίο κατέστη υποχρεωτική η έφεση εκ μέρους των Δήμων στις περιπτώσεις δικών που αφορούν τον προσδιορισμό ή την μετατροπή της εργασιακής σχέσης μεταξύ εργαζομένων και Δήμων. Ακόμη και όταν η ίδια η Δικαιοσύνη αποφασίσει να απεικονίσει την πραγματική εργασιακή σχέση εργαζομένων που δήθεν προσλήφθηκαν για έκτακτες και απρόβλεπτες ανάγκες, «υποχρεώνει» στη εξάντληση κάθε ένδικου μέσου προκειμένου κανείς να μην έχει σταθερή εργασιακή σχέση. Όταν οικονομικές δικαστικές διαφορές με ιδιώτες, εργολάβους και Νομικά Πρόσωπα δύνανται να καταστούν τελεσίδικες από τον πρώτο βαθμό εκδίκασης, ακόμα και αν είναι ενάντια στα συμφέροντα των Δήμων και κατά συνέπεια του Ελληνικού Δημοσίου, σε περιπτώσεις νομικής αντιδικίας με εργαζομένους, ο εργοδότης Δήμος υποχρεούται πλέον να εφεσιβάλει κάθε θετική πρωτόδικη απόφαση υπέρ των εργαζομένων. Οι συνάδελφοι συμβασιούχοι που προσφεύγουν στη δικαιοσύνη καλύπτουν τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες, οι οποίες με ευθύνη της κυβέρνησης δεν καλύπτονται με προσλήψεις.

Η «άνωθεν εντεταλμένη» απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, να καλέσει σε απολογία σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίου Δημητρίου, με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος με δόλο, γιατί αρνήθηκε να ασκήσει έφεση επί των δυο πρωτόδικων αποφάσεων και να αποδεχτεί την μετατροπή της σύμβασης τριάντα τεσσάρων (34) εργαζομένων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, είναι προκλητική και αυταρχική, καταρρακώνει τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποτελεί πλήγμα για την Δημοκρατία. 

Ο κ. Μάκης Βορίδης…

 • Τί έκανε για τους εξήντα πέντε (65) νεκρούς εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; TΙΠΟΤΑ!
 • Τί έκανε για την «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία που γενικεύεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; ΤΙΠΟΤΑ!
 • Τί έκανε για τον θάνατο της ανασφάλιστης εργαζόμενης πολύτεκνης μάνας στο Ξυλόκαστρο έναντι μαύρου μεροκάματου 20,00 ευρώ; ΤΙΠΟΤΑ!
 • Τί έκανε για τις δεκάδες καταγγελίες που καθημερινά καταφθάνουν στο γραφείο του, στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), για την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων… ΤΙΠΟΤΑ!

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.) που σήμερα εμφανίζονται δήθεν επιλεκτικά ως «τιμητής» της νομιμότητας, «κουρέλιασε» την Τοπική Αυτοδιοίκηση ψηφίζοντας και επιβάλλοντας την μεταφορά κρίσιμων και με σημαντικό οικονομικό αντικείμενο αρμοδιοτήτων των Δημοτικών Συμβουλίων προς τις Οικονομικές Επιτροπές προκειμένου να «διευκολύνουν» το ξεπούλημα υπηρεσιών στα εργολαβικά συμφέροντα. Διατάξεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές οριστικά και αμετάκλητα από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)!!! Εκείνοι που παραβίασαν το Σύνταγμα για να διευκολύνουν τις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών των Ο.Τ.Α., εγκαλούν ως «παράνομο» όποιον Αιρετό υπερασπίζεται την συνταγματική Διοικητική Αυτοτέλεια των Δήμων. Η κυβέρνηση «παίζει» με τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς, τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα. Δημιούργησε ένα χάος μεγαλύτερο από αυτό που ισχυριζόταν ότι ήθελε να βάλει σε τάξη.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτή η κυβέρνηση δεν σέβεται αλλά χρησιμοποιεί κατά το δοκούν την Δημοκρατία και τους θεσμούς, δεν σέβεται την Αυτοδιοίκηση και τις αποφάσεις της, δεν σέβεται τους εργαζόμενους που πασχίζουν καθημερινά να κρατήσουν όρθιες και λειτουργικές τις υπηρεσίες με κοινωνικό χαρακτήρα, δεν σέβεται επιλεκτικά την Δικαιοσύνη όταν αυτή αποφασίζει ότι οι υπάλληλοι με πολλά χρόνια υπηρεσίας καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και η σχέση εργασίας τους είναι εξαρτημένης εργασίας Αορίστου Χρόνου, όπως η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία επιβάλλει, δεν σέβεται καν τους Δημότες που πληρώνουν και έχουν την απαίτηση να έχουν αποτελεσματικές υπηρεσίες.

Η μόνη αλήθεια είναι πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ασφαλείας, κίνδυνος για την Δημόσια υγεία, κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας, κίνδυνος για τα παιδιά μας.

Στην υπηρεσία πρασίνου, στο τεχνικό συνεργείο, στην καθαριότητα, στις κοινωνικές δομές, στους Παιδικούς μας Σταθμούς, στις διοικητικές υπηρεσίες, αν φύγουν οι εργαζόμενοι τότε θα βάλουμε λουκέτο. Και οι υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν λειτουργούν με…«Τηλεδιοίκηση» από κανένα Υπουργικό Γραφείο. Οι υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν ανάγκη από εργαζόμενους που θα δίνουν την καθημερινή μάχη της επίλυσης των προβλημάτων και της καθημερινότητας την οποία δυστυχώς οι κυβερνώντες επιδεικτικά αγνοούν!

Πραγματικότητα που θα μπορούσε γλαφυρά να εξηγήσει στο κ. Βορίδη και στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η Κ.Ε.Δ.Ε. και ο Πρόεδρός της κ. Παπαστεργίου εάν ξεπερνούσαν κομματικές αγκυλώσεις και εξαρτήσεις, υπερασπιζόμενοι το θεσμό που τάχθηκαν και αυτοί να υπηρετούν!

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με βάση και τις εξελίξεις αποφάσισε:

 1. Καταγγέλλει ως εκφοβιστική και τρομοκρατική την ενέργεια να καλέσει σε απολογία Αιρετό της Τοπικής Αυτοδιοίκησηςδιότι αποφάσισε το καλύτερο για την πόλη που εκλέχθηκε να υπηρετεί.
 2. Ζητά από τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Παπαστεργίου να συγκαλέσει άμεσα σε δια ζώσης συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε. προκειμένου παρουσία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. να ληφθούν αποφάσεις.Εκτιμώντας τις εξελίξεις αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί μαζική Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας Σωματείων και εργαζομένων στα γραφεία της Κ.Ε.Δ.Ε. Ήρθε η ώρα όλοι να διαλέξουν στρατόπεδο.
 3. Να στηρίξει τις αποφάσεις για κινητοποιήσεις του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Αγίου Δημητρίου με Πανελλαδική Στάση Εργασίαςκαι Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών με μαζικό κάλεσμα Σωματείων και εργαζομένων.

Το αίτημα για ενίσχυση του προσωπικού σε όλες στις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι επίκαιρο και επιτακτικό. Η εγκατάλειψη και η απαξίωση είναι καθημερινή και η παραμονή εργαζομένων που εργάζονται με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις είναι επιβεβλημένη για τις βασικές καθημερινές λειτουργίες Δημοτικών υπηρεσιών.

Διεκδικούμε:

 • Να καταργηθεί τώρα η υποχρέωση εξάντλησης κάθε ένδικου μέσου που αφορά μόνο σε διεκδικήσεις εργαζομένωντην στιγμή που για κάθε διεκδίκηση ιδιώτη ή εργολάβου επιτρέπεται ο συμβιβασμός, η κατάργησης δίκης και η μη άσκηση ένδικων μέσων!
 • Να ανακληθεί άμεσα κάθε προσπάθεια εκφοβισμού και δίωξης Αιρετών που στέκονται στο πλευρό των εργαζομένων εξυπηρετώντας το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών που τους εξέλεξαν.
 • Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με αξιοκρατία και διαφάνεια σε όλες τις υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. ώστε να καλυφθούν τα τεράστια κενά,και να σταματήσει έτσι και το φαινόμενο πρόσληψης χιλιάδων εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας κάθε είδους, που η ίδια η κυβέρνηση συντηρεί.

Δεν θα αποδεχθούμε εκβιασμούς και τελεσίγραφα. Θα σταθούμε ασπίδα σε όσους επιλέγουν να στηρίξουν ενεργά και αποδεδειγμένα τον Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την παραμονή εργαζομένων που κρίνονται αναγκαίοι για την ελάχιστη καθημερινή λειτουργία υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Ο Πρόεδρος                                                     Ο Γεν. Γραμματέας

Νίκος Τράκας                                             Γιάννης Τσούνης”

 

 

Ψήφισμα στήριξης στη δημοτική αρχή από την Ένωση Δημάρχων Αττικής

 

“Η Ένωση Δημάρχων Αττικής  τάσσεται στο πλευρό της Δημάρχου Αγ. Δημητρίου κας Μαρίας Ανδρούτσου και των μελών του Δ.Σ. του Δήμου

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Ένωσης Δημάρχων Αττικής

 

Η Ένωση Δημάρχων Αττικής

 • τάσσεται στο πλευρό της Δημάρχου Αγ. Δημητρίου κας Μαρίας Ανδρούτσου και των 27 μελών του Δ.Σ. που ψήφισαν να μην ασκηθεί από το Δήμο έφεση κατά των αποφάσεων του Πρωτοδικείου Αθηνών, με τις οποίες αναγνωρίσθηκε η μετατροπή της σύμβασης 34 εργαζομένων από ορισμένο σε αορίστου χρόνου.
 • Ζητά να σταματήσει οιαδήποτε ενέργεια για το αποδιδόμενο πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος, και μάλιστα λόγω δόλου, αφού προφανώς ενήργησαν με μοναδικό κριτήριο την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου και το δημόσιο συμφέρον.
 • Ζητά την κατάργηση της διατάξεως (άρθρο 37 του Ν. 4915/2022) η οποία φαλκιδεύει την Αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σύμφωνα και με τις επιταγές του Συντάγματος.”

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ